Laadpaal kopen voor je bedrijf: alle kosten op een rij

Met de komst van zero-emissiezones moeten steeds meer bedrijven overstappen op elektrische bedrijfswagens. Grote kans dat je daarom ook overweegt een laadpaal te kopen voor je bedrijf. Maar aan welke kosten moet je denken? Zijn er bijkomende kosten? En kun je die investering aantrekkelijker maken met subsidies? We vergelijken de aanschaf van een bedrijfsauto met verbrandingsmotor met een elektrische, zodat je een goede inschatting kunt maken. 

Eneco eMobility

Welke kosten zijn er? 

Het kopen van een laadpaal voor je bedrijf is onderdeel van een grotere investering, namelijk het elektrificeren van je wagenpark. Grofweg kun je de kosten als volgt onderverdelen: 

Kostenoverzicht verbrandingsmotor en elektrisch

Op de lange termijn is elektrisch rijden goedkoper. Maar zoals je in het overzicht ziet, zijn er bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen een aantal extra kosten om rekening mee te houden. We bespreken ze hieronder, inclusief aantrekkelijke subsidies om je investering te verlagen en sneller rendabel te maken. 

1. Kosten van de aanschaf 

Ga je een elektrische bedrijfsauto kopen? Dan kun je daarvoor een lening afsluiten, of de auto leasen. Wat je ook kiest: aanschafkosten spelen zowel bij een bedrijfswagen met verbrandingsmotor als bij een elektrische bedrijfswagen. De ANWB heeft een handig overzicht van de elektrische bestelauto’s die in Nederland verkrijgbaar zijn, inclusief prijskaartje. 

De prijs is niet het enige om rekening mee te houden. Voor elektrische bedrijfswagens kun je namelijk een subsidie krijgen van maximaal € 5.000. In het artikel SEBA: Alles wat je moet weten over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s lees je er alles over, inclusief 5 andere subsidieregelingen. 

Als je de aanschafprijs van een bedrijfswagen met verbrandingsmotor en die van een elektrische bedrijfswagen vergelijkt, zorg dan dat je de subsidies meerekent.  

2. Kosten van de laadpaal 

Een laadpaal kopen voor je bedrijf is een bijkomende investering wanneer je overstapt op elektrisch vervoer. Voor een enkele lader moet je denken aan een bedrag tussen € 600 en € 1.500, voor een dubbele lader is dat ongeveer dubbel zoveel. Met alleen de aanschaf van een laadpaal ben je er nog niet, hij moet ook geïnstalleerd worden. 

3. Kosten van de installatie 

Je kunt zelf een installatiebedrijf in de arm nemen, maar veel aanbieders werken samen met vaste installatiepartners. Een aantal zaken heeft invloed op de uiteindelijke installatiekosten: 

  1. Wel of geen Load Balancing 

  2. Laadpuntbevestiging: aan een paal of aan de muur 

  3. Wel/niet aansluiten van een aardlekschakelaar 

  4. Eventuele graafwerkzaamheden 

  5. Jouw wensen voor het (toekomstige) laadvermogen van de laadpaal 

Zorg dat alle extra zaken worden opgenomen in de offerte die je ontvangt. Ontbreekt er iets? Vraag dan om een nieuwe offerte. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf. 

4. Kosten van de voorbereiding 

De monteur kan je laadpaal alleen aansluiten als de netaansluiting daarvoor geschikt is. Het kan daarom aan te raden zijn om een netverzwaring uit te laten voeren. Met een netverzwaring vergroot je het aantal fasen of ampères van je netaansluiting. Hierdoor kun je sneller laden. Lees voor meer informatie ons artikel Hoe werkt verzwaren van je netaansluiting? 

Een netverzwaring is geen onderdeel van de installatie, maar regel je zelf vooraf bij je netbeheerder. De kosten voor een verzwaring bestaan uit: 

  1. Maandelijkse vastrechtkosten (alleen van toepassing bij een netverzwaring naar 3x35A) 

  2. Eenmalige kosten voor het uitvoeren van de netverzwaring 

  3. Eventuele kosten voor aanpassingen in de meterkast 

Ook hiervoor geldt: vraag je netbeheerder om een duidelijke offerte zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Op ww.mijnaansluiting.nl/netbeheerders vind je heel eenvoudig wie jouw netbeheerder is. 

Lagere kosten dankzij subsidies 

Om bedrijven en organisaties te stimuleren een zakelijke laadpaal te kopen zijn er verschillende subsidieregelingen. Niet alleen bedrijven en organisaties, maar ook zzp’ers kunnen hiervan profiteren. Voorwaarden hierbij zijn dat je de laadpaal op naam van de onderneming aanschaft en de aanschaf als bedrijfsinvestering geldt. 

Wanneer je minimaal € 2.500 investeert in elektrische laadpalen, kom je in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Daarnaast zijn er nog de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers. 

5. Kosten van het gebruik 

Rijden kost energie, of dat nu diesel of elektriciteit is. Dat zijn de variabele kosten van het gebruik. De vaste lasten bestaan uit de verzekering, wegenbelasting en bijvoorbeeld een parkeervergunning. Die heb je zowel bij een bestelwagen met verbrandingsmotor als bij een elektrische. 

Bij een laadpaal kun je in veel gevallen kiezen voor een onderhoudscontract, meestal in combinatie met een storingsdienst. Dit zijn bijkomende vaste lasten. Die zijn er eveneens wanneer je een backoffice-abonnement afsluit voor je laadpaal. Daarmee kun je geld rekenen voor het gebruik van jouw laadpaal door derden. Tegenover de vaste kosten staan dan ook inkomsten. 

Alle kosten op een rij 

Wanneer je al deze kosten en subsidies op een rij zet, kun je een goede vergelijking maken tussen de investering in een bedrijfswagen met verbrandingsmotor en een elektrische bedrijfswagen. Eén alternatief hebben we nog niet besproken: laden zonder investeren. Daarbij investeert Eneco eMobility in de laadpalen bij jouw bedrijf en ontvang jij een vergoeding voor de gebruikte stroom. Lees meer over laden zonder investeren of vraag direct een offerte aan voor een of meer laadpalen.