Elektrische bedrijfswagens en zakelijke laadpalen: alles wat je moet weten

Als bedrijf ontkom je er niet aan: uitstootvrij wordt de norm. We kunnen ons voorstellen dat de overstap naar een elektrisch wagenpark vragen oproept. Daarom hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je samengevat. Hieronder vind je alles wat je moet weten over elektrische bedrijfswagens en zakelijke laadpalen. 

Eneco eMobility

Wat zijn de regels voor elektrische bedrijfswagens nu en in de toekomst? 

In ons artikel Verplicht elektrisch rijden bedrijfswagen? Dit zijn de regels lees je met welke regels bedrijven nu en in de toekomst rekening moeten houden. Op 1 januari 2025 voeren de eerste 29 Nederlandse gemeenten zero-emissiezones in: stedelijke gebieden waar de uitstooteisen voor bestelbussen, vrachtwagens en taxi’s de komende jaren steeds strenger worden. Met ons artikel Zero-emissiezones in Nederland: dit moet je weten ben je helemaal op de hoogte.  

Zijn er subsidieregelingen voor elektrische bedrijfswagens? 

Naast de nodige verplichtingen voor elektrische bedrijfsauto’s zijn er aantrekkelijke subsidieregelingen om de overstap naar elektrisch te stimuleren. Wil je nieuwe elektrische bedrijfsauto’s aanschaffen of leasen? Doe dan je voordeel met ons artikel over de SEBA (Subsidieregeling Emissievrije Bedrijfsauto’s). Naast de SEBA bespreken we nog zes interessante subsidieregelingen. 

Hoe laad ik voordelig mijn elektrische bedrijfswagen op? 

Bij een elektrische bedrijfswagen hoort een zakelijke laadpaal. En misschien heb je nog wel meer verduurzamingsmaatregelen in gedachten. Ook hier zijn verschillende regelingen voor, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA). En wist je dat laadpalen fiscaal aftrekbaar zijn voor bedrijven? 

Hoe zit het met de actieradius van een elektrische bedrijfswagen? 

Als ondernemer wil je er zeker van zijn dat je duurzame aanpassingen je inkomsten niet in de weg staan. Je vraagt je bijvoorbeeld af of een elektrische bedrijfswagen wel genoeg vermogen heeft voor lange ritten en zware ladingen. Lees daarom ons artikel Elektrische bestelbus met grootste actieradius: 3 tips om het maximale uit je accu te halen. 

Wat zijn de mogelijkheden voor een zakelijke laadpaal? 

De informatie over zakelijke laadpalen kan best overweldigend zijn. Daarom hebben we alles wat je moet weten opgedeeld in vier toegankelijke artikelen: 

  1. Een zakelijke laadpaal voor je bedrijf: dit komt erbij kijken: Je krijgt antwoord op veelgestelde vragen als: hoeveel laadpalen heb ik nodig en kan ik die ook kwijt? Hoe weet ik of er op de zaak voldoende vermogen is om mijn bedrijfswagens op te laden? Hoe kies ik de juiste laadpaal? En je leest hoe het aanvraag- en installatieproces werkt. 

  2. Laadpaal kopen voor je bedrijf: alle kosten op een rij: Je gaat stap voor stap door het kostenplaatje van overschakelen op elektrisch. En je leest hoe je dat kunt vergelijken met een bedrijfsauto met verbrandingsmotor. Inclusief een overzicht van interessante subsidieregelingen. 

  3. Laadpaal installeren bij je bedrijf: alles wat je moet weten: Je leest hoe je de beste plek voor een laadpaal vindt, hoe je controleert of je netaansluiting voldoet, en wat de 5 stappen zijn voor het installeren van een laadpaal. Ook lees je wat de levertijd is, hoelang de installatie duurt en aan welke installatiekosten je moet denken. 

  4. Elektrische bedrijfswagen thuis opladen: hoe werkt dat?: Je kunt een zakelijke laadpaal installeren bij een medewerker thuis of bij jezelf, ook als je zzp’er bent. In dit artikel vind je een overzicht van de installatiekosten. Je leest of je verplicht bent om de laadkosten te vergoeden aan je medewerker en wat hierbij het verschil is tussen een lease- en koopauto. Verder lees je wat je kunt doen als je thuis geen laadpaal kunt of mag installeren.   

Toch nog een vraag? 

Heb je na het lezen van onze artikelen nog vragen? Neem dan contact met ons op, onze experts bij Eneco eMobility helpen je graag. Ben je klaar voor de start? Bekijk dan meteen onze zakelijke laadoplossingen. Samen zorgen we dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst.