Kom jij straks nog wel de stad in met een diesel bedrijfswagen?

Door de instelling van steeds meer milieuzones in grote steden komt de diesel-bedrijfswagen er niet meer in.

In deze blog leggen wij uit welke regels voor wie gelden en in welke steden. En in welke steden binnenkort ook een milieuzone gaat gelden.

Overweeg je de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen? Download dan onze whitepaper via de chatbot op deze pagina. En je kunt gelijk aan de slag met onze zeven praktische tips.

Waarom milieuzones?

Omdat veel steden niet willen wachten tot alle Europese en landelijke overheidsmaatregelen van kracht worden, hebben zij milieuzones ingesteld, of zijn zij heel ver met de voorbereidingen daarvan. In veel binnensteden speelt namelijk de luchtkwaliteit een doorslaggevende rol om voertuigen met relatief meer uitstoot te weren.

Steden met milieuzone

Steden die nu al een milieuzone hebben ingevoerd voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden zijn: Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht.

Steden met geplande milieuzone

Steden die zo’n milieuzone hebben ingepland zijn: Den Haag, Leiden, Maastricht en Nijmegen. We verwachten dat in 2025 nog meer steden hieraan meedoen.

Eneco eMobility

Welke milieuzones zijn er en wat bepaalt precies of ik de stad nog in kom of niet?

Als eigenaar van een bedrijfswagen op diesel kun je in deelnemende gemeenten twee soorten milieuzones tegenkomen:

Een gele milieuzone

Rij je in een personen- of bestelauto op diesel? Dan mag je alleen in deze milieuzone komen als jouw auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft je auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor jouw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon je voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner je voertuig. 

Een groene milieuzone

Heb je een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag je in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone.

Zelf checken

Via onderstaande links kun je zelf checken in welke stad welke regels gelden en wat nu precies de emissieklasse is van jouw voertuig.

  1. Op milieuzones.nl vind je een compleet overzicht van de steden en de regels.

  2. Op rdw.nl kun je checken wat de emissieklasse van jouw voertuig is. Je vult je kenteken in, en onder het tabblad Motor & Milieu vind je jouw emissieklasse terug.

Nul emissiezones

Overweeg je een nieuwe dieselauto aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2025 gemeenten strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.

Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissiezones invoeren in hun gemeenten. Deze nul emissiezones gelden voor vracht- en bedrijfswagens. Heb je een bedrijfswagen? Dan mag je deze zone alleen in als jouw bedrijfswagen elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.

Whitepaper: 7 tips voor je overstap naar een zero-emissie-bedrijfswagen

In onze whitepaper “Subsidies en milieuzones zorgen voor doorbraak elektrisch bedrijfsvervoer in de stad” lees je precies welke steden van plan zijn een milieuzone in te voeren en wanneer.

Vanaf 2025 kun je serieuze restricties verwachten in heel Nederland voor de toegang tot de binnenstad met een bedrijfswagen die op diesel rijdt. Overstappen op elektrisch vervoer is dus op termijn onontkoombaar.

In de whitepaper vind je ook alles wat je moet weten over de mogelijkheden van subsidie voor zakelijk elektrisch rijden met je bedrijfswagen.

De whitepaper download je via de chatbot op deze pagina.