Zero-emissiezones in Nederland: dit moet je weten

Per 1 januari 2025 voeren 29 Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam en Rotterdam, zero-emissiezones in, ook wel nul-emissiezones of ZE-zones genoemd. Dit zijn stedelijke gebieden waar de uitstooteisen voor bestelbussen, vrachtwagens en taxi’s de komende jaren steeds strenger worden. Vanaf 2030 moeten bedrijfswagens zelfs geheel uitstootvrij zijn. Veel bedrijven en organisaties moeten dus overstappen naar elektrische voertuigen. Waar komen die zero-emissiezones en wat kun je de komende jaren precies verwachten? 

Eneco eMobility

Waarom emissievrije zones? 

In Nederland zijn bedrijfs- en vrachtwagens verantwoordelijk voor een derde van alle CO2-uitstoot. Daarom voeren 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones in voor alle stadslogistiek. Het doel: minder vervuiling en overlast in de binnenstad en een groenere toekomst voor iedereen. 

Zero-emissiezones in de 5 grote steden 

Zero-emissiezone Amsterdam 

De binnenstad van Amsterdam (afgebakend door de Ring A10) wordt op enkele uitzonderingswegen na een volledig emissievrije zone. Dit is een relatief groot gebied. 

Zero-emissiezone Rotterdam 

Ook in Rotterdam komt een zero-emissiezone van formaat: grofweg het gebied binnen de A20, A16 en A15, met uitzondering van Schiedam. 

Zero-emissiezone Den Haag 

In vergelijking met Rotterdam en Amsterdam wordt de zero-emissiezone in Den Haag wat kleiner. Het gaat hier om het gebied binnen de Centrumring (S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200). 

Zero-emissiezone Utrecht 

Vanaf 2025 geldt het Utrechtse stadscentrum inclusief een aantal omliggende gebieden als de ZE-zone. 

Zero-emissiezone Eindhoven 

Het stadscentrum en de omliggende wijken binnen de Ring Eindhoven (Rondweg) vormen vanaf 2025 de ZE-zone. 

Overzicht emissievrije zones Nederland 

Ook 24 andere steden, waaronder Apeldoorn, Delft, Leiden, Den Bosch en Maastricht, voeren per 1 januari 2025 een emissievrije zone in. Bekijk deze interactieve kaart voor een handig overzicht van alle zero-emissiezones in Nederland. 

Tijdlijn: overgangsregeling zero-emissiezones 

Voor sommige type bedrijfsauto’s geldt van 2025 tot 2030 een overgangsregeling. De eisen worden gedurende deze periode stapsgewijs strenger: 

  1. 2025. Start zero-emissiezones: nieuw aangeschafte bedrijfswagens moeten emissieloos rijden; oudere bedrijfswagens met een emissieklasse 4 of lager mogen de ZE-zones niet betreden. 

  2. 2026. Bedrijfswagens met emissieklasse 5 hebben tot het eind van het jaar toegang tot de ZE-zones. 

  3. 2027. Bedrijfswagens met emissieklasse 6 hebben tot het eind van het jaar toegang tot de ZE-zones. 

  4. 2028-2029. Bepaalde benzine- of dieselvrachtwagens hebben tot eind 2029 toegang tot de ZE-zones. 

  5. 2030. Uitsluitend volledig emissieloze bedrijfs- en vrachtwagens hebben toegang tot de ZE-zones. 

Mag ik in 2025 met mijn bedrijfswagen de ZE-zone in? 

Niet zeker of je binnenkort de binnenstad nog in mag met je bedrijfswagen? Doe de kentekencheck. 

Doe je voordeel met subsidies en fiscale regelingen 

Overstappen op een elektrische bedrijfswagen kost tijd, geld en moeite. Om die reden biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidies aan, zoals de SEBA. Daarnaast zijn er belastingregelingen die je kunt aanboren, en gelden er vrijstellingen en ontheffingen die mogelijk op jou van toepassing zijn. 

Zero-emissiezones in de toekomst 

Het is nog niet zeker welke andere gemeenten zero-emissiezones gaan invoeren. Wel weten we dat in 2026-2027 de volgende ZE-zones op de planning staan: 

  1. Alphen aan den Rijn 

  2. Arnhem 

  3. Dordrecht 

  4. Ede 

  5. Hilversum 

  6. Schiphol 

Almere, Hoorn en Zaanstad zitten momenteel in de onderzoeksfase. Voor de zero-emissiezones die hierna nog volgen, geldt een aankondigingstijd van minstens vier jaar. Zo hebben bedrijven genoeg tijd om hun wagenpark voor te bereiden. 

Meer weten over elektrische bedrijfswagens? 

Wil jij je bedrijf of organisatie klaarstomen voor een uitstootvrije toekomst? En de overstap maken naar elektrische bedrijfswagens? Lees dan eens ons artikel over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en andere interessante subsidies. Wie weet bespaart het je duizenden euro’s.