Laadpaal installeren bij je bedrijf: dit moet je weten

Steeds meer Nederlandse bedrijven stappen over op elektrische bedrijfswagens. Wat komt er nu kijken bij het installeren van een laadpaal voor je bedrijf? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij. 

Eneco eMobility

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal? 

Als eerste bepaal je waar de laadpaal komt te staan. Hiervoor houd je rekening met het volgende: 

  1. Zorg dat de laadpaal (inclusief bekabeling) op eigen terrein komt. Is dit niet het geval, dan heb je toestemming van de eigenaar nodig. Je kunt geen laadpaal installeren op gemeentelijke grond. 

  2. Denk aan de bereikbaarheid. Waar parkeer je je bedrijfswagen meestal, en kan je daar altijd bij? 

  3. Aan welke kant van de auto zit de laadpoort? Plaats de laadpaal op een plek die daarvoor goed bereikbaar is. 

  4. Denk ook aan de afstand tot je meterkast. Hoe korter die afstand, hoe makkelijker (en goedkoper!) de installatie. 

Bekijk ook deze video over het vinden van de perfecte plek voor je laadpaal. 

Is de netaansluiting geschikt om een laadpaal te installeren? 

Vervolgens controleer je of de netaansluiting voldoet. De netaansluiting van je huis op het stroomnet bepaalt namelijk hoe snel je kunt laden. Ook het laadvermogen van je elektrische bedrijfswagen en dat van de laadpaal dragen bij aan een optimale laadsnelheid. 

Je kunt het laadvermogen van je bedrijfswagen opzoeken in de EVdatabase. Als de netaansluiting tekortschiet, moet je deze laten verzwaren door de netbeheerder. In ons artikel Hoe werkt het verzwaren van je netaansluiting lees je er meer over, inclusief twee handige uitlegvideo’s. 

Let op: zorg altijd dat je een eventuele netverzwaring laat uitvoeren vóór de installatie van de laadpaal. 

Hoe werkt het installeren van een laadpaal? 

Voldoet de netaansluiting en heb je de beste plek voor je laadpaal bepaald? Dan maak je een afspraak met een installateur. Die plaatst als het nodig is een aardlekschakelaar en legt een nieuwe groep aan in de meterkast. Vervolgens bepaalt de installateur samen met jou de slimste kabelroute van de meterkast naar de laadpaal. Kan de bekabeling volledig binnen het pand? Dan is er geen graafwerk nodig en ben je goedkoper uit.  

Installatie laadpaal: 5 stappen 

  1. De installateur ontvangt jouw aanvraag + alle informatie die je hebt meegestuurd (zoals foto’s van het terrein en je meterkast). 

  2. Als er nog extra vragen zijn, neemt de installateur contact met je op voor een schouw. Dit houdt in dat de installateur langskomt om de situatie in kaart te brengen. 

  3. Na de schouw ontvang je de offerte. 

  4. Akkoord met de offerte? Dan plan je vervolgens een afspraak in voor het installeren van je laadpaal. 

  5. De installateur plaatst de laadpaal. Hierna ben je klaar om te laden. 

Het is belangrijk om de installatie uit te laten voeren door een vakkundig bedrijf, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Eneco eMobility werkt samen met zes vaste installatiepartners, zorgvuldig geselecteerd voor de allerbeste service. 

Wat is de levertijd van een laadpaal? 

De levertijd is onder meer afhankelijk van de informatie die jij verstrekt. Door je gegevens bij de aanvraag zo volledig mogelijk in te vullen, versnel je het proces. Nadat je akkoord bent gegaan met de offerte, duurt het gemiddeld vier tot zes weken voordat je laadpaal geplaatst is. 

Hoe lang duurt het installeren van een laadpaal? 

In de meeste gevallen duurt het zo’n vijf uur om een laadpaal op locatie te installeren. Dit kan langer of korter uitvallen, afhankelijk van de complexiteit van de klus. En of er bijvoorbeeld graafwerkzaamheden nodig zijn. Een lange klus duurt zo’n acht uur. In dat geval worden de werkzaamheden meestal over twee dagen verspreid. 

Wat kost het installeren van een laadpaal voor een bedrijfswagen? 

De kosten van de installatie hangen af van het merk laadpaal en de benodigde werkzaamheden. Voor graafwerkzaamheden moet je bijvoorbeeld denken aan € 45 per meter. De kosten voor de bekabeling komen daar nog bij. De extra kosten voor een paal in plaats van een laadpunt aan de muur komen op ruim € 300. En dan heb je nog de benodigde aanpassingen in de meterkast.  

Ga in totaal uit van een bedrag tussen € 500 en € 2.000 voor de installatie. De kosten van de laadpaal komen daar nog bij. Dat is een behoorlijk grote range. Vraag daarom altijd een duidelijke en volledige offerte aan voor jouw specifieke situatie. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Bij Eneco eMobility heb je al een dubbele laadpaal inclusief bekabeling en installatie vanaf € 4.315.  

Meer weten over de kosten van elektrisch rijden? 

Overweegt jouw bedrijf over te stappen op elektrische bedrijfswagens? Lees dan ons artikel Laadpaal kopen voor je bedrijf: alle kosten op een rij. Dit helpt je om de investering in een elektrische bedrijfswagen te vergelijken met de aanschaf van een bedrijfsauto met verbrandingsmotor.