Netaansluiting & zonnepanelen

Wat is een netaansluiting?

De netaansluiting van je huis op het stroomnet bepaalt hoe snel je elektrische auto oplaadt. Hier leggen we uit wat een netaansluiting is, waarom deze belangrijk is voor de installatie van een laadpaal en hoe je de aansluitwaarde van je netaansluiting opvraagt.

Wat is een netaansluiting?

Een netaansluiting, of huisaansluiting, is je aansluiting op het stroomnet. Het is simpel gezegd de hoeveelheid stroom die je woning binnenkomt. Woningen in Nederland hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  1. Fasen. Je hebt een 1-fase- of 3-fasenaansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met stroom naar je huis lopen. Met een 3-fasenaansluiting kun je meer stroom krijgen dan met een 1-fase-aansluiting.

    Als je een laadpaal wilt installeren, adviseren wij altijd een 3-fasenaansluiting. Ook als je een auto hebt gekozen die slechts 1-fase kan opladen. De reden is dat er in de nabije toekomst alleen maar 3-fasenauto’s komen.

  2. Ampères. Binnen de 1-fase- of 3-fasenaansluiting bestaan er verschillende ‘stroomsterktes’: dat noem je ampères (A). Bij huishoudens is dit vaak 25 of 35 ampères per kabel. Hoe hoger het ampèrage, hoe meer stroom je krijgt.

Wat is de aansluitwaarde?

In Nederland hebben vrijwel alle woningen één van de volgende aansluitwaarden:

  1. 1x25A (1 fase met 25 ampères)

  2. 3x25A (3 fasen met 25 ampères)

  3. 1x35A (1 fase met 35 ampères)

  4. 3x35A (3 fasen met 35 ampères) (let op: hiervoor geldt een hoger capaciteitstarief vanuit je netbeheerder)

Als je een laadpaal wilt installeren, adviseren wij altijd een 3-fasenaansluiting, bijvoorbeeld 3x25 ampères. Heb je een 1-fase-aansluiting en is je stroomaansluiting kleiner dan 3x25A? Dan heb je waarschijnlijk meer stroomcapaciteit nodig en moet je je netaansluiting verzwaren.

Voorbeeld: Heb je een 1x25A-aansluiting? Dan heb je dus één fase (één kabel) die naar je huis loopt, waar 25 ampères stroom doorheen loopt. Als je een netverzwaring laat uitvoeren naar een 3x25A-aansluiting, krijg je drie keer zoveel stroom binnen door drie kabels. Dit is in de meeste gevallen genoeg om een laadpaal te installeren met voldoende opladend vermogen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het laadvermogen van de auto.

Hoe kom ik erachter wat mijn aansluitwaarde is?

De aansluitwaarde van je netaansluiting kun je opvragen bij je netbeheerder. Weet je niet wie je netbeheerder is? Dan kun je dit inzien via www.mijnaansluiting.nl. Hier kun je ook de aanvraag starten voor een eventuele netverzwaring.

Waarom is de aansluitwaarde belangrijk als ik een laadpaal wil installeren?

Je elektrische auto verbruikt veel stroom. De aansluitwaarde van je netaansluiting bepaalt hoeveel stroom je laadpaal kan gebruiken zonder je groepenkast te overbelasten. Bij een verkeerde aansluitwaarde kan de installatie afgebroken worden om de aansluiting eerst alsnog te laten verzwaren. Ook laadt je auto na installatie langzamer op dan je had verwacht. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Verbruikt je auto meer stroom dan je aansluiting beschikbaar heeft? En wil je toch zo snel mogelijk kunnen opladen? Dan kan in sommige gevallen Load Balancing een alternatief zijn. De aansluitwaarde is ook van belang als je zonnepanelen wilt installeren.

Meestgestelde vragen