De MIA voor elektrische bedrijfsauto’s: alles wat je moet weten

Om de investering in een elektrische bedrijfsauto aantrekkelijker te maken, heeft de overheid verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is er daar een van. Wat houdt de MIA precies in, en wat zijn de voorwaarden? 

Eneco eMobility

Milieu-investeringsaftrek: zo werkt het 

Met de MIA kun je tot 45% van het investeringsbedrag in duurzame bedrijfsmiddelen fiscaal aftrekken. De precieze hoogte van dit percentage is afhankelijk van de milieueffecten van het bedrijfsmiddel. Stel, je investeert € 50.000 in een elektrische bedrijfsauto met laadpaal. Het percentage daarvoor is 45%. Dan mag je 45% van € 50.000 = € 22.500 aftrekken van je fiscale winst. Bij een belastingtarief van 25% scheelt dat je € 5.625. Op de website van de RVO vind je rekenvoorbeelden en een handige rekentool. 

Waarvoor kun je Milieu-investeringsaftrek krijgen? 

De MIA is onder andere van toepassing op laadpalen en elektrische bedrijfsauto’s: 

  1. Elektrisch aangedreven bestelauto (bestelwagens, pick-ups en kleine vrachtwagens) 

  2. Slim oplaadpunt voor elektrisch aangedreven voertuigen 

  3. Elektrisch aangedreven taxi (met 9 zitplaatsen of voor rolstoelvervoer) 

  4. Elektrisch aangedreven bus 

  5. Elektrisch aangedreven voertuig met zonnepanelen 

Daarnaast geldt de MIA ook voor elektrische bakfietsen, speed-pedelecs, landbouwvoertuigen, vorkheftrucks en verreikers. Voor een volledig overzicht bekijk je de Milieu- en Energielijst van de RVO. 

MIA combineren met Vamil 

De MIA wordt vaak gecombineerd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze combinatie noemen we in de praktijk ook wel de MIA\Vamil. Met de Vamil kun je tot 75 procent van de investering afschrijven op een datum naar keuze. Je voordeel is afhankelijk van onder andere de winstbelasting en het rentepercentage. 

Gemiddeld komt het netto voordeel van de Vamil uit op 3% van de investering. In totaal kan je gecombineerde belastingvoordeel met de MIA\Vamil oplopen tot ruim 14 procent van het totale investeringsbedrag. Net als de MIA is de Vamil bedoeld voor ondernemingen die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen.  

De voorwaarden van de MIA\Vamil 

Om in aanmerking te komen voor de MIA\Vamil moet je dus als ondernemer werkzaam zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Dit zijn de belangrijkste: 

  1. Je meldt het bedrijfsmiddel binnen drie maanden na (verplichting van) aankoop bij de RVO 

  2. Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen in de Milieulijst 

  3. Je beschikt over eventuele benodigde vergunningen of certificaten voor het bedrijfsmiddel 

  4. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt 

  5. Je investeert minimaal € 2.500 in het bedrijfsmiddel 

Voor de volledige lijst met voorwaarden kijk je op de website van de RVO. 

Zo vraag je de MIA\Vamil aan 

Wil jij ook profiteren van de fiscale voordelen van de MIA\Vamil? De RVO heeft een handig stappenplan om je aanvraag voor te bereiden. Klaar voor de start? Vraag dan direct de MIA\Vamil aan. 

Meer weten over subsidieregelingen voor je elektrische bedrijfsauto? 

Naast de MIA\Vamil zijn er meer subsidieregelingen waar jij als ondernemer van kunt profiteren bij het elektrificeren van je wagenpark. Lees daarom ons artikel over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en andere interessante subsidies. Dat kan je zomaar duizenden euro’s besparen.