10 redenen om in 2020 over te stappen op elektrisch rijden

Inhoudsopgave

We zien ze opeens overal rijden, de elektrische auto’s. En ook de plug-in hybrids blijven in trek. Sterker nog, de vraag naar deze auto’s groeit. Dat is zeker niet alleen het gevolg van de stimulerende maatregelen van de overheid. We zien ook dat elektrische auto’s (EV’s) en plug-in hybrids erg goede auto’s zijn en dat er meer modellen verschijnen in verschillende prijsklassen. Het jaar 2019 liet al een grote toename zien, maar wij verwachten dat 2020 het jaar van de definitieve doorbraak wordt. Niet alleen in het aantal modellen, maar zeker ook in het aantal mensen dat de overstap naar ‘elektrisch’ waagt. En daar zijn maar liefst 10 hele goede redenen voor! Wij zetten deze 10 redenen in 2020 over te stappen op elektrisch rijden, in deze blog voor je op een rij.

1. Enorm veel elektrische automodellen verwacht in 2020

Waren we jarenlang aangewezen op Tesla, Opel Ampera, BMW i3 en de Nissan Leaf is 2020 het jaar dat wij een stortvloed aan elektrische auto’s mogen verwachten. We tellen in 2020 maar liefst 22 nieuwe modellen elektrische auto’s van 15 fabrikanten. En dan hebben we het nog niet eens over alle modelvarianten… 

Er valt in 2020 dan ook heel wat te kiezen. Wil je een echte prijspakker? Ga dan voor de elektrische versie van de Volkwagen Up / Seat Mii / Skoda CitiGo. Dan kun je al vanaf net iets meer dan € 23.000,- terecht. Liever een beetje stoer? Wat dacht je van een echte Ford Mustang… elektrisch. Gaat je voorkeur uit naar een strakke SUV? Hou de BMW iX3 in de gaten. 

Dus wat is de beste elektrische auto van 2020? Dat hangt af van je smaak en voorkeuren, maar jouw ideale auto zit er in 2020 vast en zeker bij.

De EU speelt een belangrijke rol in deze explosie van EV’s. Sterker nog, het zou wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn. Sinds 2015 geldt namelijk de Europese uitstootnormering. Deze bepaalt de gemiddelde CO2 uitstoot per km waaraan het totaal – dus schoon én vuil bij elkaar opgeteld – van de geregistreerde auto’s van een automerk moet voldoen. Tot nu toe was een ‘rustige’ evolutie van de auto’s voldoende om hieraan te voldoen. Volgend jaar gaat echter de norm in één klap naar beneden van 130 gram gemiddelde uitstoot per kilometer naar 95 gram. Voldoe je als fabrikant niet aan dat gemiddelde, dan zijn de boetes niet mals. 

Dit vergt geen evolutie meer, maar een revolutie! Zeker aangezien de komende jaren de norm steil verder naar beneden gaat. Omdat deze norm over gemiddelden gaat, kan een elektrische auto of een hybride in het aanbod van de fabrikant een vervuilend model compenseren. Daar komt nog een extra voordeeltje voor de fabrikant bij: vanaf 2020 tellen elektrische auto’s zelfs dubbel als compensatie voor de vervuilende auto’s! Vandaar dat alle fabrikanten over elkaar heen buitelen met de meest fantastische elektrische auto’s.

2. Prijs elektrische auto 2020 neemt af

Okay, we weten nu waarom de fabrikanten graag elektrische auto’s en plug-in hybrides aan ons willen verkopen: dan voldoen ze sneller aan de Europese uitstoot normering. Maar willen wij deze auto’s wel hebben? Dat hangt sterk af van de elektrische auto prijzen en hoe ze zich verhouden tot hun brandstofbroertjes en -zusjes. Daar zien we twee tendensen: de elektrische auto’s worden goedkoper en de benzine- en dieselauto’s worden juist duurder. Met andere woorden: het prijsverschil neemt snel af. Hoe komt dat?

Allereerst is er de aankoop prijs van de elektrische auto in 2020. Er valt steeds meer te kiezen en je zit straks al in een elektrische auto vanaf € 23.000,–. Een belangrijk onderdeel van de prijs van een elektrische auto is de accu, en de prijs daarvan is de afgelopen jaren steil naar beneden gegaan. De overheid houdt daarnaast de aankoopprijzen laag door veel minder ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’ (BPM) te vragen. Deze BPM, oftewel de aankoopbelasting, is namelijk verbonden aan de CO2 uitstoot. Diezelfde uitstoot zorgt er aan de andere kant voor dat brandstofauto’s in 2020 juist fors duurder worden. Hierdoor zie je dat de plug-in hybride qua prijs vaak het ‘instapmodel’ is, terwijl er natuurlijk veel meer techniek in zit.

Hoe dat komt? Tot voor kort werd de uitstoot gemeten met de ‘New European Driving Cycle’, de NEDC-cyclus. Deze al in de jaren ’80 ontwikkelde methode was niet realistisch en er kon flink mee gemanipuleerd worden. Een paar jaar geleden was er een heel schandaal, toen bleek dat auto’s veel vervuilender waren dan de NEDC-cyclus aangaf. Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open en daarom is er nu de veel realistischer ‘Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure’, oftewel de WLTP-test. Deze nieuwe tekst bootst het echte leven na, inclusief optrekken en afremmen en ook een stukje heel hard rijden. Volgens WLTP test blijken auto’s tot maar liefst 20% meer CO2 uit te stoten dan uit de oude test blijkt. Nu nog is de BPM verbonden aan de uitslagen van de NEDC-test, maar dat gaat per 1 juli 2020 veranderen. Je raadt het al: daardoor gaat de BPM op veel auto’s fors omhoog. 

De prijs van een accu is afgelopen jaren steil naar beneden gegaan.

3. Wetgeving laadpalen – verplicht in 2020

‘Laadpaalstress’… het is zeker een dingetje en het is nog niet volledig opgelost. Thuis laad je natuurlijk op aan je laadpaal van Eneco eMobility. Maar in de openbare ruimte is het, zeker buiten de Randstad, soms moeilijk om een laadpaal te vinden. En je wilt natuurlijk wel je auto kunnen laden als dat nodig is.

Gelukkig beseffen de Nederlandse overheid en de EU ook dat laadpaalstress verholpen en voorkomen moet worden en komt er de nodige behulpzame wetgeving aan voor laadpalen in 2020. Onderzoek wijst uit dat 70% van de kilometers die elektrische auto’s afleggen, woon-werkverkeer is. Daarom is het heel goed dat laadpalen verplicht worden voor bedrijven in 2020. Vanaf dan moeten er laadpalen komen bij nieuwe of ingrijpend gerenoveerde commerciële gebouwen die 10 of meer parkeerplaatsen hebben. Oftewel: de werkplek! Bij deze gebouwen verplicht een Europese richtlijn bedrijven om 1 laadpaal per 10 parkeerplaatsen te installeren. 

Maar daar blijft het niet bij. Neem de subsidieregeling van het Rijk waarmee 21 gemeenten laadpleinen bouwen met in totaal 472 slimme laadpalen. Of de regeling ‘subsidie laadpaal VvE’ waarmee Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) geld kunnen lenen voor laadpalen voor elektrische auto’s. Ook de Europese wetgeving voor laadpalen blijft bepaald niet achter: in de Green Deal van onze eigen eurocommissaris Timmermans staat het voornemen om in 2025 een miljoen laadpalen door heel Europa te hebben. Wel zo fijn als je op vakantie gaat. 

Volgens het Rijk worden de komende jaren al met al maar liefst 1,8 miljoen laadpunten  geplaatst in Nederland (privé en openbaar), dát helpt zeker tegen laadpaalstress! Overigens heb je vandaag de dag met de Eneco eMobility laadpas toegang tot bijna alle publieke laadpunten in Europa, op meer dan 110.000 locaties.”

4. Bijtelling elektrische auto in 2020 nog steeds laag

In 2020 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s naar 8%. Dat betekent dat als je de auto zakelijk leaset maar ook privé rijdt, 8% van de nieuwwaarde van de auto tot € 45.000,– wordt bijgeteld bij je salaris. Vanaf € 45.000,– betaal je 22% bijtelling. In 2019 was de bijtelling tot 50k nog 4%, dus dat is op zich jammer. Maar nog steeds is de bijtelling laag als je hem vergelijkt met alle andere auto’s: die bijtelling is in 2020 voor het hele bedrag 22%. Het blijft dus flink schelen. De plug-in hybride geniet dit bijtellingvoordeel helaas niet. Maar beide types auto profiteren wél van een lage (plug-in hybrid) tot geen (elektrisch) BPM, wat hun aankoopprijs flink drukt. Meer waar voor je geld, of in het geval van lease: meer waar voor je budget. 

Voor privé rijders is het bovendien fijn dat de wegenbelasting voor de elektrische auto in 2020 NUL is. En dat blijft zo tot 2024. Daarna gaat deze belasting in twee stappen omhoog naar het normale peil.

Met andere woorden, ook in 2020 wordt elektrisch rijden nog flink gesubsidieerd. Wees er op tijd bij!

5. Meer elektrische kilometers voor zowel EV als plug-in hybride

Tot nu toe hebben we het vooral over de elektrische auto gehad, maar vlak volgend jaar ook de plug-in hybride niet uit. Dit type auto combineert een elektromotor met een brandstofmotor. Plug-in hybrides hebben geen bijtellingsvoordeel, maar profiteren wel van een heel lage BPM. Dat betekent dat ze relatief veel waar voor hun geld bieden omdat ze heel weinig CO2 uitstoten, waar de BPM op is gebaseerd. En… hun elektrische range wordt steeds groter. Neem de splinternieuwe BMW X5, die een range heeft van ruim 80 km op basis van de WLTP. Dat is genoeg voor bijna al het woon-werkverkeer en betekent dus dat je feitelijk elektrisch rijdt. En je hebt altijd een fantastisch soepele zes-in-lijn ‘achter de hand’… Deze ontwikkeling zie je bij meer plug-in hybrides die in 2020 uitkomen. Elektrisch op en neer naar je werk, waar immers ook een laadpaal staat. En vervolgens zonder laadpaalstress dwars door Europa op vakantie. Het kan met de moderne plug-in hybride. Daarmee zijn ze een mooi alternatief voor een volledig elektrische auto, ook zonder het bijtellingsvoordeel.

Van de elektrische auto neemt de actieradius ook snel toe. Met als kampioen in 2020 onze eigen Hollandse Lightyear One. Die heeft een actieradius van maar liefst 725 kilometer… of meer. Want de Lightyear One is behangen met zonnecellen, waardoor je auto oplaadt als je hem buiten hebt staan. Bijvoorbeeld tijdens je werkdag. En dat scheelt! Een eerste inschatting is dat je bij 20.000 km per jaar, zo’n 40% op zonne-energie kunt rijden.

In de toekomst zal de actieradius van elektrische auto’s en plug-in hybrides alleen maar toenemen. 

6. Elektrische auto geeft lagere totale kosten

We hebben het al gehad over het kleiner wordende verschil tussen de aankoopprijs van fossiele en elektrische auto’s. 

Laten we ook eens kijken naar de ‘total cost of ownership’: het geheel van de aanschaf én alle kosten die daarna op je af komen, wat zich uit in de prijs per km. En ook die prijs per km van de elektrische auto levert een homerun op. Gemiddeld ben je 40% goedkoper uit qua brandstof en het onderhoud is zo’n 30% goedkoper. Zijn we er dan? Nee, want eens wil je je elektrische auto van de hand doen. Hoe zal de restwaarde van elektrische auto’s zich ontwikkelen? Nou, heel goed! Want waar er vroeger twijfels waren over die restwaarde, blijkt deze zich verrassend goed te handhaven. Sterker nog: de verwachting is dat vanaf 2020 de restwaarde van een elektrische auto beter is dan die van benzine- of dieselauto’s. Waarbij vooral de dieselauto het moet ontgelden. Vooral elektrische auto’s met een grote actieradius zijn in trek en die actieradius neemt steeds toe, dus met die restwaarde kan het alleen maar beter gaan.

7. Elektrisch leasen wordt aantrekkelijk

Ook op het gebied van leasen benadert de elektrische auto de brandstofauto als het om de kosten gaat. Wij verwachten dat hij in 2020 zelfs vaak aantrekkelijker gaat zijn dan een brandstof leaseauto. Een paar jaar geleden was een elektrische auto nog fors duurder in de lease, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo adverteert Peugeot momenteel met een private electric lease deal vanaf €299 per maand. En blijkt uit een vergelijking tussen C-segment de brandstofauto’s Volkswaren Golf en Audi A3 met hun elektrische neven Volkswagen e-Golf en Nissan Leaf, dat elektrisch leasen goedkoper is. Ook hier geldt: in 2020 zal deze ontwikkeling alleen maar toenemen, met nieuwe modellen in alle segmenten en met lagere prijzen. 

Hou wat dat betreft bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 in de gaten, de geestelijk opvolger van de e-golf. Dat wordt een echte prijspakker met de binnenruimte van een D-segment auto tegen de prijs van een C-segmenter. Die scherpe prijs merk je in het leasetarief: de vanafprijs van € 495,- per maand is zeer concurrerend, en vervolgens ga je flink besparen op de brandstofkosten. Zeker als je alleen thuis oplaadt: uit een rekenvoorbeeld van de ANWB blijkt dat je dan meer dan drie keer zo goedkoop uit bent: 3 cent tegenover 10 cent fossiele brandstof per km. Bij laden aan een gewone publieke laadpaal praat je over 6 cent en bij zo’n luxe snellader zit je op 9 cent. Thuis opladen dus met je Eneco eMobility laadpunt en besparen maar.

8. Doe aan duurzaamheid, rij elektrisch

Is het je al opgevallen dat alle vorige punten met de voordelen van elektrisch rijden, niet over het milieu en de opwarming van de aarde gaan? We hebben dat expres gedaan om te laten zien dat als je elektrisch wilt rijden om het klimaat te helpen rijden, je hiervoor niet hoeft te ‘boeten’ in termen van kosten of gemak. Integendeel, zo hebben wij aangetoond. Dus kun je in verband met elektrisch rijden in 2020, rustig stellen dat we het nuttige met het aangename combineren. Want natuurlijk is de veel geringere CO2 uitstoot een heel belangrijke reden om elektrisch te willen rijden. Daarom is het stimuleren van elektrisch rijden ook een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord van Nederland. En zet de Europese Green Deal vol in op elektrisch rijden. 

Maar duurzaamheid gaat verder dan uitstoot. Een elektrische auto is op zich niet klimaatneutraal, want hij moet worden geproduceerd en ook de stroom moet worden opgewekt. ‘Geen uitstoot’ tijdens het rijden is dus niet het hele verhaal. Hoe verhoudt de belasting van het milieu van de elektrische auto zich tot die van de brandstofauto, als je het productieproces meeneemt? Voordat de elektrische auto gaat rijden, loopt hij in het productieproces wat milieubelasting betreft een achterstand op de brandstofauto op. Dat komt vooral door de accu, want bij de productie daarvan komt veel CO2 in de atmosfeer. 

Maar vervolgens wordt tijdens het rijden deze achterstand gestaag ingelopen en komen beide autotypes langszij bij gemiddeld een kleine 40.000 km. Aangezien de gemiddelde auto 220.000 km meegaat, levert de elektrische auto inclusief productie in zijn totale leven zo’n 40% minder CO2 op dan de brandstofauto. Loopt de elektrische auto alleen op groene stroom, zoals bij Eneco eMobility, dan loopt het verschil op tot maar liefst 70%!

Dus in het groot: hoera voor de elektrische auto. Maar er is ook nog het klein. Stel je de binnenstad van een willekeurige grote stad voor en draai bij een verkeersplein vol reutelende brandstofauto’s je raampje open. Fijn? Stel je vervolgens voor dat daar alleen nog maar elektrische auto’s en goed opgeladen plug-in hybrides rondrijden. Need we say more?

En we gaan nog even door. Elektrische auto’s remmen ‘schoner’ omdat ze deels op de dynamo remmen. Dat scheelt 25% fijnstof door slijtende remmen. Tot slot: ze zijn zeker bij lagere snelheden (veel) stiller.

70% minder CO2 dankzij elektrische auto.

9. Wat maakt elektrisch rijden leuker?

Waargebeurd: laatst spraken we een eigenaar van een Tesla Model X 100D. Deze auto mag een flinke caravan trekken en dat deed deze eigenaar dan ook. Hij heeft met zijn caravan een sprintje getrokken om te kijken hoe snel hij bij de 90 kwam, de Nederlandse maximumsnelheid voor rijden met je caravan. Dat duurde minder dan 5 seconden. Er zijn niet veel brandstofauto’s die dit kunnen… zonder caravan. 

Het internet staat dan ook vol met exotische brandstof-sportwagens die in het stof bijten tegen een elektrische auto. Maar er zijn meer redenen dan de fantastische acceleratie om rijden in een elektrische auto ‘lekker’ te vinden. Een belangrijke reden is het lage zwaartepunt, omdat de zware accu’s in de bodem van de auto verwerkt worden. Dit zorgt ervoor dat de auto letterlijk als een blok op de weg ligt en weinig overhelt. Daar staat tegenover dat elektrische auto’s zwaarder zijn dan hun fossiele tegenhangers, maar hun hoge koppel compenseert dit moeiteloos.

En vlak ook de fun van de moderne plug-in hybride niet uit. We noemden al de nieuwe BMW X5 plug-in, de xDrive 45e. Deze geweldenaar combineert een elektromotor met een smeuïge zes-in-lijn benzinemotor. Je kunt hem helemaal elektrisch rijden, maar hij heeft ook een sportknop. Of plank gewoon het gaspedaal. Dan komt de benzinemotor er enthousiast bij. Heerlijk! Niet duurzaam natuurlijk, dus zorg er wel voor dat je na je pleziertje weer fijn elektrisch gaat cruisen. Goed voor het milieu én voor je rust.

Ja rust, want een superbelangrijk aspect van het plezier van elektrisch rijden is het comfort. Een elektrische auto heeft vanaf het allereerste optrekken altijd power en slaat nooit af, is stil, is oneindig soepel. Als je dat eenmaal hebt gevoeld, wil je niets anders meer.

We geven het woord aan Robert Molendijk, oud-petrolhead en nu de trotse berijder van een elektrische auto. 

“Tot voor kort had ik het voorrecht om regelmatig te mogen wisselen van dienstauto omdat ik werkte bij een autofabrikant. Bij de keuze voor een nieuwe auto staan voor mij pk’s en comfort boven aan het keuzelijstje, maar ik moest bij mijn vroegere brandstofauto’s altijd concessies doen om binnen mijn budget te blijven. Nu werk ik bij Eneco eMobility en dus is het logisch dat ik de trotse rijder ben van een elektrische auto. Voor het eerst heb ik geen concessies hoeven te doen in power én fun én comfort. Dus there is no way back!”

10. Betere laadpunten thuis met Home Load Balancing

Het ene laadpunt is het andere niet. In Nederland zitten we met het probleem dat de opbouw van het stroomnetwerk thuis eigenlijk niet goed is berekend op een zware stroomvreter als een elektrische auto. In andere landen speelt dit veel minder, dus kan het gebeuren dat internationaal georiënteerde elektrische auto’s niet altijd even goed om kunnen gaan met de typisch Nederlandse situatie. Té lange laadtijden zijn dan het gevolg, en dat wil je natuurlijk niet.

‘Home Load Balancing’ is hier het toverwoord. En dan liefst zo slim mogelijk. Eneco eMobility heeft hiertoe Dynamic Home Load Balancing geïntroduceerd, waarbij het laadpunt constant communiceert met elke slimme meter. Met DHLB meet je laadpunt constant hoeveel stroom je hele huishouden gebruikt. Daar past het laadpunt vervolgens automatisch zijn vermogen op aan. Staat de wasdroger aan, die andere stroomvreter? Dan even rustig aan laden. Ligt iedereen op één oor en verbruikt het huis dus weinig stroom? Volle kracht vooruit! Zo laad je zo snel mogelijk en altijd veilig.

En wat laad je dan? Bij Eneco eMobility is dat altijd stroom uit hernieuwbare bronnen zodat je écht CO2 neutraal rijdt. Want ook de ene stroom is de andere niet.

Samenvatting

Je hebt het kunnen lezen: er zijn 10 fantastische redenen om in 2020 over te stappen op elektrisch rijden.Of dat nou volledig elektrisch is of een plug-in hybride, er is eigenlijk geen reden meer om een gewone brandstofauto aan te schaffen of te leasen. En dat is goed nieuws voor deze planeet! Eneco eMobility helpt je graag om zo prettig mogelijk mee te doen aan deze nieuwe en duurzame vorm van mobiliteit. Met onze technologie en zeker ook met onze service. Want niet voor niets is ons motto: ‘e-mobility made e-asy’. Wij wensen je veel happy kilometers toe!

Bronvermelding

 1. Terwijl de vraag naar e-auto’s groeit, stort de prijs voor accubrandstof lithium in.
 2. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe meetmethode WLTP voor CO2-uitstoot?
 3. Laadpaal verplicht voor bedrijven in 2020
 4. 5 miljoen voor laadpalen van de toekomst
 5. ‘Green deal’: Timmermans wil haast maken in strijd tegen klimaatverandering
 6. Lening voor laadpaal bij VvE
 7. Verkeer en vervoer: belangrijkste plannen voor 2020
 8. Belastingvoordelen voor elektrische auto’s
 9. Dit zijn de autobelastingplannen voor 2020
 10. BMW X5 XDRIVE45E Specificaties
 11. Officieel: Dit is de Lightyear One, uit Nederland!
 12. Zo wordt elektrisch rijden steeds bereikbaarder, beter en leuker
 13. Restwaarde elektrische auto hoger dan verwacht
 14. Private lease: elektrische auto of benzine? Dit kosten auto’s in verschillende segmenten, inclusief tanken of opladen
 15. Wat kost elektrisch rijden?
 16. Milieu en elektrisch rijden
 17. BMW X5 xDrive 45e: hybrid SUV tested
AV_eMobility-studiobeelden-wide_13
Meer weten over dit onderwerp?

Inhoudsopgave

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.