Frank heeft sinds kort een laadpaal aan huis: dit zijn de voordelen waarvan hij nu profiteert
Heb je een elektrische bedrijfswagen? Dan is het fijn als je die thuis kan opladen. Daarom bieden steeds meer werkgevers hun werknemers een eigen laadpaal aan, gewoon voor de deur. Frank is een van die zakelijke bestuurders. We vroegen hem naar zijn ervaring, de installatie én de voordelen van een eigen Eneco eMobility-laadpaal.
Hoe werkte de aanvraag van je laadpaal?
Daar hoefde ik zelf niet veel voor te doen. Mijn werkgever bood mij een elektrische leaseauto inclusief laadpaal aan. Ik ontving een mailtje van de leasingmaatschappij met een uitnodiging om een laadpaal aan te vragen. Zodra de aanvraag was goedgekeurd, kon ik een afspraak inplannen voor de installatie. Hiervoor moest ik een aantal gegevens doorgeven aan Eneco eMobility.
Welke gegevens werden er gevraagd?
Ik moest een online vragenlijst invullen en foto’s maken van de zekeringkast, de plek waar ik de laadpaal wilde hebben, de kruipkelder en het tracé. Dat laatste is de weg die de kabel aflegt van de zekeringkast tot de laadpaal. Verder hoefde ik geen gegevens door te geven.
Moest je voorbereidingen treffen voor de installatie?
Aan de hand van de vragenlijst kwam ik erachter dat ik mijn elektriciteitsaansluiting moest verzwaren om de capaciteit te vergroten. Dat heb ik zelf aangevraagd bij de netbeheerder. Om te voorkomen dat de elektriciteit thuis zou uitvallen, zijn de laadpalen van Eneco eMobility trouwens voorzien van load balancing. Daardoor gaat de laadsnelheid van je auto automatisch omlaag als andere apparaten in huis meer elektriciteit verbruiken. Zo raakt de zekeringkast niet overbelast.
Waren er nog meer zaken om te regelen?
Verder moest ik een handige plek bedenken voor mijn laadpunt. Het leek me mooi om het aan de wand te monteren. Maar dat zou betekenen dat de kabel op het tuinpad zou liggen wanneer ik hem aansluit op de auto. Niet heel praktisch, vanwege het struikelgevaar. Daarom koos ik voor een laadpaal. De installateur kon mij ter plekke adviseren, en we kwamen samen al snel tot de beste oplossing. Er werd echt naar mijn wensen geluisterd, daar was ik blij mee.
Vergde de installatie grote werken? Hoelang duurde het allemaal?
In totaal duurde de installatie een uur of vier. Ik moest thuis zijn om de installateur binnen te laten. Hij bekeek onder andere de zekeringkast en boorde een aantal gaten voor de elektriciteitskabel. De kabel werd binnenshuis door een pvc-buis getrokken. De installateur was wel een tijdje bezig om alles aan de muur te bevestigen en weg te werken, maar daarna zag het er ook netjes uit. Als laatste testte hij of alles naar behoren werkte, en was de klus geklaard.
Moesten er graafwerken worden verricht?
Ja, ik hield er rekening mee dat het een vuile klus kon worden, maar de gleuf voor de kabel was veel smaller dan ik had verwacht. Dat viel dus heel goed mee. De voortuin lag er na afloop nog mooi bij.
Hoe worden de laadkosten verrekend?
De laadpaal wordt natuurlijk gevoed door mijn eigen elektriciteit. Maar doordat ik de auto laad met mijn laadpas, weten ze bij Eneco eMobility precies hoeveel elektriciteit ik verbruik. Daar ontvang ik maandelijks een gedetailleerd overzicht van. Ik betaal de elektriciteitskosten zelf, en krijg de laadkosten vervolgens de eerstvolgende maand vergoed door Eneco eMobility. Zij maken het bedrag aan mij over en sturen de factuur naar mijn werkgever. Daar hoef ik verder niets voor te doen.
Hoe werkt verrekenen met MijnLaden?
Je logt online in op het MijnLaden-portal en vult daar je energietarieven in. Door de gegevens van mijn energiecontract in de MijnLaden-omgeving te noteren, weten ze bij Eneco eMobility precies hoeveel elektriciteitskosten ik maak. En kunnen ze die vergoeden. Ook handig: ik kan altijd mijn laadsessies opvolgen en controleren of alles klopt. Verder kan ik bijhouden hoeveel CO2 ik bespaar en gemakkelijk contact opnemen met de klantendienst.
Wat als iemand anders jouw laadpaal gebruikt?
Dat kan gewoon. Die persoon gebruikt dan zijn of haar eigen laadpas. Dat doet mijn buurvrouw weleens. Ze heeft ook een elektrische auto, maar geen eigen laadpaal. Bij mij leidt dat uiteraard tot een hogere energiefactuur. Alle extra kosten worden net als mijn zakelijke laadkosten de eerstvolgende maand vergoed door Eneco eMobility. En zij brengen die kosten vervolgens in rekening bij mijn buurvrouw, ook al gebruikt ze een laadpas van een andere provider. Allemaal volledig automatisch. We stonden er allebei van te kijken!
Ook een eigen laadpaal voor de deur?
Wil jij net als Frank zorgeloos je bedrijfswagen opladen, gewoon voor de deur? En heb je nog vragen over de voorwaarden en voordelen? Neem dan contact met ons op.