Hoe werkt verrekenen en vergoeden bij elektrisch laden?

Voor thuis opladen of onderweg betaal je anders. Dit doe je via verrekenen of vergoeden. Hier leggen we het verschil uit, hoe verrekenen en vergoeden werkt en hoe je jouw elektriciteitsvergoeding aanpast.

Eneco
Wat is verrekenen?

Als je onze laadpas gebruikt, betaal je via ons voor de gebruikte elektriciteit. Maar als je thuis oplaadt, aan je eigen laadpaal, verbruik je je eigen elektriciteit. Om te voorkomen dat je dubbel betaalt, vergoeden wij jou maandelijks deze elektriciteitskosten. Hoe dit werkt, leggen we uit in deze animatie:

Verrekenen wordt mogelijk gemaakt door ons hostingabonnement en is alleen mogelijk in combinatie met een slimme laadpaal (laadpaal die werkt met een laadpas). Op onze abonnementenpagina kun je meer lezen over de voordelen van dit abonnement.

Een van de voordelen is het verrekenen van de laadtransacties. Elke keer dat je laadt, betaal je met jouw laadpas. De eigenaar van de laadpas ontvangt hiervoor een factuur. De eigenaar van de laadpas kan jijzelf zijn of je leasemaatschappij of je werkgever.

Wat is vergoeden?

Jouw laadpaal verbruikt bij het laden elektriciteit van jouw eigen aansluiting. Daardoor stijgt je energierekening. Daarnaast betaal je voor het laden met je laadpas. Om te voorkomen dat je dubbel betaalt, vergoeden wij de verbruikte elektriciteit. In jouw laadpaal zit een simkaart die al het verbruik registreert en doorstuurt naar onze systemen. Dat heet een slimme laadpaal. Zo weten wij precies hoeveel er aan jouw laadpaal is geladen.

Het maakt daarbij niet uit met welke laadpas er geladen wordt. Aan het einde van elke maand ontvang je de vergoeding voor de maand ervoor. Wil je weten wat onze standaard vergoedingstarieven zijn? Kijk dan in de tabel bij het tarief wat staat bij ‘laden op een Eneco eMobility laadpaal’. Daar vind je het tarief per kWh.

Stroomtarief, vergoedingstarief en laadtarief

Bij het opladen van een elektrisch voertuig onderscheiden we verschillende tarieven: een stroomtarief, een vergoedingstarief en een laadtarief:

  1. De energieleverancier brengt het stroomtarief in rekening. Je kunt een Eneco eMobility laadpaal afnemen in samenwerking met alle Nederlandse stroomleveranciers. Dit hoeft dus niet Eneco te zijn.

  2. Je ontvangt een vergoedingstarief van Eneco eMobility als jij degene bent die de stroom voor een laadpaal betaalt aan de energieleverancier.

  3. Je betaalt het laadtarief aan Eneco eMobility als je met een laadpas stroom hebt afgenomen via een laadpaal. Wanneer je een Eneco laadpaal én een Eneco eMobility laadpas hebt, hanteert Eneco eMobility voor jou hetzelfde laad- en vergoedingstarief.

Lees hier over ons actuele laadtarief en vergoedingstarief.

Hoe pas ik mijn elektriciteitsvergoeding aan?

Vanaf januari 2022 is het mogelijk om jouw tarief voor elektriciteitsvergoeding aan te passen in de MijnLaden-omgeving als dit tarief afwijkt van jouw werkelijke elektriciteitstarief. Doe je dit niet, dan ontvang je mogelijk te veel of te weinig vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief. Meer informatie kun je vinden in jouw MijnLaden-omgeving. Een rekenvoorbeeld kun je hier vinden.

Stroomtarieven

Stroomtarieven zijn afhankelijk van:

  1. de looptijd van je contract,

  2. de keuze voor een vast of variabel tarief,

  3. de situatie op de energiemarkt op het moment van afsluiten van het contract. Doordat vraag en aanbod de prijs van stroom beïnvloeden, veranderen de marktprijzen over tijd voortdurend.

Tariefstelling door Eneco eMobility

De tariefstelling voor het laad- en vergoedingstarief bij Eneco eMobility is gebaseerd op het Eneco HollandseWind & Zon Modelcontract. Het modelcontract is een uniform contract, dat iedere energieleverancier wettelijk verplicht in haar aanbod heeft en waarmee energieleveranciers gemakkelijk te vergelijken zijn. Het modelcontract is een flexibel contract: er geldt een flexibele leveringsprijs die ieder half jaar (op 1 januari en 1 juli) wordt bepaald. Het contract is iedere dag met een termijn van slechts 9 dagen opzegbaar.

Jouw situatie

Het is mogelijk dat het vergoedingstarief afwijkt van jouw daadwerkelijke stroomtarief. Ook wanneer je een energiecontract hebt bij Eneco.

Wanneer het Eneco HollandseWind & Zon Modelcontract wijzigt, wijzigt ook het vergoedingstarief van Eneco eMobility. Afhankelijk van jouw lopende – of nog af te sluiten – energiecontract, kan de tariefswijziging dus impact hebben.

Meer betalen

Indien je een nieuw energiecontract afsluit met hogere tarieven, zal er dus negatieve impact zijn. Wanneer je stroom afneemt via het Eneco HollandseWind & Zon Modelcontract, is er geen impact. De tarieven daarvan zijn immers gelijk aan de vergoedings- en laadtarieven.

Minder betalen

Wanneer je nog een langer lopend energiecontract hebt, gebaseerd op de lagere tarieven van de afgelopen jaren, is de impact positief. Je krijgt dan meer vergoeding, terwijl je nog hetzelfde, lage tarief betaalt voor de stroom.

    © Eneco eMobility 2022