Laadpaal

Laadsnelheid en accucapaciteit

Laadsnelheid wil zeggen met hoeveel energie (uitgedrukt in kWh) een accu per uur wordt bijgeladen. De laadsnelheid geeft een goede tijdsindicatie hoe lang je moet wachten om een bepaalde afstand met je auto te kunnen rijden. De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen én het energieverbruik van de auto.

Wat is het laadvermogen van een elektrische auto?

Hoe krachtig je elektrische auto oplaadt, hangt af van het laadvermogen. Voor het laadvermogen zijn het aantal fasen (stroomkabels) en de stroomsterkte van deze kabels (ampères) van belang. Dat leggen we hieronder verder uit.

Fasen

Je hebt 1-fase, 2-fase of 3-fasen. Dit betekent grofweg dat er 1, 2 of 3 kabels met stroom gebruikt worden bij het opladen van de accu van je auto. En dus ook dat je met 3-fasen veel meer stroom kunt krijgen als met 1-fase. Vergelijk het met het vullen van een regenton met een slang. Wanneer je één slang gebruikt, is de slang redelijk snel vol. Maar als je er drie gebruikt van diezelfde dikte, dan is de ton 3 keer zo snel vol.

Ampères

Binnen de 1-, 2- of 3-fasen bestaan er verschillende ‘sterktes’: dat heet ampères (A). Bij accu’s is dit vaak 16 of 32 ampères per fase. Hoe hoger het aantal ampères, hoe meer stroom de accu krijgt.

Kortom, een accu van 3-fasen van 32 ampères kan in principe veel sneller laden dan een accu van 1-fase van 16 ampères. Hetzelfde gaat op bij laadpalen en de netaansluiting van je huis. Vergelijk het met het vullen van een waterton. Gebruik je een dunne tuinslang, dan is de waterton minder snel vol dan wanneer je een dikkere tuinslang gebruikt.

Wat is de actieradius en accucapaciteit van een elektrische auto?

Waarom komt de ene elektrische auto verder dan de andere? Kortom, hoe komt het dat de actieradius per elektrische auto verschilt? De actieradius is de afstand die je kunt rijden op één acculading. Je kunt het vergelijken met de afstand die een brandstofauto aflegt op een volle tank benzine of diesel.

De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden. We drukken dit uit in kilowattuur (kWh). Het aantal kWh is het vermogen (kiloWatt) dat per uur kan worden opgenomen of geleverd.

De capaciteit hangt sterk samen met het formaat van de accu’s. In een groot accupakket kun je meestal meer energie opslaan dan in een kleiner accupakket. Accupakketten zijn vele malen groter dan een benzinetank. Hierdoor is in een kleine auto meestal maar plaats voor een klein accupakket.

Voorbeeld:

  1. Stel een EV heeft een batterijcapaciteit van 100kWh en een snellaadvermogen van 50kW. Dan is de batterij van 0%-100% in 2 uur volgeladen (100kWh / 50kW = 2 uur). Hetzelfde geldt voor de levering.

  2. Als diezelfde elektrische auto, met een batterijcapaciteit van 100kWh, een motor heeft die 200kW afneemt, dan kan die elektrische auto maximaal 30 minuten op volvermogen rijden (100kWh / 200kW – 0,5 uur, oftewel 30 minuten).

  3. De batterijcapaciteit van een elektrische auto is altijd een vast gegeven en hoeft niet te worden berekend.

Hoe werkt het energieverbruik bij een elektrische auto?

Opladen duurt altijd langer dan tanken. Hoeveel langer kun je opzoeken op EV-database. Selecteer daarvoor het model van je keuze. Als je naar beneden scrolt, zie je een tabel waar staat ‘Opladen van (jouw automerk)’.

Zoals een grote en zware auto doorgaans meer brandstof verbruikt dan een kleine auto, verbruiken grote en zware elektrische auto’s ook meer elektriciteit dan een compacte elektrische auto.

Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, je rijstijl heeft dat ook. Ook je snelheid is van invloed. Daarnaast verbruiken de verwarming en airconditioning ook energie en hebben dan ook invloed op het verbruik.