Verzwaren: wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

Bekijk de video voor een uitleg van wat verzwaren is en hoe het werkt.

Omdat een laadpaal soms net zoveel stroom verbruikt als alle andere apparaten in jouw huis bij elkaar, kun je soms niet zo snel opladen als je wilt. Want hoe sneller je wilt laden, hoe meer stroom jouw laadpaal nodig heeft. Soms is dat meer dan een huis beschikbaar heeft. Dan kun je de stroomaansluiting laten vergroten, dit noemen we ‘verzwaren’.

Wanneer je in onze online aanvraagomgeving een laadpaal aanvraagt, checken wij altijd of je moet verzwaren. Een verzwaring regel je zelf bij jouw netbeheerder. Het is het beste eerste de verzwaring te regelen en dan onze monteur te laten komen.

Nu is de aansluiting klaar voor een laadpaal.

Meer stroom in mijn meterkast

Verzwaren betekent dus dat je de hoeveelheid stroom vergroot die jouw huis binnenkomt. Je krijgt deze stroom via een netaansluiting. Woningen in België hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  1. Je hebt een 1-fase of 3-faseaansluiting. Dit betekent grofweg dat er 1 of 3 kabels met stroom naar jouw huis lopen en dus ook dat je met een 3-faseaansluiting drie keer zoveel stroom binnen krijgt dan met een 1-faseaansluiting.

  2. Je hebt binnen die 1- of 3-faseaansluiting verschillende ‘sterktes’; ampères (A). Dit is vaak 20 32, of 40 ampère er kabel. In België hebben woningen dus meestal een aansluitwaarde van 1x20A, 1x32A of 3x22A of 3x32A. De 1 of 3 staan voor het aantal fasen van jouw aansluiting.

Voorbeeld: Heb je een 1x20A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 20 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x20A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.

Verzwaren, is dat iets voor mij?

Het is belangrijk dat je in huis de nodige ampères overhoudt als jouw auto oplaadt. Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld de koffiemachine aanzet. Bovendien werkt de laadpaal dan niet meer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een extra reden om te verzwaren is dat je daarmee een zwaardere laadpaal kunt nemen. Daarmee kan jouw aansluiting ook in de toekomst meer en zwaardere elektrische apparaten aan. Geen gek idee met de steeds ‘zwaarder’ wordende batterijen voor auto’s en de trend om ‘van het gas af’ te gaan.

Dus, is jouw stroomaansluiting kleiner dan 3x32A, maar heb je wel behoefte aan meer stroomcapaciteit? Dan kun je verzwaren.

Voorbeeld: Je hebt een Jaguar I-PACE en een 1x20A (1-faseaansluiting, 20 ampère) aansluiting. De I-PACE kan sneller opladen bij meer ampère. Het kan interessant zijn om te verzwaren naar een 1x32A of 1x40A aansluiting. Wil je zeker zijn dat er voldoende capaciteit in de woning is voor andere elektrische apparatuur tijdens het opladen, dan kan interessant zijn om te verzwaren naar 3x35A.

Nog een voorbeeld: Je hebt een Tesla Model 3 en een 1-faseaansluiting, maar de Tesla kan sneller opladen op een 3-faseaansluiting. Als de oplaadsnelheid belangrijk is, kan het interessant zijn om te verzwaren naar een 3-faseaansluiting.

Hoe kom ik erachter wat mijn huisaansluiting is?

Je huisaansluiting kun je via de website of telefonisch opvragen bij je netbeheerder. Hij staat niet vermeld op de afrekening van je energieleverancier.

Hoe regel ik verzwaring van mijn stroomaansluiting en hoelang duurt het?

Verzwaring regel je zelf met je netbeheerder. Eneco eMobility kan dit helaas niet voor je doen, omdat de verantwoordelijkheid bij de netbeheerder ligt. Verzwaring vraag je aan bij jouw netbeheerder via.

Het verschilt heel erg per netbeheerder hoelang het duurt voordat je verzwaring is geregeld. Het varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van jouw netbeheerder staat vaak een indicatie aangegeven.

Wat kost het om te verzwaren?

De eenmalige kosten variëren. Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Wat jouw wensen zijn. Hoe snel wil je bijvoorbeeld dat de auto oplaadt?

  2. Wat de huidige situatie is. Hoe verouderd is jouw meterkast?

  3. Wat de installateur, netbeheerder en energieleverancier rekenen voor de meterkast, verzwaring en maandelijkse kosten. Dit verschilt.

  4. Houd er rekening mee dat de kosten stevig kunnen zijn, zeker als jouw meterkast moet worden aangepast. Vraag dus een offerte op die specifiek voor jouw situatie is. Dat kan meestal gewoon op afstand, zodat je snel weet waar je aan toe bent.

Als je kiest voor een verzwaring van 3x400V of 40A, dan stijgen ook je maandelijkse kosten. De precieze kosten worden bepaald door jouw netbeheerder.

Verzwaren voor een toekomstbestendig huishouden

Verzwaren doe je meestal omdat je meer stroom beschikbaar wilt hebben om jouw auto op te laden. Je kunt daardoor meer elektrische apparaten tegelijk aan zetten. Verzwaren heeft daarnaast nóg een groot voordeel. Je maakt jouw huis er namelijk toekomstbestendig mee. We verbruiken in België steeds minder gas en steeds meer stroom. Daarvoor heb je een zwaardere aansluiting nodig om te zorgen dat alle elektrische apparaten in jouw huishouden gewoon werken. Vergroot je nu al de stroomcapaciteit van je huis door te verzwaren? Dan zit jij alvast goed!

Meer weten over verzwaren?

Heb je nog vragen over dit artikel of heb je andere vragen over verzwaren? Onze klantenservice denkt graag met je mee. Je bereikt hen via e-drive@eneco.com.