Hoe werkt de installatie van mijn laadpaal?

De monteur installeert een laadpaal bij jou thuis. Hierbij zijn de netaansluiting, de bekabeling en de afstand van je meterkast tot de laadpaal belangrijk. Om de installatie snel en gemakkelijk te laten verlopen, hebben we jouw hulp nodig bij de voorbereiding. Hier leggen we uit hoe een installatie verloopt en welke informatie wij van je nodig hebben voor aanvang van de installatie.

Eneco

Wat gebeurt er tijdens een installatie?

De monteur installeert de laadpaal van jouw keuze. Hiervoor werkt de monteur in jouw meterkast met elektriciteit. Ook boort hij een gat door je muur om een elektriciteitskabel van binnen naar buiten te brengen. Soms moet hij ook de kabel ingraven in je tuin. Een normale installatie duurt ongeveer een halve dag.

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal?

De beste plek voor jouw laadpaal hangt af van:

 1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je auto?

 2. De plek van de laadpoort in je auto (links, rechts, voor of achter). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

 3. De afstand tot jouw meterkast, oftewel het tracé. Hoe groter de afstand, hoe duurder.

 4. De zichtbaarheid. Dit is persoonlijk. De kleur, grootte en wand- of paalmodel beïnvloeden de zichtbaarheid van jouw laadpaal.

Hoe verloopt de installatie?

De monteur sluit de laadpaal aan op de groepenkast in de meterkast van je woning of bedrijfspand. In de groepenkast plaatst de monteur een aardlekautomaat en legt een nieuwe groep aan. Dit is om het huishouden tegen overbelasting en kortsluiting te beschermen. Er bestaat nog een extra optie om de netaansluiting van je woning te beschermen én daarnaast optimaal te kunnen laden. Dat is load balancing.

De monteur zorgt voor bekabeling van de meterkast naar de plaats waar je de laadpaal wilt hebben, oftewel de netaansluiting. Soms moet de monteur door een muur of vloer boren, of de kabel ingraven. De monteur bepaalt samen met jou de route van de bekabeling.

De monteur plaatst de laadpaal en sluit de bekabeling hierop aan. Daarna zet hij de laadpaal aan. Vervolgens controleert de monteur de laadpaal en legt uit hoe het werkt.

Wat kost de installatie van mijn laadpaal?

De prijs van de installatie van een laadpaal hangt af van:

 1. De keuze voor een 1-fase- of 3-fasenaansluiting.

 2. De afstand tussen meterkast en laadpaal (het tracé). Houd er rekening mee dat de monteur niet altijd voor de kortste route kan kiezen.

 3. De hoeveelheid graafwerk.

 4. Bevestiging van de laadpaal: aan de wand of paal.

 5. Extra werkzaamheden. Bijvoorbeeld de voorbereidingen van 1- naar 3-fasenverzwaring, of de toevoeging van een aardlekschakelaar voor een veilige groepenkast die voldoet aan de huidige normeringen.

 6. Extra accessoires. Bijvoorbeeld load balancing.

 7. Naast de installatie betaal je ook voor de laadpaal zelf en eventuele aanvullende accessoires zoals load balancing.

  De prijs van de laadpaal zelf en de accessoires is afhankelijk van 1) de specificaties van jouw auto, 2) of je de auto koopt of least, en 3) jouw wensen voor de connectiviteit en het (toekomstig) laadvermogen van jouw laadpaal. De kosten van installatie van een laadpaal kunnen daardoor erg uiteenlopen.

Wat moet ik zelf doen voor de installatie?

Voor de installatie van jouw laadpaal vragen we je dit voor te bereiden:

 1. Indien van toepassing: vraag netverzwaring aan. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

 2. Zorg dat je thuis bent op de dag van de eventuele netverzwaring, de dag van de installatie en aanpassingen van de groepenkast. Ben je zelf niet thuis, zorg dan dat een meerderjarig iemand aanwezig is die namens jou beslissingen mag nemen over de installatie.

 3. Maak de ruimtes vrij waar de monteur moet werken, boren of graven (bijvoorbeeld de meterkast en kruipruimte, maar ook de tuin als er gegraven moet worden).

 4. Zorg ervoor dat de meterkast toegankelijk is, oftewel de netaansluiting.

 5. Houd er rekening mee dat tijdens de installatie van de laadpaal de elektriciteit enige tijd afgesloten zal zijn. Hierdoor heb je ook tijdelijk geen internet.

Wat regelt de monteur bij de installatie?

De monteur regelt dit bij de installatie van jouw laadpaal:

 1. De monteur neemt de laadpaal, montagemateriaal en installatie-apparatuur mee.

 2. De monteur voert de afgesproken werkzaamheden uit.

 3. De monteur test de laadpaal en legt de werking van de laadpaal uit.

Na de installatie kun je direct beginnen met laden. Ook ontvang je per e-mail de uitnodiging voor je MijnLaden-omgeving. Hier kun je je laadtransacties en facturen inzien.

Waarom stellen we je vragen vóór de installatie?

Tijdens het aanvraagproces stellen we je vragen over het tracé (de afstand tussen meterkast en laadpaal), graafwerk en de kruipruimte. Dit doen we, omdat we vooraf zo goed mogelijk willen inschatten wat we tegenkomen bij de installatie van je laadpaal. Zo kunnen we de juiste mensen en materialen inzetten om je installatie snel en goed te laten verlopen.

Veel werkzaamheden zijn inbegrepen in de prijs voor installatie, ongeacht de ondergrond. Wanneer er extra kosten zijn, zullen we deze op je offerte weergeven.

Hoe bepaal je de afstand tussen de laadpaal en de meterkast (tracé)?

De afstand tussen laadpaal en meterkast houd je het liefst zo kort mogelijk. Het kabeltracé binnenshuis is altijd inclusief. Graafwerk buiten niet. Hoe meer graafwerk, hoe duurder de installatie. Bij het graafwerk gaat het om de afstand tussen de buitenmuur en de laadpaal: het tracé. Bij de buitenmuur komt de kabel naar buiten vanuit de meterkast. Vanaf hier graven we de kabel in in de grond tot aan de laadpaal. Hoe groter deze afstand, hoe kostbaarder de installatie.

Wanneer is graafwerk nodig en hoe meet je de meters?

Deze afstand bepaalt het aantal meters graafwerk. De kosten van de installatie en de tijd die voor de monteur wordt ingepland zijn hiervan afhankelijk. Meet de graafafstand door in rechte lijnen het aantal stappen te tellen tussen je buitenmuur en de locatie van jouw laadpaal (zie de illustratie hieronder). Het aantal stappen is een goede indicatie voor het aantal meter.

graafwerk bepalen

Wanneer is er geen graafwerk nodig?

Er is geen graafwerk nodig als we de bekabeling volledig binnenshuis (via de kruipruimte) kunnen leggen of de laadpaal tegen de buiten- of garagewand kunnen plaatsen.

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een lage ruimte onder de vloer van de begane grond, die je bereikt door een kruipluik in de begane grondvloer. Dit luik bevindt zich meestal onder de deurmat achter de voordeur. Als iemand zich daar moet verplaatsen, kan dat alleen kruipend, vandaar de naam. De kruipruimte moet, voordat de installatie plaatsvindt, droog en toegankelijk zijn.

  © Eneco eMobility 2022