Herman stapte over op een slimme laadpaal en daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad

Heb je een laadpaal zonder slimme functies voor de deur? Dan is het misschien tijd om die te vervangen. Zeker als je een nieuwe elektrische bedrijfswagen krijgt en alle functionaliteiten wilt benutten. Maar hoe werkt het vervangen van je oude laadpaal? En wat zijn de voordelen van een nieuwe? Herman liet een nieuwe, slimme laadpaal van Eneco eMobility plaatsen. Wij vroegen hem naar zijn ervaring.

Eneco eMobility

Moest je voorbereidingen treffen voor het vervangen van je oude laadpaal?

Dat viel gelukkig mee. Het vereiste wel wat werk om de eerste laadpaal te laten plaatsen. Ik moest destijds bijvoorbeeld nadenken over de aansluiting op het netwerk, de bekabeling en de locatie van de laadpaal. Maar bij de overstap naar mijn slimme laadpaal waren deze voorbereidingen eigenlijk al getroffen. De nieuwe laadpaal kon gewoon op de plek van de oude. En mijn zekeringkast was al verzwaard met een 3-fase-aansluiting. Daarmee was de basis gelegd.

Was het een ingewikkeld proces om de nieuwe laadpaal aan te vragen?

Nee, ik hoefde alleen maar een online vragenlijst in te vullen en een foto te maken van mijn zekeringkast en de locatie van de laadpaal. Op basis daarvan konden ze bij Eneco eMobility inschatten of het plaatsen probleemloos kon gebeuren. En aangezien de oude laadpaal ook in opdracht van Eneco eMobility was geplaatst, werd al snel duidelijk dat alles in orde was. Verder hoefde ik niets te doen.

Er hoefde dus geen nieuwe kabel te worden aangelegd?

In mijn geval niet. De installateur vertelde me dat ze bij Eneco eMobility rekening houden met toekomstige ontwikkelingen: de oude kabels waren dus al geschikt voor de slimme laadpaal. Daardoor hoefde er niet opnieuw gegraven of bestraat te worden. Dat is fijn, want anders zou het natuurlijk zonde zijn geweest van het geld en de moeite.

Hoelang duurde het hele proces vanaf het moment van de aanvraag?

Vooraf gaven ze aan dat het vier tot zes weken zou duren, bij mij was het een week of vijf. Ik vroeg de slimme laadpaal aan op het moment dat de bestelling van mijn elektrische auto was bevestigd. Bij Eneco eMobility denken ze actief mee, en begrijpen ze dat je de laadpaal voor de deur wilt hebben voordat je nieuwe wagen er is. En dat is gelukt: ruim voordat mijn elektrische auto werd geleverd, was de installatie van de laadpaal afgerond.

En hoelang duurde de installatie van de slimme laadpaal?

Het installeren zelf duurde bij mij slechts twee uurtjes. Volgens de installateur was mijn situatie ideaal. Hij hoefde alleen de oude laadpaal te demonteren en de nieuwe op dezelfde plek te plaatsen. De kabels waren net als de zekeringkast al helemaal in orde. Het werk was daarom minimaal. Anders was de installateur natuurlijk iets langer bezig geweest. De vorige keer duurde het een halve dag. Maar we waren allebei blij dat het zo snel kon!

Wat deed de installateur precies?

Hij bracht eerst de situatie in kaart en bekeek onder meer de zekeringkast. Vervolgens besprak hij zijn plan met me. Daarna verving hij de laadpaal, testte die en zorgde hij ervoor dat alles naar behoren functioneerde. Mijn laadpas werkte en ik kon verbinden met de SlimLaden-app, waarmee ik de slimme functies van mijn laadpaal optimaal kan benutten. Ik kan nu bijvoorbeeld direct laden met elektriciteit van mijn zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van je nieuwe, slimme laadpaal?

Ik krijg de laadkosten automatisch terugbetaald en kan op elk moment mijn laadsessies en elektriciteitsverbruik bekijken in de SlimLaden-app. Verbruik ik weinig elektriciteit in huis? Dan gaat het laden automatisch sneller. Andersom gaat het laden langzamer als ik in huis meer elektriciteit nodig heb. Verder kan Eneco eMobility mij nu helpen vanop afstand en vrijwel alle problemen oplossen zonder dat er iemand langs hoeft te komen. Ook ontvangt de laadpaal periodiek software-updates. Is de communicatie met mijn elektrische auto niet optimaal? Dan is dat snel geregeld met een update.

Zijn er nog meer voordelen?

Mijn oude laadpaal was in feite niet veel meer dan een stopcontact. Ik kon ermee laden, maar verder niets. Met mijn slimme laadpaal ben ik perfect voorbereid op nieuwe ontwikkelingen. De installateur vertelde me dat elektrische auto’s in de toekomst automatisch met een laadpaal kunnen verbinden, dus zonder laadpas. En de slimme laadpaal is al compatibel met de nieuwste generatie elektrische auto’s. Daarmee kan je de elektriciteit uit de accu van je auto gebruiken voor apparaten in huis.

Wat kan je nog meer met de SlimLaden-app die je eerder noemde?

Van alles. Ik heb een dynamisch energiecontract met flexibele tarieven. Dankzij de SlimLaden-app laadt mijn auto automatisch op wanneer de tarieven het laagst zijn. Met de app kan ik altijd de goedkoopste en groenste manier van laden kiezen. Ik geef aan wanneer ik de auto wil gebruiken, en de app regelt samen met de laadpaal de rest.

Hoe werken de slimme laadpaal en de SlimLaden-app samen met je zonnepanelen?

Mijn zonnestroom wordt zo efficiënt mogelijk benut. Zo laadt mijn auto bijvoorbeeld ’s middags op wanneer de zon schijnt, en stopt hij met laden wanneer de zon ondergaat. Mocht de accu nog niet vol zijn, dan laadt hij ’s nachts verder wanneer de elektriciteit goedkoop is. Met mijn oude laadpaal dacht ik dagelijks: ‘de zon schijnt, dus ik moet mijn auto opladen’. Nu blijft de auto gewoon ingeplugd en laat ik het werk over aan de app. Dat scheelt mij een hoop gedoe. En de slimme laadpaal doet het bovendien beter dan ik zou kunnen.

Ook je oude laadpaal vervangen door een slim exemplaar?

Is je oude laadpaal aan vervanging toe? En wil jij net als Herman profiteren van de voordelen van een slimme laadpaal? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op.