Elektrische bedrijfswagen thuis opladen, hoe werkt dat?

Een elektrische bedrijfswagen thuis opladen in plaats van op de zaak zorgt ervoor dat je ’s ochtends altijd een volle accu hebt. Jij of je medewerkers kunnen dus meteen op pad. Wat zijn de mogelijkheden voor thuis opladen en aan welke kosten moet je denken?

Eneco eMobility

Waarom je elektrische bedrijfswagen thuis opladen?

Naast de vele openbare laadpalen in Nederland zijn er tal van bedrijfspanden waar elektrisch laden mogelijk is. Als je er zo naar kijkt, is een laadpaal voor de deur niet direct nodig. Maar dat is wel waar een bedrijfswagen aan het eind van de dag vaak komt te staan. Met een laadpaal thuis laad je je bedrijfswagen direct op. Zo ben je iedere dag verzekerd van een volle batterij. En dat scheelt wachtrijen, hoge laadtarieven, parkeerkosten en stress of je wel op tijd op je afspraak bent.

Laadpaal installeren voor werknemers: wat kost dat?

Een werkgever kan de kosten van de aanschaf en installatie van een laadpaal bij een medewerker thuis belastingvrij vergoeden. Bij Eneco eMobility heb je al een laadpaal inclusief bekabeling en installatie voor € 2.120. Afhankelijk van de situatie kunnen er bijkomende kosten zijn. Hieronder lees je welke.

1.     Aanschaf laadpaal

 1. € 225 als je kiest voor een paal in plaats van een wandmodel

 2. € 100 voor 7,5 meter vaste kabel in plaats van 5 meter

 3. € 205 voor Home Load Balancing zodat je groepen niet overbelast raken

2.     Voorbereiding installatie

 1. € 250 tot € 300 voor de netverzwaring door je netbeheerder als het stroomnet te weinig vermogen heeft

3.     Installatie

 1. Vanaf € 575 voor aanpassingen in de meterkast

 2. Graafwerkzaamheden:

  1. € 855 voor 0-1 meter

  2. € 1.095 voor 2-5 meter

  3. € 1.335 voor 6-10 meter

  4. € 1.575 voor 11-15 meter

  5. Meer dan 15 meter: op aanvraag.

 3. € 105 voor demontage oud laadpunt

4.     Na installatie

 1. € 8 per maand voor het Hostingabonnement

 2. € 7 per maand voor Beheer & Onderhoud

En uiteraard de kosten van het opladen zelf

Vergoeding elektrische bedrijfswagen thuis opladen

Bied je jouw werknemers een laadpaal voor thuis? Dan heb jij als werkgever online inzicht in de maandelijkse laadkosten. Zo kun je dit bedrag desgewenst vergoeden. Dit is niet wettelijk verplicht, maar maakt jou als werkgever extra aantrekkelijk. Steeds meer bedrijven kiezen hier dan ook voor. Je kunt dit proces samen met de leverancier zelfs geheel automatiseren, zodat je er geen administratief werk aan overhoudt.

Let op: verschil vergoeden tussen leaseauto en koopauto

Het verrekenen van reiskosten werkt bij een leaseauto anders dan bij een koopauto. Heeft jouw werknemer een leaseauto? Dan mag je de laadkosten volledig onbelast vergoeden. Met een laadpas kun je dit automatisch laten doorberekenen. Rijdt je werknemer in een eigen elektrische auto? Dan mag je de laadkosten tot maximaal € 0,21 per kilometer vergoeden. Op Prinsjesdag 2023 is aangekondigd dat deze vergoeding met ingang van 1 januari 2024 stijgt naar € 0,23.

Bedrijfswagen thuis opladen als zzp’er

Ook als zzp’er kun je thuis een laadpaal laten installeren voor je elektrische bedrijfswagen. Zeker als je niet beschikt over een bedrijfspand kan dit uitkomst bieden. Hiervoor kun je gebruikmaken van aantrekkelijke subsidieregelingen zoals de SEBA.

Let op: Om in aanmerking te komen voor zakelijke subsidies moet je de laadpaal aanschaffen op naam van je onderneming.

Voordelig thuis laden met zonnepanelen

Het is ook mogelijk om de bedrijfswagen rechtstreeks op te laden met eigen zonnepanelen. Bij Eneco eMobility gaat dit heel eenvoudig via de SlimLaden-app. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je elektrische bedrijfswagen als thuisaccu te gebruiken om overtollige zonnestroom op te slaan of elektriciteit terug te leveren. Je leest er meer over in ons artikel over bi-directioneel opladen.

Wat als mijn werknemer thuis niet kan opladen?

Soms is het niet mogelijk om thuis een laadpaal te installeren. Bijvoorbeeld omdat je werknemer een huurwoning heeft en geen toestemming krijgt van de eigenaar. Een oplossing is om in dit geval gebruik te maken van openbare laadpalen. Op deze kaart vind je eenvoudig laadpalen overal in Nederland. Een ander alternatief is om niet thuis op te laden, maar op de zaak. Bijvoorbeeld door twee bedrijfswagens af te wisselen: de ene wordt gebruikt terwijl de ander staat te laden.

Een zakelijke laadoplossing voor jouw bedrijf?

Overstappen op elektrische bedrijfswagens is voor veel bedrijven slechts een kwestie van tijd. Hoe eerder je dit doet, hoe makkelijker én voordeliger. Eneco eMobility biedt zakelijke laadoplossingen, ook voor thuis. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf ook op mobiliteitsgebied helemaal bijblijft.