Eneco eMobility

Wat is een technische keuring en waarvoor dient ze?

Elke uitbreiding, wijziging of verzwaring van je elektrische installatie (zoals de installatie van je laadpaal) moet gekeurd worden voor gebruik. De keurder controleert of de installatie correct en veilig werd uitgevoerd. Hiervoor hoef je zelf niets te doen. De keurder neemt contact met je op na de installatie van je laadpaal. Het keuringsattest van huishoudelijke installaties is 25 jaar geldig. Voor niet-huishoudelijke installaties (bijvoorbeeld van een bedrijf of een winkel) is het attest 5 jaar geldig. Kreeg je een positief keuringsattest? Dan kan je beginnen laden.

Wat moet je weten voor je keuringsafspraak?  

  1. Zorg dat je laadpaal toegankelijk is. De keurder heeft ook toegang nodig tot je elektriciteitskast en aardingsonderbreker.  

  2. Je hebt het eendraadsschema en het situatieschema van je laadpaalinstallatie nodig. Die krijg je na de installatie via e-mail van je installateur.  

  3. Tijdens de afspraak worden er metingen gedaan. Hiervoor schakelen we de elektriciteit even uit.  

Je laadpaal is gekeurd. Wat nu?  

Je kan beginnen laden! Je ontvangt een keuringsattest, dit is 25 jaar geldig voor je privé-installatie. Heb je een niet-huishoudelijke installatie, bijvoorbeeld bij je bedrijf of winkel? Dan is je keuring 5 jaar geldig.  

Vergeet je laadpaal niet aan te melden. Dit is verplicht in België wanneer je laadvermogen ≥ 5 kW is in Vlaanderen en > 3,7 kW in Wallonië en Brussel. Je laadpunt aanmelden doe je bij je netbeheerder.  

Wat bij een negatieve keuring?  

De afkeuring van je laadpaal kan verschillende oorzaken hebben. 

  1. Zijn er problemen met je aarding of huisinstallatie? Dan moet je deze eerst oplossen voor er een herkeuring kan gebeuren. In dat geval zorg je zelf voor een herkeuring.  

  2. Was er iets mis met de installatie van je laadpaal? Dan contacteert onze installatiepartner je om je laadpaal aan te passen en een herkeuring te laten uitvoeren.  

    Verder lezen