Eneco eMobility

Alle vragen over stroomvergoeding

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen over onze stroomvergoeding voor je laadpaal thuis.

Hoe pas ik mijn stroomvergoedingstarief aan?

In de MijnLaden-portal kun je bij ‘Stroomvergoeding’ het gewenste stroomvergoedingstarief invullen.

Wanneer je je laadpaal via je werkgever of een leasemaatschappij hebt, dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als deze overeenkomt met de tariefafspraken die wij met je werkgever of leasemaatschappij hebben gemaakt.

Welk stroomvergoedingstarief vul ik in?

Als tarief voor jouw stroomvergoeding kun je het tarief gebruiken zoals dat in jouw huidige energiecontract staat. De standaard stroomvergoeding voor laden op een Eneco eMobility laadpaal vind je in ons tarievenoverzicht.

Houd hierbij rekening met:

  1. Heb je een stroomtarief hoger dan €0,80/kWh? Dan kunnen wij dit hogere tarief alleen toepassen wanneer je laadt met een Eneco eMobility laadpas. Laad je met een andere laadpas? Dan kunnen wij niet meer vergoeden dan €0,80 per kWh. Dit komt door tariefbegrenzingen van een aantal laadpasaanbieders.

  2. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief.

  3. Jouw werkgever betaalt uiteindelijk de stroomvergoeding voor je laadpaal thuis (via de gebruikte laadpas). Het kan zijn dat je werkgever een maximale vergoeding per kWh met Eneco eMobility heeft afgesproken. Dit kun je navragen bij je werkgever.

  4. Rijd je een leaseauto? Dan leggen we het door jou ingevulde stroomvergoedingstarief altijd voor aan je werkgever of leasemaatschappij. Als deze overeenkomt met de tariefafspraken die wij met jouw werkgever of leasemaatschappij hebben gemaakt, voeren wij het tarief door.

Goed om te weten: Eneco eMobility is niet aansprakelijk voor schade die bij jou of derden ontstaat als gevolg van het opgeven van een onjuist tarief.

Wat betekent het prijsplafond voor energie voor mijn stroomvergoeding?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je straks een basistarief betaalt van € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Bij dit verbruik is het gebruik van een elektrische auto niet meegerekend. 

We gaan er daarom vanuit dat het laadvolume van jouw elektrische auto boven het prijsplafond uitkomt. Het basistarief van €0,40 per kWh geldt dus niet voor het thuis opladen van jouw auto.

Ik heb een dynamisch stroomcontract, welk tarief vul ik wanneer in?

Via je persoonlijke MijnLaden-account kun je je stroomtarief wijzigen. Dit kan zo vaak als je wilt. Valt de wijziging binnen de huidige maand? Dan verwerken wij deze binnen een aantal werkdagen. Gaat de wijziging over de toekomstige maand? Dan verwerken we het nieuwe tarief de eerste werkdag van deze maand.

Met dynamische stroomtarieven raden wij je aan om vaker tariefwijzigingen door te voeren. Bijvoorbeeld 1 keer per week. Op deze manier blijft je stroomvergoeding zo goed mogelijk in lijn met je dynamische tarieven.

  1. Week- of maandgemiddelde: op deze website kun je het week- of maandgemiddelde berekenen van je stroomtarief.

  2. Geldende uurprijzen: op deze website kun je de geldende uurprijzen voor je stroomtarief bekijken, per dag en per land.

Hoe vind ik het huidig ingestelde stroomvergoedingstarief?

In jouw MijnLaden-account kun je jouw actuele stroomvergoedingstarief terugvinden. Bekijk hiervoor de laatste transacties van jouw laadpaal door te klikken op ‘Laadpunten’. Deel vervolgens de kosten door het laadvolume (kWh).

Het hoogste stroomvergoedingstarief is niet voldoende voor mij. Wat nu?

Heb je een stroomtarief hoger dan €0,80/kWh? Dan kunnen wij dit hogere tarief alleen toepassen wanneer je laadt met een Eneco eMobility laadpas. Laad je met een andere laadpas? Dan kunnen wij niet meer vergoeden dan €0,80 per kWh. Dit komt door tariefbegrenzingen van een aantal laadpasaanbieders.

Wanneer gaat de wijziging van mijn stroomvergoedingstarief in?

Valt de wijziging van jouw tarief binnen de huidige maand? Dan duurt het een aantal werkdagen voordat de wijziging ingaat. Gaat de wijziging over een toekomstige maand? Dan verwerken we het nieuwe tarief per eerste werkdag van de desbetreffende maand. Goed om te weten: we kunnen het tarief niet met terugwerkende kracht doorvoeren.

Mijn stroomvergoedingstarief klopt niet. Hoe pas ik dit aan?

De standaard stroomvergoeding voor laden op een Eneco eMobility laadpaal vind je in ons tarievenoverzicht. Je kunt je stroomvergoedingstarief aanpassen in MijnLaden onder ‘Stroomvergoeding’. Rijd je een leaseauto? Dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als deze overeenkomt met de tariefafspraken die wij met jouw werkgever of leasemaatschappij hebben gemaakt.

Ik wil mijn stroomvergoedingstarief invullen, maar dat kan (nog) niet. Wat moet ik doen?

Je kan het standaard stroomvergoedingstarief aanpassen op het moment dat de installatie van je laadpaal bij ons volledig is verwerkt en een eerste laadsessie uitgevoerd is. De korte laadsessie tijdens de installatie om de werking te testen is doorgaans voldoende. Kan je een week na installatie van je laadpaal het stroomvergoedingstarief nog niet aanpassen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Rijd je een leaseauto? Dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als deze overeenkomt met de tariefafspraken die wij met jouw werkgever of leasemaatschappij hebben gemaakt.

Wanneer ontvang ik de vergoeding van mijn stroomkosten?

Aan het einde van iedere maand wordt de vergoeding over de voorgaande maand uitbetaald. Bijvoorbeeld: eind februari ontvang je de factuur van januari. De precieze datum van uitbetaling verschilt per maand, maar de vergoeding storten wij altijd in de laatste of voorlaatste week van de maand terug op het rekeningnummer dat je aan ons hebt doorgegeven.

Waarom kan ik mijn stroomvergoedingstarief laten aanpassen?

Hierdoor kan je bijsturen in situaties waarbij de energieprijzen snel veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je door stijgende energieprijzen ineens meer moet betalen volgens je stroomcontract dan wij vergoeden. Ook kan het zijn dat te veel wordt vergoed, waardoor er (via de laadpas) aan de werkgever te hoge kosten worden doorbelast.

Wijkt jouw stroomvergoedingstarief af van het op dat moment geldende stroomtarief? Dan adviseren wij je om jouw tarief aan te laten passen via MijnLaden. Doe je dit niet, dan ontvang je mogelijk te veel of te weinig vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief.

Hoe log ik in op de MijnLaden-portal?

Je kunt inloggen in je MijnLaden-account met het e-mailadres waarop je je facturen van ons ontvangt. Ben je je wachtwoord vergeten? Gebruik dan de optie ‘Wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een uitnodiging om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Heb je nog geen uitnodiging ontvangen om je MijnLaden-account te activeren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Waar vind ik mijn stroomtarief terug op mijn energiecontract van Eneco?

Het stroomtarief vind je terug in de Eneco app onder 'Regelen' en dan Mijn Producten'.

Ik betaal variabele en vaste kosten. Welke kosten gebruik ik nu voor de bepaling van mijn stroomvergoeding?

Voor je stroomvergoeding kijk je naar de variabele kosten. Met zowel een energiecontract voor bepaalde tijd als een flexibel energiecontract betaal je vaste en variabele kosten.

Dit is het verschil:

  1. Variabele kosten zijn de kosten die je maakt als je energie verbruikt: leveringskosten, energiebelasting en opslag van duurzame energie.

  2. Vaste kosten zijn de kosten die je betaalt ongeacht je verbruik.

Je energieleverancier specificeert de variabele kosten doorgaans per kWh: dit zijn de tarieven die je gebruikt voor de bepaling van de hoogte van het stroomvergoedingstarief. Heb je een dubbele meter (met piek- en daltarieven)? Geef dan het gemiddelde tarief aan.

Hoe vaak kan ik mijn stroomvergoedingstarief wijzigen?

Doe dit alleen als het stroomtarief van jouw energiecontract verandert: bij een nieuw contract. Of in het geval van een variabel contract doorgaans één keer per jaar.

Wat gebeurt er als ik geen tarief invoer?

Dan behoud je het vaste stroomvergoedingstarief van € 0,23. In MijnLaden kan je je gewenste tarief aan ons doorgeven. Eneco eMobility vergoedt niet met terugwerkende kracht de stroom volgens een ander tarief. Zie onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Blijven jullie de stroom ‘vergroenen’ zoals nu?

Ja. Wil je meer informatie over ons duurzaamheidsbeleid en wat wij bedoelen met duurzame uitspraken? Kijk dan op onze duurzaamheidspagina.

Mijn laadpaal is vervangen. Moet ik mijn tarief voor stroomvergoeding opnieuw invoeren?

Ja, als je oude laadpaal is vervangen door een nieuwe laadpaal, moet je opnieuw het gewenste tarief voor je stroomvergoeding aan ons doorgeven via je MijnLaden-account.

    Verder lezen