Fiscaal voordeel voor je laadpunt

Nog tot 31 augustus 2024 kan je een fiscaal voordeel krijgen als je een laadpunt plaatst. België is namelijk volop in de overgang naar een groene mobiliteit. Het fiscaal voordeel vormt zo een stimulans van de overheid om het aantal laadpunten te doen toenemen. Over welk fiscaal voordeel gaat het precies en aan welke voorwaarden moet je voldoen? We spraken hierover met Annelies Douchy, Account Support Officer bij Eneco eMobility. 

 

Eneco eMobility

Tot € 525 fiscaal voordeel voor een nieuw laadpunt 

Tot 31 augustus 2024 kan je als particulier een belastingvermindering krijgen op de aankoop en plaatsing van een laadpunt bij je thuis. “Particulieren die bij ons aankloppen voor de aankoop en installatie van een laadpunt, zijn over het algemeen goed op de hoogte van dit fiscaal voordeel. Ze maken de investering zelf, dus hebben ze er alle belang bij om maximaal van dit voordeel te profiteren”, licht Annelies toe. 

30% belastvermindering in 2023 

Het fiscaal voordeel is er al sinds 2021. Wie tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 de investering maakte, kreeg hierop een belastingvermindering van 45%. In 2023 bedraagt de belastingvermindering op de investering 30% en in 2024 nog 15%. Hoe sneller je dus een laadpunt aankoopt en laat plaatsen, hoe groter je voordeel. 

Wel is het goed om te weten dat de belastingvermindering geen subsidie is. Het bedrag waarop de overheid de belastingvermindering berekent, is beperkt tot € 1.750 per laadpunt en per belastingplichtige.  De belastingvermindering bedraagt: 

 1. 30% voor wie investeert in de periode van 1 januari 2023 tot en met en 31 december 2023; 

 2. 15% voor wie investeert in de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024. 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om te kunnen profiteren van dit fiscaal voordeel, moet het laadpunt aan een aantal voorwaarden voldoen: 

 1. Het laadpunt moet zich bevinden in de directe omgeving van je woning

 2. Het moet gaan om een intelligent of slim laadpunt. Dit betekent dat je de laadtijd en het laadvermogen moet kunnen sturen aan de hand van een energiebeheerssysteem, zoals Load Balancing. 

 3. Het moet een nieuw laadpunt zijn dat door een erkend installateur geplaatst wordt. 

 4. Het laadpunt mag enkel groene stroom gebruiken (zonnepanelen of een groenestroomcontract). 

 1. Het laadpunt moet goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme. 

Eneco produceert groene stroom uit zonne- en windenergie van Belgische afkomst, en kreeg hiervoor zelfs al een onderscheiding van Greenpeace. “Bovendien zijn al onze laadpunten verbonden met onze backoffice, waardoor het energiebeheer gestuurd verloopt”, voegt Annelies eraan toe. Eneco eMobility vinkt dus de vakjes af wat betreft de voorwaarden voor het fiscaal voordeel.  

Fiscaal voordeel voor bidirectionele laadpunten

Daarnaast voorziet de overheid een fiscale stimulans voor bidirectionele laadpunten. Kies je voor dit type laadpunt, dan is het bedrag waarop de belastingvermindering wordt berekend beperkt tot € 8.000. Bidirectionele laadpunten zijn duurder in aanschaf, maar hebben een aantal opmerkelijke voordelen zoals: 

 1. de mogelijkheid om je elektrische wagen als stroombron voor je huis te gebruiken, 

 2. geld besparen door gebruik te maken van de daluren in energietarieven, 

 3. geld verdienen door overtollige energie terug te verkopen aan het net. 

Dit belastingvoordeel is vooral theoretisch, want in België zijn er op datum van schrijven nog geen aanbieders van bidirectionele laadpunten. Annelies: “De auto’s moeten bidirectioneel laden aankunnen, de laadpuntfabrikant moet er klaar voor zijn en er moet vanuit de overheid een wettelijk kader voorzien worden. Aan deze punten moet nog gewerkt worden om in de toekomst bidirectioneel te kunnen laden.” 

In het kort 

Zoals je ziet, is de aankoop en plaatsing van een laadpunt fiscaal voordelig, vooral in 2023, maar ook nog in 2024. Als je plannen hebt om een laadpunt aan te schaffen, dan is het financieel een goed idee om dat dit jaar nog te doen. Vragen over het fiscaal voordeel voor slimme laadpunten? Neem gerust contact op met onze klantendienst. 

  Veelgestelde vragen