Laden op maat

Interparking: 2000 km aan parkeerplekken klaar voor elektrische auto's

Voor Interparking, met ruim 900 parkeerlocaties in negen Europese landen, is toegankelijkheid en gemak het allerbelangrijkste. Onze redactie sprak met Mariska Kornet, New Business Manager bij Interparking over de organisatie, duurzaamheid en de uitbreiding van het aantal laadpalen in garage Markthal in Rotterdam.

Eneco eMobility

Mariska: “Achter de parkeergarage zit een hele organisatie die zich bezighoudt met service en kwaliteit. We willen dat een bezoek aan onze parkeergarages zo soepel mogelijk en zorgeloos verloopt.” Service en kwaliteit betekenen tegenwoordig ook: genoeg laadpalen beschikbaar hebben. Voor parkeergarage Markthal in Rotterdam was Interparking op zoek naar een partner voor uitbreiding van het aantal laadpalen. “In 2014 openden wij garage Markthal, die al snel werd uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Europa. Met vier laadpalen was de parkeergarage toen heel duurzaam, nu is dat achterhaald.”

Meer laadpalen én slimme oplossingen

“We monitoren nauwlettend of het aantal laadpalen toereikend is. We kijken naar de data en analyseren dat.” Zo merkte Interparking dat er uitbreiding nodig was in garage Markthal. Ze zochten een samenwerking met een laaddienstverlener die verder ging dan alleen het leveren van laadpalen. Ook slimme oplossingen die het laadgemak vergroten en het efficiënter gebruikmaken van de aanwezige stroom, zijn belangrijk voor Interparking. “Parkeren is onze core business, dus wij kijken er anders naar dan bijvoorbeeld een horecazaak. Zo krijgen we bijvoorbeeld ook wel eens de vraag van klanten of zij een laadpaal kunnen reserveren. Een partner die met ons meedenkt en naar oplossingen zoekt was dus echt nodig.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor de uitbreiding in De Markthal koos Interparking voor een samenwerking met Eneco eMobility. Beide partijen zijn aan de slag gegaan met de nodige voorbereidingen. Van het in kaart brengen van de beschikbare stroom, tot het verzamelen van de behoeften van de verschillende doelgroepen; er gaat veel werk in zitten. De beschikbare stroomcapaciteit binnen de garage brengt complexiteit met zich mee. Mariska: “Wij hebben een vastgoedmanager die al deze factoren in kaart brengt en nauwlettend de ontwikkelingen binnen het elektrisch laden in de gaten houdt. Van onze partners verwachten we dat ze meedenken met oplossingen voor onze vraagstukken.” Interparking verliest de klant hierbij niet uit het oog: “we hebben te maken met zowel bewoners die willen laden, als bezoekers die komen winkelen. Dat zijn toch andere groepen die elk een eigen behoefte hebben. Een bewoner kent de garage van top tot teen. Die parkeren en grijpen automatisch naar de laadkabel. Voor iemand die nieuw is, moet het intuïtiever zijn. Daarom hebben we gekozen voor dubbele laadpalen die tussen de parkeerplekken instaan. Zo is meteen duidelijk welke kabel bij welke parkeerplek hoort.”

Meerdere opties voor financiering

Bij het zoeken naar een geschikte partner, worden verschillende financieringsopties in overweging genomen. “Per project verschilt het of de kosten een drempel zijn of niet. Daarnaast hangt het er ook van af wie er investeert. En het is ook afhankelijk of het uit onze eigen portemonnee komt, of uit die van de eigenaar van de parkeergarage.” Interparking bezit namelijk niet alleen eigen parkeergarages, ze beheren ook parkeergarages bij bijvoorbeeld kantoorgebouwen of ziekenhuizen. “Je hebt natuurlijk een investeringsvraagstuk. Voor de business case van de laadpalen is het verwachte gebruik de belangrijkste inschatting die we moeten maken. Als Interparking hebben wij hiervoor kengetallen per type locatie. We hebben vastgesteld in onze analyses dat de ontwikkelingen per land gigantisch verschillen. Nederland is één van de koplopers in het laden van elektrische auto’s.” Dat maakt het aantrekkelijker om investeringen op het gebied van laaddiensten te doen.

Elke locatie heeft een andere behoefte voor laadpalen

“Inmiddels hebben we nu twintig laadpalen in garage Markthal, waarbij we ook al de infrastructuur hebben aangelegd voor als we nóg meer willen uitbreiden.”, vertelt Mariska ons. Nog niet iedere Interparking–locatie is voorzien van optimale laadvoorzieningen. “Op kantoorlocaties staan de auto’s acht uur stil. Dat zijn geschikte plekken om de auto te laden. Maar een binnenstadlocatie of een ziekenhuis, daar is een andere behoefte voor laadpalen vanwege de doorstroom. Zo bekijken we elke locatie op zichzelf en dat moeten we blijven doen, met meer dan 60.000 parkeerplekken in Nederland alleen al.”

Nog een lange weg te gaan

Er is nog een lange weg te gaan voordat elke parkeerlocatie van Interparking voorzien is van voldoende laadpalen om de groei van elektrische auto’s aan te kunnen. Hoe lang? “Als je al onze parkeerplekken achter elkaar zou leggen, dan heb je een parkeerplaats van tweeduizend kilometer lang”, vertelt Mariska lachend. Met zoveel inzet vanuit Interparking zelf en in samenwerking met de juiste partners zal Interparking zich kunnen blijven aanbieden als een aantrekkelijke parkeerlocatie voor ieder type auto. Nu én in de toekomst.

Duurzaamheid en voorbereid op de toekomst

Duurzaamheid speelt voor Interparking een grote rol. Het bedrijf vindt het belangrijk duurzame mobiliteit te stimuleren. “In onze eigen parkeergarages hebben wij het product Ecoparking, waarmee je met een elektrische auto, of een auto met energielabel A, korting krijgt op het parkeertarief.” Ook duurzaamheid in de brede zin van het woord is van groot belang. “Als we een parkeergarage bouwen, dan doen we dat voor de komende vijftig jaar. Dus we kijken vér vooruit, zodat we innovatief kunnen blijven. .” Mariska noemt als voorbeeld de nieuwe garage Boulevard in Scheveningen: “deze garage is met 75 laadpalen goed voorbereid op de toenemende vraag in de toekomst. Daarnaast worden de oplaadpalen circulair voorzien van energie door de zonnepanelen op het dak van de parkeergarage”.