Eneco eMobility

Alles over de installatie van je laadoplossing

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen rondom de installatie van je laadpaal.

Wanneer word ik gebeld voor een installatieafspraak?

Onze installateur neemt zo snel mogelijk na goedkeuring van de offerte contact met je op. Sommige installatiepartners sturen je een e-mail met een link waarmee je zelf een installatiedatum kunt inplannen.

Hoe verplaats of annuleer ik de installatieafspraak?

Hiervoor kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met de installatiepartner waarmee je contact hebt gehad voor de installatieafspraak.

Let op: annuleer je afspraak ruim van tevoren. Annuleer je hem binnen 24 uur van de geplande installatie? Dan brengen we annuleringskosten in rekening.

Waarom is een installatie met graafwerk duurder?

Voor een installatie met graafwerk zijn meestal meer arbeidsuren nodig. Hierdoor vallen de kosten vaak ook hoger uit. Mocht je zelf een partij inschakelen voor de installatie met graafwerk, dan kunnen wij ook het laadpunt alleen leveren en afmonteren.

Waarom wordt mijn laadpunt onder de aansluitwaarde afgezekerd?

Een laadpunt wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het stroomnet in het pand te voorkomen. Zo weet je zeker dat het laadpunt nooit méér stroom kan verbruiken, dan in het pand aanwezig is.

Wat moet ik voorbereiden voor de installatie?

We verwachten dat jouw meterkast voldoet aan de geldende installatienorm, of dat de betrokken installatiepartner ervoor zorgt dat jouw meterkast hieraan voldoet. Als je een laadpunt aanvraagt, helpen we je om te bepalen of jouw meterkast aan de eisen voldoet. Ook als je zelf het graafwerk verricht, moet je dit voor de installatie al in orde maken.

Moet de stroom eraf tijdens de installatie?

Voor de veiligheid van onze monteurs is het nodig om (korte tijd) de stroom van de meterkast te halen tijdens de installatie. Houdt hier dus rekening mee.

Is dit een probleem voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld vanwege constant aangesloten alarmsystemen, servers of productieprocessen? Dan is het mogelijk de installatie buiten kantooruren in te plannen. Hiervoor worden wel meerkosten gerekend.

Kunnen wij echt niet de stroom van het pand afhalen? Dan kunnen wij alle voorbereidende werkzaamheden uitvoeren en kunt u een andere partij inschakelen om de laadoplossing onder spanning aan te sluiten.

Kan ik laadpalen direct laten installeren met slimme oplossingen?

Dat is zeker mogelijk. Onze monteurs kunnen zowel op locatie als op afstand verschillende slimme oplossingen toepassen om bijvoorbeeld overbelasting bij te weinig stroomcapaciteit te voorkomen en de laadpunten veilig en betrouwbaar te laten werken. Op onze zakelijke laadpunten van Alfen zit bijvoorbeeld standaard Load Balancing inbegrepen, waarmee het laadpunt niet overbelast raakt. Ook kunnen wij op afstand het laadpunt voorzien van een lager laadvermogen indien dat nodig is, of kunnen wij meerdere laadpunten op één locatie voorzien van een maximaal laadvermogen.

Moet ik aanwezig zijn tijdens de installatie?

Ja, het liefst wel of in ieder geval een installatieverantwoordelijke die de situatie op locatie kent en voor ons de meterkast beschikbaar kan stellen. Iemand die voor jou een beslissing kan nemen als er tijdens de installatie onverwacht meer of andere werkzaamheden nodig zijn, denk aan meterkastaanpassingen of meer graafwerk.

Hoe lang duurt de installatie?

Dit is afhankelijk van de grootte van de laadoplossing. Als het gaat om één enkel laadpunt, duurt de installatie gemiddeld vijf uur.

De monteur arriveert binnen een tijdvak van 4 uur dat vooraf is afgesproken. Als er onvoorziene situaties ontstaan, kan de installatietijd oplopen tot 8 uur. In dat geval kiest de installateur er doorgaans voor om op een andere dag terug te komen om de werkzaamheden af te maken.

    Verder lezen