Optimaliseer het gebruik van je laadpalen met Smart Charging

Heb je een parkeerterrein met meerdere laadpalen? Met Smart Charging optimaliseer je het laadproces door de beschikbare laadcapaciteit over alle elektrische auto’s te verdelen. Zo kan je slim opladen met meerdere laadpalen.

Eneco eMobility

Wat is Smart Charging?

Smart Charging optimaliseert het laadproces door de beschikbare stroom (de netcapaciteit) gelijkmatig en efficiënt te verdelen over de tijd en verschillende laadpalen. Er is namelijk een limiet op hoeveel stroom het elektriciteitsnet tegelijkertijd kan leveren. Wanneer meerdere auto’s tegelijk worden opgeladen, kan dit leiden tot overbelasting en/of storingen. De stroom die nodig is voor jouw primaire processen krijgt voorrang, zodat je bedrijf altijd operationeel blijft.

Er zijn twee manieren om het laadproces te optimaliseren:

  1. Statische Smart Charging: voorafgaand aan de installatie bepalen we hoeveel stroom er beschikbaar is voor de laadpalen. Deze stroom wordt via een algoritme verdeeld over de auto’s die aan het laden zijn.

  2. Dynamische Smart Charging: we meten het stroomverbruik van het pand. De resterende stroom wordt ter beschikking gesteld van de laadinfrastructuur en wordt via een algoritme verdeeld over de auto’s die aan het laden zijn. Deze verdeling gaat via onze Managed Charging Hub.

Hoe werkt Smart Charging?

Smart Charging is gebaseerd op slimme communicatie tussen de laadpaal en het elektriciteitsnet. Als er meerdere auto’s aan het laden zijn, wordt de beschikbare stroom verdeeld. Dit kan betekenen dat het laadproces op sommige auto’s gepauzeerd wordt, zodat andere maximaal kunnen laden. De omvormer in een elektrische auto werkt optimaal wanneer hij op zijn hoogst mogelijke capaciteit kan omvormen. Ons Smart Charging proces zorgt ervoor dat zowel het laadproces als de stabiliteit van het elektriciteitsnet worden geoptimaliseerd.

Wat zijn de voordelen?

  1. Minder risico op stroomuitval en overbelasting van de netaansluiting

  2. Een constante en betrouwbare energielevering

  3. Helpt bij het maximaliseren van de beschikbare stroomcapaciteit

Vormen van Smart Charging

Eneco eMobility biedt twee mogelijkheden voor Smart Charging:

HardwareVoordeelNadeel
Statische cloudbased Smart ChargingGeenJe kunt meer laadpalen plaatsen dan strikt genomen mogelijk is op basis van de netaansluitingEr wordt geen rekening gehouden met andere verbruikers op dezelfde netaansluiting
Dynamische cloudbased Smart ChargingManaged Charging HubHet verbruik van het laadplein wordt afgestemd op de beschikbare stroom, zonder overschrijding van de capaciteit.Extra hardware in de meterkast, waarvoor ruimte nodig is

Voorbeeld Managed Charging Hub:

Eneco Managed Charging Hub
Is Smart Charging hetzelfde als load balancing?

Load balancing en Smart Charging gaan uit van hetzelfde basisprincipe: het efficiënt verdelen van de beschikbare capaciteit. Smart Charging wordt meestal toegepast bij zakelijke locaties en wanneer er een algoritme wordt gebruikt dat rekening houdt met een combinatie van verschillende parameters (bijvoorbeeld energietarieven, tijdsblokken of beschikbare stroom).

Load balancing wordt meestal toegepast bij thuisgebruik. Meer weten over load balancing voor thuis? Bekijk onze pagina over load balancing.

Benieuwd naar wat Smart Charging voor jou kan betekenen?

Maak een afspraak met een van onze partnermanagers via de zakelijke klantenservice.