Wetgeving

Verplichte registratie CO2-uitstoot voor bedrijven in 2023

Vanaf 1 juli 2023 moeten werkgevers met meer dan honderd werknemers de CO2-uitstoot van hun zakelijk verkeer registreren. Hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel zetten we op een rij wat we tot nu toe weten over deze verplichting en geven we tips.

Eneco eMobility

De aanleiding voor deze verplichting zijn de afspraken vastgelegd in het Klimaatakkoord. Daarin staat onder andere dat grote werkgevers vanaf volgend jaar verplicht zijn om gegevens aan te leveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Het concrete doel? 1 megaton CO2 besparen in 2030 door slimmer en zuiniger te reizen. Rapporteren is hiervoor de eerste stap. Werkt dit niet (voldoende)? Dan worden grote bedrijven vanaf 2026 verplicht om CO2 te besparen op zakelijk reizen.

Meer administratie

Wat betekent deze verplichting voor jou? Concreet leidt dit tot meer administratie van het zakelijke verkeer voor jouw bedrijf. Want je moet niet alleen bijhouden hoeveel je werknemers reizen, maar ook op welke manier. Daarbij gaat het om de gebruikte vervoermiddelen en het brandstoftype (voor bromfiets, scooter of motorvoertuig).

Indienen op website RVO

Je hoeft niet zelf je CO2-uitstoot bij te houden of uit te rekenen. Werkgevers leveren hun gegevens over de gereisde kilometers aan op een digitaal platform van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Op dit platform wordt de bijbehorende CO2-emissie automatisch uitgerekend. Werkgevers krijgen daarvan een terugkoppeling. In deze terugkoppeling staan alle relevante data met algemene tips en adviezen.

Maatregelen

Maar hoe kun je als bedrijf nu actief je CO2-uitstoot verminderen? Daarvoor zijn drie verschillende mogelijkheden:

  1. Minder reizen door meer online vergaderen en thuiswerken;

  2. Anders reizen door meer gebruik te maken van de fiets en openbaar vervoer;

  3. Schoner reizen door elektrificatie van het wagenpark en het bieden van een hogere kilometervergoeding bij gebruik van auto’s met een lage CO2-emissie.

Aantrekkelijker maken

Hieraan kun je middelen of vergoedingen koppelen waarmee je het voor je werknemers aantrekkelijker maakt om voor minder, ander of schoner vervoer te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Bedrijfsfietsen beschikbaar stellen;

  2. Aangepaste vergoedingen voor fiets, openbaar vervoer of elektrisch vervoermiddel;

  3. Een hogere kilometervergoeding als werknemers elektrisch rijden.

Planning

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft toegezegd dat er uiterlijk in januari 2023 op de website van RVO meer informatie beschikbaar komt en een tool waarmee werkgevers makkelijk hun registratie kunnen inrichten. Overigens is de ingangsdatum van deze wetswijziging nog niet definitief. Dat hangt af van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

En nu?

Wij raden je aan om ter voorbereiding alvast het volgende in kaart te brengen:

  1. Inzicht in de samenstelling van je wagenpark. Hoeveel bedrijfsauto’s zijn er en op welke brandstof rijden ze? Kun je misschien meer elektrische auto’s inzetten?

  2. Daarnaast is het handig om op een rijtje te zetten welke gegevens je straks nodig hebt over de zakelijke reizen van je werknemers en hoe je dit vastlegt zonder de privacyregels te overtreden.

    Over op een elektrische bedrijfswagen?

    Ben je op zoek naar een passende laadoplossing voor jouw bedrijf? Wij helpen je graag met advies op maat. Stuur een e-mail naar zakelijkladen@eneco.com of bekijk hieronder onze zakelijke laadoplossingen.