Hoe krijg ik thuis een laadpaal?

5 vragen en antwoorden

Rondjes rijden met een bijna lege batterij, op zoek naar die laatste laadpaal in de buurt. Vooraf plannen wanneer en waar je gaat opladen. Hoewel het getuigt van een goede e-mentality om zo te plannen, is een laadpunt naast jouw eigen voordeur ook wel lekker.

Heb jij eigen terrein waarop je zo’n laadpaal kwijt kunt? Overweeg je elektrisch te gaan rijden? Of vraag jij je af: hoe krijg ik thuis een laadpaal? Lees dan vooral verder. We helpen je graag op weg met de 5 belangrijkste vragen én antwoorden rondom aanvraag en installatie van een laadpunt.

1: Is het veel gedoe om een laadpaal aan te vragen?

Dat valt mee. De stappen zijn overzichtelijk:
1. Je vraagt via onze website, e-mail of telefoon een laadpaal aan. Of jouw leasemaatschappij doet dat voor je.
2. Je krijgt een uitnodiging via e-mail voor onze webshop. Daarin geef jij informatie door. Geen zorgen, we loodsen je daar doorheen. Je kunt ook altijd onze klantenservice bellen via 088 170 77 00.
3. Hebben we nog vragen? Dan bellen we jou om de informatie door te nemen (‘telefonische schouw’). Je sluit namelijk bepaald geen magnetron aan. Een laadpaal verbruikt veel stroom en veiligheid staat bij ons voorop. Daarom willen we zeker weten dat we jouw situatie goed inschatten.
4. Je krijgt een realistische, vrijblijvende offerte van ons.
5. Je gaat (hopelijk) akkoord. Wij bestellen dan het laadpunt, waarna de installateur jou belt voor een afspraak. Dat mag ook een eigen installateur zijn, als je een koopauto hebt. Fijn als je dat dan laat weten aan onze klantenservice.

2. Duurt het aanvragen van een laadpaal lang?

Nee. Tenminste, dat vinden wij. Ga uit van 4 weken na stap 5. Stap 1 t/m stap 5 kunnen we in een dag regelen. Het hangt er uiteraard wel vanaf hoe snel jij de informatie voor de offerte doorgeeft.

3: Moet ik zelf veel regelen?

We maken het jou zo makkelijk mogelijk. Jouw tijdsinvestering zit in het volgende:
– Informatie doorgeven via de webshop. Denk hierbij aan het type auto, de levertijd, aantal gereden kilometers per dag en vragen over de stroomaansluiting in jouw meterkast. Weet je niet welke aansluiting je hebt? Een telefoontje met jouw netbeheerder is genoeg.
– De ‘telefonische schouw’ (als die nog nodig is). We bellen je als we nog vragen hebben. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
– Een ‘excasso’ formulier invullen en naar ons e-mailen. Hiermee kunnen we geld terugstorten naar jou als we de stroomkosten die jouw laadpaal maakt met je verrekenen.
– Thuis zijn als de installateur jouw laadpaal komt installeren. Reken op een halve dag.

We geven je graag een eerlijk beeld. Houd er daarom rekening mee dat we tijdens de voorbereiding van de installatie soms tegen dingen aan lopen die extra tijd en geld kosten om op te lossen. Denk aan een verouderde meterkast, geen kruipruimte of een te lage netaansluiting. Het is nodig dat je dit verhelpt zodat wij de laadpaal kunnen installeren.

4. Is het duur om thuis een laadpaal te laten installeren?

Het eerlijke antwoord: dat hangt ervan af hoeveel werk nodig is om de laadpaal te installeren. Houd rekening met tussen de € 1.500 en € 2.500. Kom je erachter dat de meterkast verouderd is of de aansluitwaarde van je huis niet zwaar genoeg (zie vraag 3)? Dan loopt het bedrag op. Graafwerkzaamheden kunnen de installatie bijvoorbeeld duurder maken. Rijd je een auto van de zaak? Dan betaalt de leasemaatschappij of werkgever vaak alle installatiekosten. Eventuele netverzwaring of aanpassingen in je meterkast zijn voor jouw eigen rekening.

Heb je zelf iemand in je netwerk die je de installatie wilt laten uitvoeren? Dat is geen probleem als het om een koopauto gaat. Calculeer wel in dat je stroomverbruik omhoog gaat. Het is dus handig om je maandelijkse voorschot te verhogen. Wacht de eerste excasso (verrekening) van Eneco eMobility af, zodat je weet met welk bedrag.

5. Hoe gaat dat installeren van de laadpaal in zijn werk?

Waarschijnlijk ben je benieuwd naar de hoofdlijnen van dit installatiewerk. Meestal duurt de installatie een halve dag. Na de installatie testen we uiteraard of het laadpunt goed werkt met ons backoffice-systeem. Ook zorgt de monteur dat de meterkast niet zomaar overbelast raakt. Dat doen we door het laadvermogen ‘af te zekeren’. Concreet betekent het dat we de hoeveelheid stroom die door jouw laadpunt kan stromen soms afknijpen. Tot slot krijg je van ons of de leasemaatschappij een laadpas. Daarmee kun je opladen bij alle openbare laadpunten in Nederland én bij jouw eigen laadpunt.

Meer weten over hoe je een laadpunt bij jou voor de deur regelt? Stel je vragen gerust aan onze klantenservice, zij leggen het je graag uit!

Tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Vind je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Help, mijn laadpaal doet het niet!
Verzwaren: wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

Laadpunt voor bij jou thuis
Meer lezen over e-mobility?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.