Eneco eMobility

Installatie van je laadpaal

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen rondom de installatie van je laadpaal.

Hoe werkt de installatie van mijn laadpaal?

De monteur installeert de laadpaal van jouw keuze. Hiervoor werkt de monteur in jouw meterkast met elektriciteit. Ook boort hij/zij een gat door je muur om een elektriciteitskabel van binnen naar buiten te brengen. Soms moet de monteur ook de kabel ingraven in je tuin. Lees hier welke stappen de installatie van jouw laadpaal precies doorloopt.

Met welke installatiepartners werkt Eneco eMobility samen?

Wij werken samen met vijf installatiepartners voor het installeren van je laadpaal. Op deze pagina vind je een overzicht. Ook vind je hier meer informatie over hun werkwijze, contactgegevens en meest gestelde vragen.

Wanneer word ik gebeld voor een installatieafspraak?

Onze installatiepartner neemt binnen een aantal weken na goedkeuring van de offerte (door de leasemaatschappij en/of jou) contact met je op voor een installatieafspraak. Dit kan telefonisch zijn of per e-mail. Op deze pagina vind je meer informatie over onze installatiepartners, hun werkwijze, contactgegevens en meest gestelde vragen.

Hoe verplaats of annuleer ik mijn installatieafspraak?

Hiervoor kun je bellen of mailen naar de installatiepartner waarmee je contact hebt gehad voor de installatieafspraak. Op deze pagina vind je alle contactgegevens van onze installatiepartners. Let op: annuleer je afspraak ruim van tevoren. Annuleer je de afspraak 24 uur vóór de geplande installatie? Dan brengen wij annuleringskosten in rekening.

Wat is de beste plek voor mijn laadpaal?

Om de beste plek voor je laadpaal te bepalen houd je rekening met:

  1. De bereikbaarheid. Hoe en waar parkeer je je auto?

  2. De plek van de laadpoort in je auto (links, rechts, voor of achter). Het handigste is om jouw laadpaal aan dezelfde kant te installeren.

  3. De afstand tot jouw meterkast, oftewel het tracé.

  4. De zichtbaarheid. Dit is persoonlijk. De kleur, grootte en wand- of paalmodel beïnvloeden de zichtbaarheid van jouw laadpaal.

Waarom is een installatie met graafwerk duurder?

Voor een installatie met graafwerk zijn doorgaans meer arbeidsuren nodig. Hierdoor vallen de kosten vaak ook hoger uit. Bij aanvragen die via een leasemaatschappij lopen zit graafwerk (tot 15 meter) vaak inbegrepen.

Waarom wordt mijn laadpaal onder de aansluitwaarde afgezekerd?

Een laadpaal wordt soms lager afgezekerd om overbelasting van het stroomnet in de woning te voorkomen. Zo weet je zeker dat je laadpaal nooit méér stroom kan verbruiken dan in jouw huis aanwezig is.

Wat moet ik zelf voorbereiden voor de installatie en wat doet de monteur?

Er zijn een aantal dingen die je zelf van tevoren moet doen vóór de dag van de installatie.

  1. Indien van toepassing: vraag een netverzwaring aan.

  2. Zorg ervoor dat de meterkast toegankelijk is.

  3. Zorg dat je thuis bent op de dag van de eventuele netverzwaring en de dag van de installatie. Ben je zelf niet thuis? Zorg dan dat een meerderjarig iemand aanwezig is die namens jou beslissingen mag nemen over de installatie.

  4. Maak de ruimtes vrij waar de monteur moet werken, boren of graven (zoals de meterkast en kruipruimte, maar ook de tuin als er gegraven moet worden).

Goed om te weten: tijdens de installatie van de laadpaal zal de elektriciteit ongeveer 30 minuten afgesloten worden. Hierdoor heb je ook tijdelijk geen internet.

De monteur regelt dit bij de installatie van jouw laadpaal:

  1. De monteur neemt de laadpaal, montagemateriaal en installatie-apparatuur mee.

  2. De monteur voert de afgesproken werkzaamheden uit.

  3. De monteur legt kort de werking van de laadpaal uit.

Moet de stroom eraf tijdens de installatie?

Ja, dat is nodig om het werk in de groepenkast veilig uit te kunnen voeren. Houd er dus rekening mee dat je tijdens de installatie ongeveer 30 minuten geen stroom en internet hebt.

Ik krijg Load Balancing. Wat moet ik daarvoor voorbereiden?

Om je laadpaal te kunnen uitrusten met deze functie, moet je meterkast aan de volgende twee eisen voldoen:

  1. Een aansluitwaarde van 1x 35A of hoger;

  1. Een slimme elektriciteitsmeter met softwareversie DSMR 4.0 of hoger. Dit kun je opvragen bij je netbeheerder of zelf op de meter controleren.

Lees hier wat Load Balancing is en hoe het werkt.

Moet ik aanwezig zijn bij de installatie?

Ja, het liefst wel. Als dat niet lukt, dan kan de installatie alleen doorgaan als er een andere persoon van 18+ in jouw woning aanwezig is. Diegene moet ook voor jou een beslissing kunnen nemen als er tijdens de installatie onverwacht meer of andere werkzaamheden nodig zijn, zoals meterkastaanpassingen of meer graafwerk.

Hoe lang duurt de installatie?

Onze installatiepartner spreekt vooraf een tijdvak met je af waarin de monteur kan arriveren. Een installatie duurt gemiddeld 5 uur. Afhankelijk van de situatie kan het korter of langer duren. Bij onvoorziene situaties kan de installatietijd oplopen tot 8 uur. In dat geval kiest de installateur er doorgaans voor om de werkzaamheden op een andere dag af te maken.

De installatie van mijn laadpaal is niet afgerond. Wat moet ik doen?

Allereerst onze excuses hiervoor. We begrijpen dat dit heel vervelend is. Onze installatiepartner plant een nieuwe afspraak met je in. Heb je al even niets gehoord van de installatiepartner, dan kan je zelf contact met hen opnemen. Heb je andere hulp nodig, neem dan contact op met onze klantenservice.

Mijn laadpaal werkt niet na de installatie. Hoe kan ik dit melden?

Allereerst onze excuses, we begrijpen dat dit heel vervelend is. Om je zo snel mogelijk te helpen, kun je contact opnemen met onze klantenservice.

    Verder lezen