De AFIR: dit moet je als bedrijf doen

In deze blog lees je wat de AFIR is en wat de nieuwe wetgeving betekent voor zakelijke laadlocaties. 

Eneco eMobility

Wat is de AFIR en wat betekent het voor mijn bedrijf? 

De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) is een nieuwe Europese verordening gericht op elektrisch rijden en laden. In deze blog lees je wat de wetgeving inhoudt en wat dit nu betekent voor zakelijke laadlocaties. 

Wat is de AFIR? 

Met de AFIR wil de Europese Unie elektrisch rijden toegankelijker maken, de CO2-uitstoot van de vervoerssector verlagen en de internationale uitrol van de laadinfrastructuur versnellen. 

Laadpalen toegankelijk maken 

Een van de eisen is dat elektrische voertuigen bij zoveel mogelijk laadpalen terechtkunnen. Dit betekent dat sommige bedrijven per april 2024 hun laadlocaties openbaar toegankelijk moeten maken. In andere gevallen kunnen zij de toegang geheel of gedeeltelijk beperken. 

Informatie beschikbaar stellen 

Laadpalen moeten zichtbaarder worden voor elektrische rijders. Dat geldt ook voor zakelijke laadlocaties. Afhankelijk van de situatie zijn bedrijven verplicht bepaalde data publiekelijk beschikbaar te stellen bijvoorbeeld via laadpasapps, zoals de laadkosten en het aantal laadpalen op het terrein.  

Eenvoudiger betalen met een laadpas 

Elektrische rijders moeten in de toekomst bij bepaalde laadstations (>50kW) kunnen betalen met een laad- of betaalpas. Dit geldt alleen voor zakelijke laadpalen die openbaar toegankelijk zijn. 

De AFIR voor Nederlandse bedrijven: 3 opties 

Alle bedrijven met zakelijke laadpalen moeten bepalen of ze die openbaar toegankelijk maken of niet. Voor Eneco eMobility klanten hebben wij drie opties: 

  1. Zakelijke laadlocatie openbaar maken. 

  2. Zakelijke laadlocatie beperkt openbaar maken. 

  3. Zakelijke laadlocatie privé houden. 

Optie 1: zakelijke laadpalen openbaar maken 

Bij deze optie is de laadlocatie voor iedereen zichtbaar op online laadkaarten, zoals onze ChargeMap. Iedereen kan bij je laden en betalen met elke laadpas. Weet je niet wie er dagelijks gebruikmaakt van je laadpalen, bijvoorbeeld omdat je parkeerterrein voor iedereen toegankelijk is? Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, waar willekeurige bezoekers altijd kunnen parkeren en laden. Dan is dit de enige optie. 

Optie 2: zakelijke laadpalen beperkt openbaar maken 

Deze optie betekent dat de laadlocatie voor iedereen zichtbaar is op online laadkaarten, maar dat de toegang tot de laadpalen als ‘beperkt toegankelijk’ wordt aangeduid op online laadkaarten. Zo weten willekeurige bezoekers dat ze niet zomaar toegang hebben tot de locatie. Weet je precies wie er dagelijks gebruikmaken van je laadpalen (bijvoorbeeld werknemers, leveranciers, zakelijke klanten, etc.)? En heb je een afgesloten parkeerterrein, bijvoorbeeld aangegeven door middel van een slagboom of een verkeersbord? Dan kun je hiervoor kiezen. 

Optie 3: zakelijke laadpalen privé houden 

Deze optie houdt in dat de laadlocatie niet zichtbaar is op online laadkaarten en volledig privé blijft. Hierbij is het eveneens een vereiste dat je precies weet wie er dagelijks gebruikmaken van de laadpalen. Belangrijk: bij een privé-laadlocatie kunnen bestuurders uitsluitend laden met een laadpas van Eneco eMobility. Laadpassen van andere providers werken in dit geval niet. 

Vragen over de AFIR? 

Weet je niet zeker welke optie geldt voor jouw bedrijf? Of heb je andere vragen over de AFIR? Neem gerust contact op, onze klantenservice helpt je graag op weg.