
Je auto als thuisbatterij
Je rijdt na een snel boodschappenrondje terug naar huis en parkeert je auto op de oprit. Terwijl jij binnen de lichten aandoet en een kop thee zet, zorgt jouw auto ervoor dat je huis draait op zelfopgewekte stroom van je eigen zonnepanelen.
Klinkt als toekomstmuziek? Misschien, maar niet voor lang. De technologie om elektrische auto’s als thuisbatterij te gebruiken, ook wel bekend als bi-directioneel laden, staat op het punt door te breken. De verwachting? Tussen nu en twee jaar zijn zowel de auto's als laadpalen er klaar voor.
Van opslaan naar gebruik: hoe werkt het?
Normaal gesproken laad je je elektrische auto op met stroom uit het net, die wordt opgeslagen in je autobatterij. Maar wat als die stroom ook de andere kant op zou kunnen? Dat is precies wat bi-directioneel laden mogelijk maakt. In plaats van alleen stroom te gebruiken, kan je auto straks ook stroom terugleveren aan je huis. Zo wordt je auto niet alleen een vervoermiddel, maar ook een slimme thuisbatterij.
Stel, je auto heeft de hele dag thuis (gratis) geladen op stroom van je zonnepanelen. Dan kun je met bi-directioneel laden 's avonds nog een was draaien en tv-kijken met stroom direct uit je auto. Dat is goedkoop én duurzaam, want je hebt de stroom zelf opgewekt.
Experiment
Een belangrijke stap in deze ontwikkeling is de combinatie van bi-directionele laadpalen en geschikte auto’s. Niet alle elektrische automodellen zijn er al klaar voor, maar al veel automerken experimenteren al volop met deze techniek. Daarnaast is het belangrijk dat je thuislader en energiesysteem slim inspelen op de vraag en het aanbod van stroom in je woning. Wanneer gebruik je stroom uit je auto, en wanneer laad je bij tegen de voordeligste tarieven? Dat wordt straks grotendeels automatisch geregeld.
Waarom is dit zo interessant?
De voordelen van deze technologie zijn duidelijk. Elektrische auto’s kunnen straks niet alleen rijden op groene stroom, maar die ook opslaan en gebruiken wanneer het jou uitkomt. Dat betekent dat je overdag met je zonnepanelen stroom kunt opwekken en die stroom ‘s avonds kunt gebruiken zonder dat je afhankelijk bent van het net. Geen zon? Geen probleem, je hebt je eigen buffer altijd bij de hand.
Financieel voordeel
Ook financieel kan het interessant worden. In de toekomst kan slim omgaan met je laadmomenten ervoor zorgen dat je energierekening lager uitvalt. Laad op wanneer stroom goedkoop is, gebruik je auto-batterij als buffer, en vermijd piektarieven. In sommige landen wordt zelfs al geëxperimenteerd met auto’s die stroom terugleveren aan het net op momenten dat de vraag hoog is – en dat kan je geld opleveren.
Noodvoorziening bij storingen
Daarnaast biedt het een mooie oplossing voor stroomstoringen. Op momenten dat de stroom uitvalt, kan jouw auto fungeren als een tijdelijke noodvoorziening. Met een volle batterij kun je je verlichting, koelkast en andere essentiële apparaten draaiende houden, zonder afhankelijk te zijn van het net.
Maar… we zijn er nog niet helemaal
Klinkt fantastisch? Dat is het ook, maar er zijn nog wat hobbels op de weg. De meeste auto’s en laadpalen zijn nog niet geschikt voor bi-directioneel laden, en ook de regelgeving is er nog niet volledig op ingericht. Het terugleveren van stroom aan je huis of het net brengt technische en administratieve uitdagingen met zich mee. Denk aan netbeheer, energiecontracten en de impact op de levensduur van je accu.
De technologie is volop in ontwikkeling, maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat bi-directioneel laden op grote schaal beschikbaar én betaalbaar is. Toch is de verwachting dat deze techniek in de komende jaren steeds toegankelijker wordt, net zoals dat met zonnepanelen en warmtepompen is gebeurd.
Wat betekent dit voor jou?
Op dit moment hoef je nog niet direct een bi-directionele laadpaal te bestellen, maar het is wél slim om te kijken naar de ontwikkelingen. Heb je plannen om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het de moeite waard om te kijken naar automodellen die klaar zijn voor deze technologie. Op termijn kan dit je helpen om duurzamer en voordeliger met energie om te gaan. En laten we eerlijk zijn: het idee dat je auto straks niet alleen een vervoermiddel is, maar ook een stroombron voor je huis, maakt elektrisch rijden nóg een stukje slimmer.
De energie van morgen
We staan aan het begin van een nieuwe fase in de energietransitie. Net zoals zonnepanelen eerst zeldzaam waren en nu op bijna elk dak liggen, zal bi-directioneel laden de komende jaren steeds gewoner worden. Eén ding is zeker: de slimste thuisbatterij van de toekomst heeft vier wielen!