Een zakelijke laadpaal voor jouw bedrijf: dit komt erbij kijken
Als je bedrijf overstapt op elektrisch vervoer, is een zakelijke laadpaal een logische vervolgstap. Wat komt daar allemaal bij kijken? In dit artikel gaan we kort in op veelgestelde vragen als: hoeveel laadpalen heb ik nodig en kan ik die ook kwijt? Hoe weet ik of er op de zaak voldoende vermogen is om mijn bedrijfswagens op te laden? En hoe kies ik de juiste laadpaal voor mijn bedrijf? Ook lees je hoe het aanvraag- en installatieproces werkt.
Hoeveel laadpalen heb ik nodig voor mijn bedrijf?
Met één laadpaal per bedrijfswagen weet je zeker dat elk voertuig kan laden als dat nodig is. Bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je overdag nooit met een lege accu zit. Maar in veel gevallen volstaan minder laadpalen. Je kunt immers verspreid over een werkdag twee auto’s opladen. Als je overdag twee bedrijfswagens laadt, en ’s nachts een derde, dan heb je per drie auto’s genoeg aan één laadpaal. Heb je al je bedrijfswagens tegelijk nodig? Dan is het verstandig om meer laadpalen neer te zetten.
Hoeveel laadpalen je nodig hebt, hangt dus af van jouw specifieke situatie. Hoeveel elektrische bedrijfswagens heb je rijden? Komen er in de toekomst meer bij? Moeten alle bedrijfswagens tegelijk worden opgeladen, bijvoorbeeld ’s nachts? Wil je eventueel zakelijke bezoekers kunnen bedienen met een laadpaal? En niet onbelangrijk: welke afstand leggen je bedrijfswagens dagelijks af? Daarover gesproken, bekijk ook onze tips om zoveel mogelijk kilometers uit je accu te halen.
Moet ik als bedrijf verplicht een laadpaal kopen?
Als je parkeerplaatsen hebt op eigen terrein kan het zijn dat je als bedrijf verplicht bent een of meer laadpalen aan te schaffen. Dit zijn de regels nu:
Nieuwe bedrijfspanden moeten per 10 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal hebben. En 1 op de 5 parkeerplaatsen moet een aansluiting hebben voor een laadpaal.
Bedrijfspanden die ingrijpend gerenoveerd of verbouwd worden, moeten ook 1 laadpaal per 10 parkeerplaatsen plaatsen.
Bestaande bedrijfspanden moeten vanaf 2025 per 20 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal hebben.
Voor meer informatie ga je naar de website van de RVO. Daar lees je ook aan welke eisen de laadpaal moet voldoen. Meer informatie over jouw verplichtingen als ondernemer lees je in ons artikel Wanneer wordt elektrisch rijden met een bedrijfswagen verplicht? Dit zijn de regels nu en in de toekomst.
Hoe kies ik de juiste laadpaal?
Welke laadpaal voor jouw bedrijf het beste is, hangt ook weer af van verschillende factoren. Denk aan:
De hoeveelheid bedrijfswagens en het type
Het laadvermogen op locatie
De aanwezige aansluiting (1-fase of 3-fasen)
Toekomstige uitbreiding van je elektrische wagenpark
Het beschikbare budget
Door deze zaken helder in kaart te brengen, kom je sneller tot de beste laadoplossing.
Heb ik voldoende vermogen om mijn bedrijfswagens op te laden?
Voor een elektrische bedrijfswagen moet je per laadpunt uitgaan van 11 kW beschikbaar vermogen. Wil je er twee tegelijk kunnen opladen? Dan heb je 22 kW nodig. Met drie bij elkaar 33 kW, enzovoort. Om te bepalen of je voldoende vermogen beschikbaar hebt in het pand, moeten we gaan rekenen.
Eerst kijk je wat de capaciteit van de hoofdaansluiting is. Die kun je terugvinden in de meterkast en op je energierekening. Je kunt het ook aan je netbeheerder vragen. Op www.mijnaansluiting.nl zoek je op wie de netbeheerder van jouw bedrijfspand is.
Dan de rekensom: het beschikbare vermogen in watt (W) bereken je door het voltage (V) te vermenigvuldigen met het aantal ampère (A) en het aantal fasen van je hoofdaansluiting.
Stel, je hebt een 3x80 ampère-aansluiting van 230 volt. Dan kun je een vermogen van maximaal 230 V x 80 A x 3 fasen = 55.200 W aansluiten, oftewel 55,2 kW.
Vervolgens kijk je hoeveel watt aan elektrische apparaten je hebt aangesloten. Dat staat meestal op de verpakking of achterkant van het apparaat. Hiervan maak je een optelsom. Je weet nu hoeveel kW er nog beschikbaar is, en dus hoeveel elektrische bedrijfswagens je tegelijk kunt opladen.
Te weinig vermogen? Soms is het nodig om de netaansluiting te verzwaren. In andere gevallen bieden slimme oplossingen zoals Load Balancing uitkomst. En je hebt wel enige speling. De meeste elektrische bedrijfswagens hebben minimaal 6 ampère nodig om te laden. Het benodigde vermogen is dan 230 V x 6 A x 3 fasen = 4,2 kW, dus een stuk minder dan 11 kW. Maar het laden gaat dan niet heel snel.
Is er genoeg ruimte bij mijn bedrijf voor het benodigde aantal laadpalen?
Of je voldoende ruimte beschikbaar hebt, hangt af van het type laadpaal dat je kiest. Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden:
Er bestaan drie soorten laadpalen: met een enkele aansluiting, met een dubbele aansluiting en met vier aansluitingen. WeCharge van Eneco eMobility heeft een handig automatisch ontgrendelingsmechanisme zodat één laadpaal met een dubbele aansluiting vier parkeerplaatsen kan bedienen.
Laadpalen zijn meestal tussen de 20 en 40 cm breed, 10 en 20 cm diep en 100 en 200 cm hoog.
Bij een laadpaal hoort een parkeerplaats: die zijn meestal 2 à 2,5 meter breed en 4,5 à 6 meter lang. Bij een dubbele laadpaal horen twee parkeerplaatsen, enzovoort.
In sommige gevallen kun je meer laadpalen kwijt dan je denkt, bijvoorbeeld door het parkeerterrein uit te breiden of anders in te richten.
Laadpaal thuis als zzp’er?
Je kunt als zzp’er eveneens profiteren van een laadpaal. Zo kun je een zakelijke laadpaal thuis laten installeren. Wel moet je hiervoor in het bezit zijn van een koophuis of toestemming hebben van de huiseigenaar. Lees meer over een laadpaal aanvragen als zzp’er.
Proces: van aanvraag tot installatie en daarna
Het aanvraag- en installatieproces van een laadpaal ziet er zo uit:
Offerteaanvraag. Je vraagt een offerte aan. In veel gevallen moet je hiervoor bepaalde informatie aanleveren, zoals een foto van je meterkast.
Schouw. De installateur komt bij je langs om alle behoeften, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen.
Offerte. Je ontvangt een offerte op basis van je wensen. Ben je akkoord met de offerte? Dan maak je een afspraak voor de installatie.
Installatie. De installateur komt op het afgesproken tijdstip langs en verzorgt de volledige installatie. De installatie duurt meestal niet langer dan een dag.
Klaar voor gebruik. Direct na installatie ben je klaar om te laden.
Ondersteuning. Bij een laadpaal zit standaard een serviceabonnement. Zo krijg je bij Eneco eMobility na installatie toegang tot je persoonlijke ‘MijnLaden’-account voor 24/7 support en hulp op afstand.
Vragen?
Elk bedrijf is anders en vraagt om een passende laadoplossing. Daarom bieden we bij Eneco eMobility naast onze standaard zakelijke laadoplossingen ook laadoplossingen op maat, perfect voor bedrijven met grote wagenparken. Overweeg je een of meerdere laadpalen te installeren, maar twijfel je nog over de investering? Laat die investering dan aan ons over en kies voor laden zonder investeren. Neem vandaag nog contact op met onze experts, zij staan voor je klaar.