Netaansluiting & zonnepanelen

Hoe kan ik slim laden met mijn zonnepanelen?

Met jouw zonnepanelen kun je je elektrische auto nog duurzamer laden. Wij leggen hier uit hoe je dit doet, hoe onze Eneco SlimLaden app hierbij helpt en hoe je berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huis én auto van voldoende stroom te voorzien.

Hoe kan ik mijn auto laden met de energie opgewekt door mijn zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen én een laadpaal van Eneco eMobility? Dan wordt elektrisch rijden nog duurzamer en goedkoper.

Met de SlimLaden app van Eneco laad je voortaan je auto duurzaam op met energie die je zelf opwekt via je eigen zonnepanelen.

Hoe dit werkt? De SlimLaden app zorgt ervoor dat je elektrische auto op de meest voordelige momenten wordt opgeladen. Een zonnige dag waarop je zonnepanelen veel stroom opwekken, is daar een goed voorbeeld van.

Dat gaat zo in z'n werk. De stroom die je opwekt via je zonnepanelen wordt via de omvormer naar je meterkast gestuurd. Deze stroom wordt direct in huis verbruikt door alle stroomverbruikers, zoals je wasmachine of koelkast, maar ook je laadpaal. Schijnt de zon op je zonnepanelen én is je auto op je laadpaal aangesloten? Dan laad je dus direct op zonne-energie.

Hoe kan ik een laadpaal en zonnepanelen van Eneco afnemen?

Fijn dat je kiest voor zowel een laadpaal als zonnepanelen van Eneco. Hiervoor plaats je twee afzonderlijke bestellingen:

  1. Bestel hier een laadpaal

  2. Zonnepanelen bestellen

Hoe werkt de installatie van mijn zonnepanelen en laadpaal?

De installatie van zonnepanelen en laadpaal worden, net zoals de bestelling, los van elkaar uitgevoerd. Neem je eerder zonnepanelen dan een laadpaal? Dan kun je bij vervanging van je groepenkast aan de installateur vragen om ook voldoende ruimte over te houden voor de automaat van je laadpaal (4 eenheden).

De aansluitwaarde is ook van belang als je zonnepanelen wilt installeren. Voor het terugleveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet moet je aansluiting namelijk zwaar genoeg zijn. Ook heb je een meter nodig die geschikt is voor terugleveren en die jouw stroom, opgewerkt door je zonnepanelen, goed registreert. Hierover kan je netbeheerder je informeren.

Hoeveel stroom, opgewekt door mijn zonnepanelen, wordt door mijn laadpaal verbruikt?

Via MijnLaden van Eneco eMobility kun je per dag zien hoeveel je geladen hebt voor je auto. Via de app van je zonnepanelen kun je per dag zien hoeveel stroom je opwekt. Dat geeft een indruk, maar je kunt nog steeds niet precies zien of je zonne-energie is gebruikt voor je auto of je wasmachine.

De SlimLaden app helpt je hierbij door je auto automatisch zo veel als mogelijk te laden met jouw eigen zonne-energie. Download de SlimLaden app in de Google Play Store of in de Apple Store.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je auto op te kunnen laden, is afhankelijk van:

  1. Het verbruik van je auto.

  2. Je stroomverbruik (hoe vaak je thuis gaat laden).

  3. De opbrengst per zonnepaneel.

Rekenvoorbeeld:
  1. Hoeveel stroom verbruikt mijn auto?

    Aantal km per jaar: 10.000

    Gemiddeld verbruik: 198Wh/km (volgens EV-database).

  2. Hoe vaak laad je je auto gemiddeld in een jaar op?

    10.000 km / 100km * 19,8kWh = 1.980kWh per jaar of

    10.000 km * 198Wh/km = 1.980.000Wh per jaar = 1.980kWh per jaar

  3. Hoeveel stroom wek ik op met mijn zonnepanelen?

    Opbrengst per paneel: 300Wp (Wattpiek)

    De opbrengt van 1Wp per zonnepaneel resulteert (gemiddeld) in 0,88kWh aan stroom per jaar.

    Let op: een zonnepaneel bereikt alleen de maximale opbrengt (piekvermogen, uitgedrukt in Wattpiek) bij optimale zoninstraling van het paneel bij een temperatuur van 25 graden. In Nederland is dit niet altijd het geval. Daarom passen we bij de opbrengst van zonnepanelen in Nederland een correctiefactor toe van 0,85. Dit doen we in de volgende stap.

  4. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    1.980kWh * 0,85 (correctiefactor) = 2.250Wp per jaar

    2.250Wp / 300Wp = 7,8 -> 8 zonnepanelen

Zie ook de rekenformule in dit handige voorbeeld die je kunt gebruiken.

Meestgestelde vragen