Overstap zero-emissie-bedrijswagen

7 tips voor je overstap naar een zero-emissie-bedrijfswagen

Op steeds meer plekken in Nederland komt de diesel-bestelbus er niet meer in. Of je er nu achter staat of niet, veel steden hebben al een milieuzone of bereiden een zero-emissie-zone voor. En binnenkort volgen nog veel meer steden met strenge eisen voor uitstoot door bedrijfsauto’s in de milieuzone.

We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen bij je oproept. In dit artikel zetten we 7 tips op een rij met betrekken tot de overstap naar een zero-emissie-bedrijfswagen.

Eneco eMobility

Tip 1: Kijk verder dan de aanschafprijs…

Investeren in een elektrische bedrijfsauto lijkt kostbaar. Maar niet als je wat beter kijkt naar de Total Cost of Ownership (TCO). Want als je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld KIA en MIA\Vamil, zijn de aanschafkosten bijna gehalveerd. Vervolgens kun je met veel minder onderhoud toe (elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig) en profiteer je van veel lagere brandstofprijzen. Gerekend over de gehele levensduur is een elektrische bedrijfsauto dan voordeliger. Vanaf 2025 zal EURO 7 van toepassing zijn, waardoor een elektrische bedrijfswagen de interessante oplossing wordt.

Tip 2: …Maar reken je niet té rijk

Regelingen als KIA en MIA\Vamil zijn alleen nuttig als je bedrijf daadwerkelijk genoeg winst maakt. Maak je minder winst of zelfs verlies dan heb je minder tot niets aan zo’n aftrek.

Tip 3: Wacht niet te lang

Ben je eruit en wil je overstappen op elektrisch vervoer? Wacht dan niet te lang met en bezoekje aan de dealer. Er bestaan nu al vrij lange wachttijden voor levering van nieuwe elektrische bedrijfswagens.

Tip 4: Wees kritisch op je benodigde actieradius

Natuurlijk wil iedereen het liefst een elektrische bus met een actieradius van 1.000 kilometer. Die zijn er nu nog niet, maar breng eens goed in kaart wat je echt nodig hebt? Misschien red je het prima door tussentijds een keer een snellader te gebruiken.

Tip 5: Houd de plannen van de gemeenten waarin je werkt in de gaten

Veel bestelbussen worden gekocht voor een termijn van acht jaar. Dat betekent dat als je in 2022 een nieuwe bus koopt, je er tot 2030 mee wilt doen. Maar wat heb je aan een dieselbus als je vanaf 2025 de stad niet meer in mag?

Tip 6: Wees scherp op je investerings- of leasetermijn

Zeker gezien de termijn waarop gemeenten hun milieuzones instellen of strenger maken kan het verstandig zijn om op een rijtje te zetten waar je goed aan doet. Misschien ben je voor nu beter af met shortlease om pas daarna over te stappen op elektrisch rijden.

Tip 7: Plan vooruit met je laadinfrastructuur

Daarbij helpen we jou graag. We geven advies, installeren en beheren alle laadpalen voor je en denken met je mee over je energiemanagement. Indien gewenst kunnen we met onze oplossing Laden zonder Investeren zelfs de investering voor jou doen.

Wil je meer informatie of een persoonlijk advies op maat? Neem dan hier contact op met onze zakelijke klantenservice.