Installatie & verzwaren

Hoe werkt de installatie van mijn laadpaal?

De monteur installeert een laadpaal bij jou thuis. Voor een snelle en gemakkelijke installatie hebben we jouw hulp nodig bij de voorbereiding. Hier leggen we uit hoe een installatie verloopt, met welke installatiepartners we samenwerken en welke informatie wij nodig hebben ter voorbereiding van de installatie.

Heb je een specifieke vraag over de installatie?

Wat gebeurt er tijdens een installatie?

De monteur installeert de laadpaal van jouw keuze. Hiervoor werkt de monteur in jouw meterkast met elektriciteit. Ook boort hij een gat door je muur om een elektriciteitskabel van binnen naar buiten te brengen. Soms moet hij ook de kabel ingraven in je tuin. Een gemiddelde installatie duurt ongeveer een halve dag.

Met welke installatiepartners werkt Eneco eMobility samen?

Wij werken samen met verschillende installatiepartners. We hebben hun werkwijze, contactgegevens en meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Wat moet ik zelf doen voor de installatie?

Voor de installatie van jouw laadpaal vragen we je dit voor te bereiden:

 1. Vraag een netverzwaring aan (indien van toepassing).

 2. Zorg dat je thuis bent op de dag van de (eventuele) netverzwaring, de installatie van de laadpaal én de aanpassingen van de groepenkast. Ben je zelf niet thuis? Zorg dan dat een meerderjarig iemand aanwezig is die namens jou beslissingen mag nemen over de installatie.

 3. Maak de ruimtes vrij waar de monteur moet werken, boren of graven (zoals de meterkast en de kruipruimte, maar ook de tuin als er gegraven moet worden).

 4. Houd er rekening mee dat tijdens de installatie van de laadpaal de elektriciteit ongeveer 30 minuten afgesloten zal zijn. Hierdoor heb je ook tijdelijk geen internet.

Wat regelt de monteur bij de installatie?

De monteur regelt dit bij de installatie van jouw laadpaal:

 1. De monteur neemt de laadpaal, montagemateriaal en installatie-apparatuur mee.

 2. De monteur voert de afgesproken werkzaamheden uit.

 3. De monteur test de laadpaal en legt kort de werking van de laadpaal uit.

Na de installatie kun je direct beginnen met laden. Ook ontvang je per e-mail een uitnodiging voor je MijnLaden-omgeving. Hier kun je je laadtransacties en facturen inzien.

Hoe verloopt de installatie?
 1. De monteur sluit de laadpaal aan op de groepenkast in de meterkast van je woning of bedrijfspand. In de groepenkast plaatst de monteur een aardlekschakelaar en legt een nieuwe groep aan. Dit is om het huishouden tegen overbelasting en kortsluiting te beschermen.

  Er bestaat nog een extra optie om de netaansluiting van je woning te beschermen én daarnaast optimaal te kunnen laden. Dat is Load Balancing.

 2. De monteur zorgt voor bekabeling van de meterkast naar de plaats waar je de laadpaal wilt hebben. Soms moet de monteur hiervoor door een muur of vloer boren, of de kabel ingraven. De monteur bepaalt samen met jou de slimste route van de bekabeling.

 3. De monteur plaatst de laadpaal en sluit de bekabeling hierop aan. Daarna zet hij de laadpaal aan. Vervolgens controleert en test de monteur de laadpaal en legt uit hoe deze werkt.

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal?

Deze video legt uit hoe je de beste plek voor je laadpaal bepaalt. Hieronder valt bijvoorbeeld de afstand tussen de meterkast en de laadpaal (het tracé).

Hoe bepaalt het tracé (mede) de kosten van mijn installatie?

De afstand tussen de meterkast en je laadpaal (het tracé) bepaalt het aantal meters graafwerk en dus (mede) de kosten van de installatie. Hoe groter deze afstand, hoe meer werk voor de monteur en dus hoe kostbaarder de installatie.

De afstand tussen laadpaal en meterkast houd je daarom het liefst zo kort mogelijk. Het kabeltracé binnenshuis is altijd inclusief. Graafwerk buiten niet. Hoe meer graafwerk, hoe duurder de installatie.

Hoe meet ik de meters voor het graafwerk?

Meet de graafafstand door in rechte lijnen het aantal stappen te tellen tussen je buitenmuur en de locatie van jouw laadpaal (zie de illustratie hieronder). Het aantal stappen is een goede indicatie voor het aantal meter.

graafwerk bepalen

Wanneer is er geen graafwerk nodig?

Er is geen graafwerk nodig als we de bekabeling volledig binnenshuis (via de kruipruimte) kunnen leggen of de laadpaal tegen de buiten- of garagewand kunnen plaatsen.

Deze video legt uit hoe wij de slimste (en voordeligste) kabelroutekunnen bepalen van je laadpaal naar de meterkast.

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een lage ruimte onder de vloer van de begane grond, die je bereikt door een kruipluik in de begane grondvloer. Dit luik bevindt zich meestal onder de deurmat achter de voordeur. Als iemand zich daar moet verplaatsen, kan dat alleen kruipend, vandaar de naam. De kruipruimte moet, voordat de installatie plaatsvindt, droog en toegankelijk zijn.