Parkeren, laden & energie opwekken op één locatie met een zonne-carport

Eneco ZonnigLaden

Het aantal elektrische auto’s neemt in een rap tempo toe. Er komen steeds meer betaalbare modellen op de markt, waardoor de stekkerauto ook aantrekkelijk wordt voor particulieren. Dat is goed nieuws, maar het aantal laadpalen blijft achter en veel mensen vragen zich af hoe we al die duurzame stroom op kunnen wekken in de toekomst.

Eneco eMobility

Eneco eMobility biedt een oplossing die parkeren, opladen en zonne-stroom opwekken mogelijk maakt op één locatie, en wel met een zonne-carport. We hebben deze carport, met zonnepanelen op het dak en laadpalen eronder, ontwikkeld in samenwerking met Eneco Solar, speciaal voor op grote parkings. In dit artikel vertellen we je er alles over door een antwoord te geven op de volgende vragen:

 1. Wat is Eneco ZonnigLaden? Integratie, integratie, integratie…

 2. Wat zijn de voordelen van een zonne-carport?

 3. Hoe werkt ZonnigLaden? Onze full service aanpak in 5 fases

 4. Waar moet je op letten als je interesse hebt in een zonne-carport?

 5. Welke mogelijkheden voor een zonne-carport bestaan er?

Wat is Eneco ZonnigLaden? Integratie, integratie, integratie…

Locatie, locatie, locatie, wie kent ‘m niet? De welbekende mantra van de vastgoedmakelaar, die maar blijft hameren op het belang van de juiste locatie. Wij zullen dat belang niet ontkennen, maar wij denken dat de juiste locatie in de toekomst een plek van integratie zal zijn: een locatie die een all-in-one-oplossing biedt voor de toenemende vraag naar duurzame energie en mobiliteit. Eneco ZonnigLaden is zo’n innovatieve oplossing, aangezien het parkeren, laden en zonne-stroom opwekken mogelijk maakt en dat allemaal op één locatie. 

Met ZonnigLaden plaatsen wij één of meerdere zonne-carport(s) met geïntegreerde zonnepanelen en laadpalen op jouw parking. Onder deze carport kunnen medewerkers, klanten en bezoekers hun stekkerauto’s parkeren en opladen, met stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Een slimme en innovatieve integratie van energie-en mobiliteitsbehoeften. 

Wat zijn de voordelen van een zonne-carport?

Als ondernemer wil je natuurlijk graag weten wat zo’n zonne-carport aan jouw parking toevoegt. Daarom hebben we de 6 voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Je gaat zichtbaar verduurzamen

Veel mensen vragen zich af of de stroom die ze gebruiken echt duurzaam is opgewekt en hoe groen die stroom dan is. De zonnepanelen nemen die twijfel in één keer weg. Onder een zonne-carport weet je zeker dat je je auto oplaadt met donkergroene, lokaal opgewekte zonne-stroom. Bovendien zien werknemers, klanten en bezoekers hoe jouw bedrijf investeert in een duurzame toekomst. En dat is natuurlijk mooi meegenomen voor het imago van je bedrijf.

2. Je creëert een gastvrije en comfortabele parkeer- en laadlocatie

In een land waar de ene bui na de ander overwaait en je nog snel even je capuchon over je hoofd trekt of een paraplu openvouwt, terwijl je naar de auto loopt, is een overdekte parkeerplek amper een luxe te noemen. Een zonne-carport biedt medewerkers, klanten en bezoekers de mogelijkheid om veilig en beschut te parkeren en te laden: aangenaam droog in de koude, regenachtige maanden, aangenaam koel in de steeds warmer wordende zomermaanden.

3. Je verlaagt de energierekening

Zelf zonne-energie opwekken, betaalt zich uiteraard uit in een lagere energierekening. Enerzijds, omdat je minder stroom verbruikt, anderzijds omdat je minder energiebelasting, transportkosten en ODE (Opslag Duurzame Energie) gaat betalen over dit verbruik. Als je zoveel zonne-stroom opwekt dat je kunt gaan terugleveren aan het net, zul je zien dat de energierekening nog lager wordt. Deze teruglevering wordt namelijk verrekent met je verbruik en alleen over dit verrekende netto-verbruik betaal je energiebelasting en ODE. In alle opzichten zullen de zonnepanelen dus je verbruikskosten en de belasting die je hierover betaalt verlagen.

4. Je hoeft niet te investeren in aparte infrawerkzaamheden voor laadpalen, ook niet bij extra laadpalen later

Een zonne-carport maakt het makkelijker en efficiënter om laadpalen aan te sluiten. Normaal gesproken moet er, voordat de laadpaal geplaatst kan worden, gegraven worden om de stroomkabels te leggen. Maar bij een zonne-carport zitten de kabels en kabelgoten in en onder de constructie verwerkt. Uiteraard moet er wel een fundering worden gemaakt en daar hoort grondwerk bij. Maar als de zonne-carport eenmaal staat, kunnen de laadpalen zo worden aangesloten. Dit betekent dat er niet opnieuw hoeft te worden gegraven, wanneer je in de toekomst een extra laadpaal wilt. Zodra de carport staat, is een extra laadpaal een kwestie van plug and load.

5. Je zet een flinke stap in de richting van de BENG-norm en de nieuwe wettelijke eisen voor duurzame mobiliteit

Verduurzamen is niet alleen een keuze, het is ook een noodzaak geworden die de Nederlandse overheid en de EU erkennen door nieuwe wetten en regels in te voeren. Een van die nieuwe regels is de BENG-norm: de energieprestatie waar alle nieuwbouw, ook wel Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) genoemd, vanaf 1 juli 2020 aan moet voldoen. De huidige energieprestatie-eisen (EPC-eisen) houden namelijk geen rekening met hoe de vorm van een gebouw het energieverlies beïnvloedt. Daarom geldt er vanaf deze zomer de BENG-norm, die de energieprestatie van een gebouw vastlegt aan de hand van de volgende drie eisen: de maximale energiebehoefte, het maximaal primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie. Door zelf hernieuwbare energie op te wekken via zonne-carports, zet je als bedrijf dus een flinke stap in de juiste richting.

6. Je wilt zonne-stroom opwekken, maar het dak van jouw bedrijfsgebouw is niet of onvoldoende geschikt voor zonnepanelen

Misschien wil je al een tijdje verduurzamen en heb je al eens nagedacht over zonnepanelen op het dak van je bedrijfsgebouw. Maar tijdens het oriënteren kwam je erachter dat het dak daarvoor te klein was en/of het gewicht van de zonnepanelen niet zou kunnen dragen. In beide gevallen kan een zonne-carport met geïntegreerde zonnepanelen een uitkomst bieden.

Hoe werkt ZonnigLaden? Onze full service aanpak in 5 fases.

Misschien denk je nu: dat klinkt allemaal mooi, die voordelen, maar hoe komt die zonne-carport op mijn parking en wie gaat dat allemaal regelen en beheren? Mocht dit een struikelblok vormen, dan kunnen we je geruststellen: Eneco ZonnigLaden is een full service oplossing, wat betekent dat wij het hele proces, van het ontwerp van de zonne-carport, tot de installatie en het beheer ervan, voor je regelen. Dit doen we in samenwerking met Eneco Solar, onderdeel van moederbedrijf Eneco, die de zonnepanelen levert. Wij nemen uiteraard de laadpalen voor onze rekening. 

Om je een idee te geven van hoe dit in z’n werk gaat, een zonne-carport installeren en beheren op jouw parking, hebben we het hele traject opgedeeld in vijf fases:  

 1. Advies & voorlopig ontwerp: allereerst kijken we welke oplossing het beste past bij jouw parking en wensen. Onze experts van Eneco Solar en Eneco eMobility brengen het opwekpotentieel van de locatie en de laadbehoefte in kaart. Ook kijken we welke financieringsmogelijkheden het meest gunstig zijn voor jouw bedrijf. Op basis daarvan maken we een voorlopig ontwerp en een kostenraming. 

 2. Definitief ontwerp & contract: na goedkeuring van het voorlopig ontwerp, maken we een definitief technisch ontwerp. Je ontvangt vervolgens de definitieve offerte.

 3. Vergunning, subsidieaanvraag & contracten: voordat we de zonne-carport kunnen plaatsen, moet er een bouwvergunning worden aangevraagd. Wij doen dit voor je. Ook vragen we de SDE++ subsidie voor je aan die je ontvangt voor het opwekken van de duurzame zonne-stroom. Verder regelen we de aanpassing van de netaansluiting en het energiecontract dat je nodig hebt als je gaat terugleveren aan het net. 

 4. Bouw & realisatie: dan is het eindelijk zo ver: de zonne-carport kan geplaatst worden. Onze projectleider zal het hele traject, van het voorbereiden van de grond tot het plaatsen van de zonne-carport, begeleiden. De doorlooptijd hiervoor is ongeveer 4 weken. Uiteraard kun je aangeven wanneer het voor jouw bedrijf het beste uitkomt om de zonne-carport te plaatsen.

 5. Exploitatie & onderhoud: zodra de zonne-carport op jouw parking staat, zorgen wij voor de exploitatie, het onderhoud en 24/7 monitoring. Mochten bezoekers of medewerkers vragen hebben over het laden, dan staat onze servicedienst voor hen klaar.

De totale doorlooptijd, van idee tot realisatie, is ongeveer een jaar. Dit komt, onder andere, door de SDE++ aanvraag. 

Hoeveel energie produceren de zonnepanelen? 

Misschien vraag je je onderhand af hoeveel energie de zonnepanelen eigenlijk produceren en welke afstand je daarmee kunt afleggen? Dit hebben we voor je berekend: iedere parkeerplaats is voorzien van 7 zonnepanelen die per jaar 2500-2600 kWh produceren. We hebben de Tesla Model 3 gebruikt als proefmodel en uit de testresultaten blijkt dat deze auto hiermee 17.000 kilometer per jaar kan rijden. Ter vergelijking: volgens het CBS legde een Nederlandse personenauto in 2018 gemiddeld 13.000 kilometer af. Als je uitgaat van dit gemiddelde, dan produceren de zonnepanelen dus ruim voldoende stroom. 

Waar moet je op letten als je interesse hebt in een zonne-carport? 

Begin je al warm te lopen voor een zonne-carport op je parking? Mocht je het inmiddels wel zien zitten, dan is het tijd om te kijken of jouw parking daar ook geschikt voor is. Het belangrijkste criterium is de oppervlakte: hierbij moet je denken aan minimaal 100 parkeerplaatsen of een oppervlakte van minimaal 2500 m2. Ook de ligging ten opzichte van de zon en de omgeving zijn cruciaal. Als er rondom jouw parking veel hoge gebouwen en/of bomen staan, en er dus veel schaduwwerking is, dan valt er weinig stroom op te wekken. 

Vervolgens is het de vraag hoeveel elektrische auto’s er parkeren op je terrein of dak. Mocht dit aantal nog gering zijn, dan kun je ervoor kiezen om de zonne-stroom niet alleen te leveren aan een x-aantal laadpalen, maar ook aan je bedrijfsgebouw. Zo gebruik je de zonne-carport om je bedrijf te verduurzamen. Tenslotte vragen we altijd naar de toekomstplannen voor de parking: staan er misschien renovaties of een herinrichting gepland? Als dat zo is, dan willen we dit meteen weten, zodat we die toekomstplannen kunnen meenemen in het verkennen van de mogelijkheden. 

Dus mocht je interesse hebben in een zonne-carport, vraag jezelf dan af:

 1. Heb ik minimaal 100 parkeerplaatsen of 2500 m2 beschikbaar op mijn parking? 

 2. Ligt de parking voldoende in de zon of is er veel schaduwwerking? 

 3. Hoeveel elektrische auto’s parkeren er op mijn parking? Bij een beperkt aantal: zou ik een zonne-carport willen gebruiken om zonne-stroom op te wekken voor mijn bedrijfsgebouw? 

 4. Wat zijn de toekomstplannen voor mijn parking? 

Welke mogelijkheden voor een zonne-carport bestaan er?

Is jouw parking geschikt voor een zonne-carport en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Hieronder lees je meer over de verschillen tussen een zonne-carport leasen en kopen.  

Waarom zou je een zonne-carport leasen? 

Omdat je het jezelf zo het gemakkelijkst maakt.Een zonne-carport leasen betekent namelijk dat je profiteert van alle voordelen, maar geen investeringkosten en operationele inspanningen hebt. Het enige wat je betaalt, is een vast leasebedrag per jaar. Het leasecontract heeft een looptijd van 15-16 jaar en na afloop van het contract is het mogelijk om de zon-installatie en de laadpalen over te nemen. En nog mooier: wij regelen niet alleen de subsidieaanvraag, maar ook de financiering en het onderhoud voor de hele contractperiode van 15-16 jaar. 

Waarom zou je een zonne-carport kopen? 

Als je zelf een zonne-carport wilt kopen, dan kijken wij met je mee of dit een goede investering is voor jouw bedrijf. Het fijne van kopen, is dat je zelf eigenaar wordt van de zonnepanelen en laadpalen en alle inkomsten ontvangt, maar er komt natuurlijk het één en ander kijken bij zo’n investering. Daarom begeleiden wij je bij de ontwikkeling, de realisatie en de exploitatie van de zonne-carport. Je hebt uiteraard garantie op de installatie. Ook de service en het onderhoud nemen wij voor onze rekening. 

Als je niet weet welke optie het beste past bij jouw bedrijf en parking, dan is dat geen probleem. Wij denken met je mee en begeleiden je bij het maken van die keuze. 

Heb je interesse in Eneco ZonnigLaden? Zet je ideeën en wensen op de mail en stuur die naar zakelijkladen@eneco.com. Wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.