Subsidie voor zakelijk elektrisch rijden met je bedrijfswagen?

Je wil zakelijk overstappen naar een elektrisch voertuig. En zou daarvoor graag gebruikmaken van één van de bestaande subsidieregelingen. Maar welke subsidies zijn er en welke past het beste bij jouw bedrijf?

In deze blog geven wij een overzicht van de vier overheidssubsidies én beschikbare gemeentesubsidies waar je aanspraak op kunt maken.

Wil je concrete hulp bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen? Download dan onze whitepaper via de chatbot op deze pagina. En je kunt gelijk aan de slag met onze zeven praktische tips.

Eneco eMobility

1. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je een investeringsaftrek gebruiken die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek mag je bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek doen.

2. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt. Je accountant kan je hierin verder adviseren. De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Met de MIA/Vamil kan jouw belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Tip: ook laadpalen kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.

De RVO heeft een speciale pagina gemaakt over MIA\Vamil voor mobiliteit.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je als ondernemer in bedrijfsmiddelen investeert kun je met een investeringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken. Je komt dan in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Je kunt het inzetten bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen. De KIA is een aftrekpost op je winst. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.

Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

4. Subsidie Emissieloze Bedrijfswagens (SEBA)

Met deze subsidie kun je als ondernemer tot € 5.000,- terugkrijgen bij de aanschaf of financial lease van een emissieloze bedrijfswagen (plug-in elektrisch of waterstof). Er is een flink aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet de nieuwwaarde meer dan € 20.000,- zijn.

De actieradius van de bedrijfswagen moet minimaal 100 kilometer zijn. De subsidie is beschikbaar tot en met 2025. Elk jaar wordt de subsidiepot gevuld, en op is op.

Alle voorwaarden voor de SEBA staan op de website van RVO.

5. Gemeentelijke subsidies

Veel gemeenten stimuleren elektrisch rijden. Zo geeft de gemeente Amsterdam subsidie op uitstootvrije bedrijfswagens en kun je in Den Haag en veel andere gemeenten een gratis laadpaal krijgen. Op de website Nederland Elektrisch vind je de belangrijkste subsidies die landelijk, regionaal, provinciaal en lokaal verkrijgbaar zijn voor elektrische voertuigen. Daarnaast loont het zeker de moeite om in je eigen gemeente na te gaan of er regelingen bestaan die mogelijk niet op deze website bekend zijn.

Houd het overzicht op de website van Nederland Elektrisch in de gaten voor de mogelijkheden.

Whitepaper: 7 tips voor je overstap naar een zero-emissie-bedrijfswagen

Meer weten over subsidiemogelijkheden en handige tips krijgen? Lees dan onze whitepaper “Subsidies en milieuzones zorgen voor doorbraak elektrisch bedrijfsvervoer in de stad”. Hierin vind je ook informatie over de milieuzones in Nederland en de gevolgen daarvan voor diesel-bedrijfswagens.

De whitepaper is te downloaden via de chatbot op deze pagina.