Abonnementen en betalen

Hoe werkt verrekenen en vergoeden bij elektrisch laden?

Als je thuis laadt, betaal je anders dan bij onderweg laden. Dit gebeurt via vergoeden of verrekenen. Hier leggen we het verschil uit, hoe verrekenen en vergoeden werkt en hoe je jouw elektriciteitsvergoeding aanpast.

Wat is verrekenen?

Elke keer dat je onderweg laadt met je laadpas, betaal je een vast laadtarief per geladen kWh. Maar als je thuis laadt met je laadpas, laad je direct met elektriciteit uit je meterkast.

Om te voorkomen dat je dubbel betaalt voor de elektriciteit die je thuis geladen hebt, lezen we elke maand uit hoeveel kWh je laadpaal heeft geladen. Vervolgens vergoeden we deze gebruikte elektriciteit. Dit noemen we verrekenen.

Deze animatievideo legt goed uit hoe verrekenen precies werkt:

Ons hostingabonnement maakt verrekenen mogelijk. Verrekenen kan alleen als je een slimme laadpaal hebt (een laadpaal die werkt met een laadpas). Op onze abonnementspagina kan je meer lezen over de voordelen van dit abonnement.

Wat is vergoeden?

Je laadpaal thuis verbruikt bij het laden elektriciteit uit je eigen meterkast. De elektriciteit die je thuis laadt, vergoeden we. Zo betaal je niet dubbel, maar betaal je alleen aan je energieleverancier voor de elektriciteit die je thuis geladen hebt.

Vergeet niet om het juiste elektriciteitsvergoedingstarief in MijnLaden in te vullen.

Voor vergoeden maakt het niet uit met welke laadpas je laadt. Op het einde van elke maand ontvang je de vergoeding voor de maand ervoor.

Hoe pas ik mijn elektriciteitsvergoeding aan?

Je kan je vergoedingstarief aanpassen in je MijnLaden-omgeving. Dit kan je doen als dit tarief afwijkt van je werkelijke elektriciteitstarief. Doe je dit niet, dan ontvang je mogelijk te veel of te weinig vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief. Zie ook dit rekenvoorbeeld.

Goed om te weten: je kan de elektriciteitsvergoeding pas wijzigen na je eerste laadtransactie met je laadpaal.

Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over dynamische tarieven of wanneer je je vergoeding ontvangt? Bekijk dan onze veelgestelde vragen over de elektriciteitsvergoeding.

Wat zijn de vergoedingstarieven van Eneco eMobility?

Wil je weten wat onze standaard vergoedingstarieven zijn? Kijk dan in deze tabel bij het tarief ‘Laden op een Eneco eMobility-laadpunt’. Daar vind je het tarief per kWh.

Wat is het verschil tussen het elektriciteitstarief, vergoedingstarief en laadtarief?

Bij het laden van een elektrische wagen onderscheiden we drie verschillende tarieven: een elektriciteitstarief, een vergoedingstarief en een laadtarief:

  1. De energieleverancier brengt het elektriciteitstarief in rekening. Met een Eneco eMobility laadpaal kan je elektriciteit laden van alle Belgische leveranciers. Dit hoeft dus niet Eneco te zijn.

  1. Je ontvangt een vergoedingstarief van Eneco eMobility als jij degene bent die de elektriciteit voor een laadpaal betaalt aan de energieleverancier.

  1. Je betaalt het laadtarief aan Eneco eMobility als je met een laadpas elektriciteit laadt via een laadpaal (onderweg). Als je een Eneco laadpaal én een Eneco eMobility-laadpas hebt, hanteert Eneco eMobility voor jou hetzelfde laad- en vergoedingstarief.

Lees hier over ons actuele laadtarief en vergoedingstarief.

Eneco eMobility-tarieven en jouw situatie

Heb je een slimme laadpaal bij ons besteld? Dan hanteert Eneco eMobility een standaard vergoedingstarief voor iedereen. Dit vergoedingstarief kan echter afwijken van je daadwerkelijke elektriciteitstarief, ook als je een energiecontract hebt bij Eneco. Klopt het standaardtarief niet voor jouw situatie? Dan kan je je vergoedingstarief aanpassen in MijnLaden.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Meestgestelde vragen