Welke soorten laadpalen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan twee soorten elektrisch laden: AC (normaal laden) en DC (snelladen). Thuislaadpalen zijn altijd AC-laders. Laadpalen langs de snelweg meestal DC-laders. Hier leggen we uit hoe (snel)laden werkt, welke soorten laadpalen wij aanbieden en waar je thuis het beste een laadpaal kunt installeren.

Eneco eMobility
Welke soorten laadpalen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. Je kunt ze onderverdelen in vier categorieën:

 1. AC of DC: langzaam laden (2-6 uur) of snel laden (30-60 min), goedkoop of duur laden

 2. Standaard of slim: werkt zonder pas (Plug & Charge) of met pas of druppel

 3. Paal- of wandmontage: op een paal of aan de muur

 4. Publiek of privé: op openbaar terrein of op je eigen parkeerterrein

Wat is het verschil tussen normaal laden (AC) en snelladen (DC)?

Laadpalen bij jou thuis of op kantoor zijn meestal AC-laders. Laadpalen langs de snelweg zijn bijna altijd DC-laders.

Er zijn twee soorten elektrische ‘brandstof’: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Stroom afkomstig van het elektriciteitsnet is altijd AC. Accu’s kunnen echter alleen DC (gelijkstroom) opslaan. Daarom hebben accu’s een omvormer in de stekker. Je beseft het misschien niet, maar telkens wanneer je een apparaat, zoals je accu of smartphone oplaadt, converteert de omvormer bij de stekker wisselstroom naar gelijkstroom. Dit omvormen kost tijd waardoor het opladen langzaam gaat.

Het grote voordeel van DC-laden is dat het laden een stuk sneller gaat. Dit omdat de stroom niet eerst omgevormd hoeft te worden. Daardoor gaat het opladen sneller.

AC-laden duurt gemiddeld zo’n 2 tot 8 uur en DC-laden duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van het laadvermogen van je auto.

Wat is bi-directioneel laden?

Met bi-directioneel laden kun je je auto gebruiken als batterij om je huis of bedrijf van stroom te voorzien. Voor Eneco eMobility klanten is dit nu nog niet mogelijk, maar zet wel de eerste stappen om deze innovatie toegankelijk te maken voor iedereen. Lees hier meer over bi-directioneel laden.

Welke Eneco eMobility AC-laadpalen zijn er?

Onze laadpalen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende mogelijkheden en opties. Hieronder zie je daar een overzicht van.

Mogelijkheden:

 1. Wand- of paal model

 2. Vaste of losse kabel

 3. Laadvermogen

 4. Laadpas

 5. Standaard of slimme laadpaal

 6. Load Balancing

 7. Enkele (thuis) of dubbele (zakelijke) laadpaal

Wil je een laadpaal bij jouw huis laten installeren en heb je de beschikking over een eigen parkeerplaats? Dan kun je geheel vrijblijvend in onze webshop je pakket samenstellen, samen met een prijsopgaaf voor installatie.

Wil je een laadpaal bij jou op kantoor laten installeren, op een locatie met een Vereniging van Eigenaren (VVE) of heb je interesse in een snellader? Dan kun je het beste contact opnemen met onze zakelijke afdeling.

Voor het aanvragen van publieke laadpalen kun je contact opnemen met je gemeente.

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal?

De beste plek voor jouw laadpaal hangt af:

 1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je auto?

 2. De plek van de laadpoort in je auto (links, rechts, voor of achter). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

 3. De afstand tot jouw meterkast (hoe verder weg, hoe duurder).

 4. De zichtbaarheid. Dit is heel persoonlijk. De kleur, grootte en wand- of paalmodel hebben invloed op de zichtbaarheid van jouw laadpaal. In onze webshop kun je alle mogelijkheden die wij bieden zien.

Welke subsidies zijn er voor elektrisch rijden?

Er zijn verschillende subsidievormen beschikbaar die het aantrekkelijk maken om elektrisch te gaan rijden, zowel zakelijk als privé. Op de website van Nederland Elektrisch kun je hier alles over terugvinden. Hier staat ook een handig overzicht van financiële regelingen per regio/provincie. In een aantal gemeenten kun je bijvoorbeeld gratis een laadpaal bestellen voor je elektrische auto.