Eneco eMobility

Alle vragen over elektriciteitsvergoeding

Op deze pagina beantwoorden wij alle vragen over onze elektriciteitsvergoeding voor je laadpaal thuis.

Hoe pas ik mijn elektriciteitsvergoedingstarief aan? 

In de MijnLaden-omgeving kan je bij ‘elektriciteitsvergoeding’ het gewenste vergoedingstarief invullen.

Wanneer je een laadpaal via je werkgever of een leasingmaatschappij hebt, dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als dit overeenkomt met de tariefafspraken die we met je werkgever of leasingmaatschappij hebben gemaakt.

Welk elektriciteitsvergoedingstarief vul ik in? 

Als tarief voor je elektriciteitsvergoeding kan je het tarief gebruiken zoals dat in je huidige energiecontract staat. De standaardvergoeding voor laden op een Eneco eMobility-laadpaal vind je in ons tarievenoverzicht. 

Houd hierbij rekening met de volgende zaken: 

  1. Heb je een elektriciteitstarief hoger dan € 0,80/kWh? Dan kunnen wij dit hogere tarief alleen toepassen wanneer je laadt met een Eneco eMobility-laadpas. Laad je met een andere laadpas? Dan kunnen we niet meer vergoeden dan € 0,80 per kWh. Dit komt door tariefbegrenzingen van een aantal laadpasaanbieders.

  2. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief. 

  3. Jouw werkgever betaalt uiteindelijk de elektriciteitsvergoeding op je laadpaal thuis (via de gebruikte laadpas). Het kan zijn dat je werkgever een vaste vergoeding per kWh of vergoeding volgens het CREG tarief met Eneco eMobility heeft afgesproken. Dit kan je navragen bij je werkgever. 

    Vergoeding op basis van CREG tarief per kWh, middels maandelijks gepubliceerde boordtabellen van CREG, volgens het profiel “huishouden met digitale teller met elektrisch voertuig, met regiocode “BE”. In verband met de publicatiedatum van deze CREG tarieven, zullen wij deze altijd met een vertraging van 2 maanden doorvoeren.

  4. Rijd je met een leasingwagen? Dan leggen we het door jou ingevulde vergoedingstarief altijd voor aan je werkgever of leasingmaatschappij.  Als dit overeenkomt met de tariefafspraken die we met jouw werkgever of leasingmaatschappij hebben gemaakt, voeren we het tarief door.

Goed om te weten: Eneco eMobility is niet aansprakelijk voor schade die bij jou of derden ontstaat als gevolg van het invullen van een onjuist elektriciteitsvergoedingstarief.

Hoe kan ik inloggen in de MijnLaden-omgeving? 

Je kan inloggen in je MijnLaden-account met het e-mailadres waarop je je facturen van ons ontvangt.  Ben je je wachtwoord vergeten? Gebruik dan de optie ‘Wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een uitnodiging om een nieuw wachtwoord aan te maken. 

Heb je nog geen uitnodiging ontvangen om je MijnLaden-account te activeren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Hoe vind ik het huidig ingestelde elektriciteitsvergoedingstarief? 

In jouw MijnLaden-account kan je je huidige elektriciteitsvergoedingstarief zien. Bekijk hiervoor de laatste transacties van je laadpaal door te klikken op ‘laadpunten’. Deel vervolgens de kosten door het laadvolume (kWh).

Het hoogste elektriciteitsvergoedingstarief is niet voldoende voor mij. Wat nu?

Heb je een elektriciteitstarief hoger dan € 0,80/kWh? Dan kunnen wij dit hogere tarief alleen toepassen wanneer je laadt met een Eneco eMobility-laadpas. Laad je met een andere laadpas? Dan kunnen we niet meer vergoeden dan € 0,80 per kWh. Dit komt door tariefbegrenzingen van een aantal laadpasaanbieders.

Wanneer gaat de wijziging van mijn elektriciteitsvergoedingstarief in? 

Valt de wijziging van je tarief binnen de huidige maand? Dan duurt het een aantal werkdagen voordat de wijziging ingaat. Heeft de wijziging betrekking op een toekomstige maand? Dan verwerken we het nieuwe tarief op de eerste werkdag van de betreffende maand. Goed om te weten: we kunnen het tarief niet met terugwerkende kracht doorvoeren.

Mijn elektriciteitsvergoedingstarief klopt niet. Hoe pas ik dit aan? 

De standaardvergoeding voor laden op een Eneco eMobility-laadpaal vind je in ons tarievenoverzicht. Je kan je elektriciteitsvergoedingstarief aanpassen in MijnLaden onder ‘elektriciteitsvergoeding’. Rijd je met een leasingwagen? Dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als dit overeenkomt met de tariefafspraken die we met jouw werkgever of leasingmaatschappij hebben gemaakt.

Ik wil mijn elektriciteitsvergoedingstarief invullen, maar dat kan (nog) niet. Wat moet ik doen? 

Je kan het standaardvergoedingstarief aanpassen op het moment dat de installatie van je laadpaal bij ons volledig is verwerkt en een eerste laadsessie uitgevoerd is. De korte laadsessie tijdens de installatie om de werking te testen is doorgaans voldoende.

Kan je een week na installatie van je laadpaal het elektriciteitsvergoedingstarief nog niet aanpassen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Rijd je met een leasingwagen? Dan kunnen we het nieuwe tarief alleen doorvoeren als dit overeenkomt met de tariefafspraken die we met jouw werkgever of leasingmaatschappij hebben gemaakt.

Wanneer ontvang ik de vergoeding van mijn elektriciteitskosten?  

Aan het einde van iedere maand wordt de vergoeding van de voorgaande maand uitbetaald. Bijvoorbeeld: eind februari ontvang je de factuur van januari. De precieze datum van uitbetaling verschilt per maand, maar de vergoeding storten we altijd in de laatste of voorlaatste week van de maand terug op het rekeningnummer dat je aan ons hebt doorgegeven.

Waarom kan ik mijn elektriciteitsvergoedingstarief aanpassen? 

Hierdoor kan je bijsturen in situaties waarbij de energieprijzen snel veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je door stijgende prijzen ineens meer moet betalen volgens je energiecontract dan wij vergoeden. Ook kan het zijn dat er te veel wordt vergoed, waardoor er (via de laadpas) aan de werkgever te hoge kosten worden doorgerekend.

Wijkt jouw elektriciteitsvergoeding af van het op dat moment geldende elektriciteitstarief? Dan adviseren we je om jouw tarief aan te passen via MijnLaden. Doe je dit niet, dan ontvang je mogelijk te veel of te weinig vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief.

Ik heb een dynamisch elektriciteitscontract. Welk tarief vul ik in en wanneer?

Via je persoonlijke MijnLaden-account kan je je elektriciteitstarief wijzigen. Dit kan zo vaak als je wil. Valt de wijziging binnen de huidige maand? Dan verwerken wij dit binnen een aantal werkdagen. Gaat de wijziging over de toekomstige maand? Dan verwerken we het nieuwe tarief de eerste werkdag van de betreffende maand.

Met dynamische elektriciteitstarieven raden we je aan om vaker tariefwijzigingen door te voeren. Bijvoorbeeld één keer per week. Op deze manier blijft je elektriciteitsvergoeding zo goed mogelijk in overeenstemming met je dynamische tarieven. Op deze website kan je het week- of maandgemiddelde berekenen van je elektriciteitstarief.

Waar vind ik mijn elektriciteitstarief terug op mijn energiecontract van Eneco?

Heb je een energiecontract van Eneco? Dan vind je dit terug in My Eneco onder “facturen”. Kies hier je jaarafrekening.

Wat betekent de btw-verlaging voor het elektriciteitsvergoedingstarief?

Ik heb een particuliere aansluiting

De btw-verlaging voor elektriciteit op particuliere aansluitingen van 21% naar 6% is ingegaan op 1 maart 2022. Onze standaardvergoeding blijft ongewijzigd voor particuliere aansluitingen. Door de (tijdelijke) btw-verlaging zal je een lager kWh-tarief betalen aan je elektriciteitsleverancier. Het kan zijn dat ons vaste vergoedingstarief niet overeenkomt met jouw elektriciteitstarief. Pas dan je vergoedingstarief aan in MijnLaden.

Ik heb een zakelijke aansluiting

De btw-verlaging voor elektriciteit is niet van toepassing op zakelijke aansluitingen. Voor laadpalen op zakelijke locaties bieden we nog geen mogelijkheid om de elektriciteitsvergoeding op de zakelijke laadpaal in te stellen. Zakelijke laadpalen houden het standaardvergoedingstarief inclusief 21% btw.

Ik betaal variabele en vaste kosten. Welke kosten gebruik ik nu voor de bepaling van mijn elektriciteitsvergoeding? 

Voor je elektriciteitsvergoeding kijk je naar de variabele kosten. Met zowel een energiecontract voor bepaalde tijd als een flexibel energiecontract betaal je vaste en variabele kosten.

Dit is het verschil: 

  1. Variabele kosten zijn de kosten die je maakt als je energie verbruikt: leveringskosten, energiebelasting en opslag duurzame energie.

  2. Vaste kosten zijn de kosten die je betaalt ongeacht je verbruik.

Je energieleverancier specificeert de variabele kosten doorgaans per kWh: dit zijn de tarieven die je gebruikt voor de bepaling van de hoogte van het elektriciteitsvergoedingstarief. Heb je een dubbele meter (met piek- en daltarieven)? Geef dan het gemiddelde tarief aan.

Hoe vaak kan ik mijn elektriciteitsvergoedingstarief wijzigen? 

Doe dit alleen als het elektriciteitstarief van jouw energiecontract verandert: bij een nieuw contract. Of in het geval van een variabel contract doorgaans één keer per jaar.

Wat gebeurt er als ik geen tarief invoer?

Dan behoud je het vaste tarief van € 0,32 per kWh (inclusief btw). Raadpleeg onze algemene voorwaarden voor meer informatie. Dit tarief kan je laten aanpassen. Eneco eMobility kan elektriciteit niet met terugwerkende kracht aan een ander tarief vergoeden.

Blijven jullie de elektriciteit ‘vergroenen’ zoals nu?

Ja. Wil je meer informatie over ons duurzaamheidsbeleid en wat wij bedoelen met duurzame uitspraken? Kijk dan op onze duurzaamheidspagina.

Mijn laadpaal is vervangen. Moet ik mijn tarief voor stroomvergoeding opnieuw invoeren?

Ja, als je oude laadpaal is vervangen door een nieuwe laadpaal, moet je opnieuw het gewenste tarief voor je stroomvergoeding aan ons doorgeven via je MijnLaden-account.

    Verder lezen