Wanneer wordt elektrisch rijden met een bedrijfswagen verplicht? Dit zijn de regels nu en in de toekomst

De Nederlandse overheid stuurt ook voor bedrijfswagens steeds meer aan op elektrisch rijden. Een goed voorbeeld zijn de zero-emissiezones voor stadslogistiek die er vanaf 2025 gaan komen. Je hebt vast ook gehoord dat bedrijfswagens binnen afzienbare tijd helemaal uitstootvrij moeten zijn. Maar per wanneer? In dit artikel lees je waar je als bedrijf aan moet voldoen op het gebied van elektrisch rijden, nu en in de toekomst. 

Eneco eMobility

Verplichte elektrische bedrijfswagens: dit zijn de regels nu (2023) 

Hoewel het elektrificeren van wagenparken bij de overheid hoog op de agenda staat, gelden er op dit moment geen strenge regels voor de aanschaf of het gebruik van uitstootvrije bedrijfswagens. Wel wordt de overstap naar elektrische bedrijfswagens gestimuleerd met subsidieregelingen, zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). 

Klopt het dat alle leaseauto’s per 2025 elektrisch moeten zijn? 

Nee. Dit plan lag een lange tijd op tafel, maar is inmiddels gesneuveld. Hier gelden vooralsnog dus geen wetten voor.  

Zero-emissiezones voor bedrijfswagens per 2025 

Waar je als ondernemer in elk geval rekening mee moet houden, zijn de zero-emissiezones die vanaf 2025 in 29 Nederlandse gemeenten worden ingevoerd. Dit zijn gebieden in en rondom het stadscentrum waar stapsgewijs steeds strengere eisen gelden voor CO2-uitstotende bedrijfswagens. In 2030 mogen alleen nog volledig uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens de binnenstad in. Op deze kaart vind je alle (geplande) zero-emissiezones in Nederland. 

Europees verbod verkoop benzine- en dieselauto’s 2035 

Volgens de huidige Europese plannen wordt elektrisch rijden de nieuwe norm. Zo besloot de Europese Unie de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 te verbieden. Vroeg of laat moet je als ondernemer dus gaan nadenken over de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Onze tip? Wacht niet te lang, want nu zijn er nog verschillende subsidies waar je van kunt profiteren.  

Wat zijn de regels voor laadpalen bij bedrijfspanden? 

Een elektrische bedrijfswagen moet natuurlijk opgeladen worden. Hiervoor heb je als bedrijf zakelijke laadpalen nodig. In drie gevallen is dat verplicht: 

 1. Bij een nieuwbouw bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen 

  1. Minimaal 1 laadpaal 

  2. Minimaal 1 op de 5 parkeerplaatsen heeft een aansluiting 

 2. Bij verbouwing/renovatie van een pand met meer dan 10 parkeerplaatsen

  1.  Minimaal 1 laadpaal 

  2. Afhankelijk van de omvang van de verbouwing

 3. Bij een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen 

  1. Minimaal 1 laadpaal 

  2. Vanaf 2025 

Een zakelijke laadoplossing voor jouw bedrijf? 

Overstappen op elektrische bedrijfswagens is voor veel bedrijven slechts een kwestie van tijd. Hoe eerder je dit doet, hoe makkelijker én voordeliger. Bekijk daarom eens de zakelijke laadoplossingen van Eneco eMobility. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf ook op mobiliteitsgebied helemaal bijblijft.