SEBA: Alles wat je moet weten over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

Om de energietransitie te versnellen, stelt de overheid strengere eisen aan bedrijfswagens. Het doel? Zoveel mogelijk uitstootvrije vrachtwagens en bestelbussen op de Nederlandse wegen. Dat vraagt om een flinke investering van het bedrijfsleven. Daarom biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een speciale regeling aan: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Wat houdt deze subsidie in, wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je de subsidie aan? 

Eneco eMobility

Wat is de SEBA en voor wie? 

De SEBA is een subsidie voor de aanschaf of financial lease van uitstootvrije bedrijfswagens. De subsidie is uitsluitend bedoeld voor ondernemers en non-profitinstellingen. Er geldt in 2023 een subsidiepercentage van 10 tot 12 procent, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Je kunt de subsidie tot 31 december 2025 aanvragen bij de RVO. Na 2023 gaat de subsidie mogelijk omlaag. 

Wat zijn de voorwaarden van de SEBA? 

Om in aanmerking te komen voor de SEBA moet je aan deze voorwaarden voldoen: 

 1. Je hebt nog geen definitieve koop- of leaseovereenkomst voor de bedrijfswagen(s) afgesloten op het moment van aanvraag.

 2. De bedrijfsauto is nieuw, volledig uitstootvrij en voorzien van een elektromotor.

 3. De netto catalogus- of verkoopprijs bedraagt minstens € 20.000 per auto.

 4. De bedrijfswagen moet voldoen aan een aantal technische eisen, zoals een maximumgewicht en een minimumactieradius. 

Voor een uitgebreid overzicht bezoek je de website van de RVO. Daar vind je ook meteen een handige lijst met al goedgekeurde voertuigen. 

Hoe vraag je de SEBA aan? 

Je vraagt de SEBA aan via Mijn RVO. Dit kan tot en met 2025. Je verneemt binnen vier weken na aanvraag of de subsidie wordt toegekend.  

De voor- en nadelen van de SEBA 

Vijf voordelen wanneer je kiest voor de SEBA bij de aanschaf van emissieloze bedrijfswagens: 

 1. Bespaar tot wel € 5.000 per bedrijfsauto. 

 2. Draag bij aan de energietransitie. 

 3. Combineer de SEBA met andere subsidies en pak nóg meer voordeel (zie hieronder). 

 4. Bespaar op diesel- of benzinekosten. 

 5. Bereid je organisatie voor op de zero-emissiezones in Nederland. 

Zijn er ook nadelen? Eigenlijk niet. Maar houd wel rekening met het volgende: 

 1. Elk jaar wordt een SEBA-budget vastgesteld en op = op. Wacht dus niet te lang met je aanvraag. 

 2. Lokale of provinciale subsidies worden mogelijk van de SEBA afgetrokken. 

 3. De bedrijfsauto moet elektrisch zijn geproduceerd; omgebouwde auto’s komen niet in aanmerking. 

Subsidieregeling elektrische auto: andere interessante opties 

Naast de SEBA zijn er vijf andere subsidies voor bedrijven en organisaties die de overstap naar emissieloze bedrijfsauto’s willen maken. 

1. MIA\Vamil  

Ondernemers die investeren in duurzaamheid komen in aanmerking voor de regeling MIA\Vamil. Zorg dat je de MIA\Vamil aanvraagt binnen drie maanden nadat je het contract (koop of financial lease) hebt ondertekend. Je kunt deze regeling combineren met de SEBA. 

2. KIA  

Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijg je als ondernemer een deel van je investering in bedrijfsmiddelen terug. Dit loopt via de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. Op de website van de Belastingdienst zie je per jaar wat de KIA is.  

3. EIA  

Als bedrijf kun je de Energie-investeringsaftrek (EIA) benutten bij het investeren in duurzame energie. Net als bij de MIA\Vamil moet je de investering binnen drie maanden melden bij de RVO. Je kunt de EIA niet combineren met de MIA\Vamil, maar wel met de KIA. Op de energielijst van de RVO zie je welke investeringen in aanmerking komen. 

4. SSEB  

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is speciaal bedoeld voor bouwbedrijven bij de aanschaf van, of de ombouw naar emissieloze bouwwerk- en vaartuigen. Je kunt de SSEB tot 31 december 2026 aanvragen. Let op: het budget voor 2023 is op. 

5. Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) 

AanZET is een subsidie voor de aanschaf of lease van nieuwe, uitstootvrije vrachtwagens. Er is jaarlijks een vast budget. Je kunt de AanZET tot 7 mei 2027 aanvragen. Let op: het budget voor 2023 is op. 

Voorbeeld: meerdere subsidies aanvragen voor elektrische bedrijfswagen 

Investeer je in een elektrische bedrijfsauto en wil je hiervoor meerdere subsidies aanvragen? Dan doe je dat in deze volgorde: 

 1. Vraag vóór aanschaf van de bedrijfswagen de SEBA aan. 

 2. Vraag vervolgens de MIA\Vamil óf de EIA aan. 

 3. Profiteer ná aanschaf van fiscale aftrek met de KIA. 

Meer weten over elektrische bedrijfswagens? 

Lees dan alles over de zero-emissiezones in Nederland. Of haal meer kilometers uit je accu met ons artikel over de actieradius van je elektrische bestelbus.