Wat kost een laadpunt en wat komt er allemaal bij kijken?

In vijf stappen naar zorgeloos elektrisch laden.

Als je een elektrische auto hebt gekocht, dan wil je die graag zo dicht mogelijk bij jou thuis kunnen opladen. Je zult straks niet meer ‘tanken’ als je gewend bent, maar laadt terwijl je geparkeerd staat. Misschien denk je er al aan een eigen laadpunt te installeren. Zo ben je altijd verzekerd van een plek om je auto op te laden. Maar hoe bestel je zo’n laadpunt? En wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden? In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Stap 1: kan ik wel een laadpunt aanschaffen?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen, is of het mogelijk is het laadpunt op eigen terrein te installeren. Daarmee bedoelen we dat jij de eigenaar bent van zowel de grond waar het laadpunt op staat, als de grond waar de kabels doorheen lopen van jouw huis naar het laadpunt. Is het antwoord ja? Top! Dan is het vaak geen probleem een laadpunt bij jou thuis te installeren. Woon je in een appartementencomplex? Ook dan is het vaak geen probleem, maar heb je meestal toestemming nodig van een Vereniging van Eigenaren om het laadpunt te installeren.

Als je geen eigen grond hebt waarop je het laadpunt en de bekabeling kunt installeren, kun je op zoek gaan naar een laadpunt bij jou in de buurt. Of je kunt een openbaar laadpunt aanvragen bij de gemeente.

Stap 2: aanschaf en installatie

De prijzen van laadpunten kunnen sterk uiteen lopen, afhankelijk van het merk en type laadpunt dat je wilt hebben. Bij het kiezen voor een laadpunt moet je een aantal keuzes maken:

  1. Merk en type. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten laadpunten. Deze verschillen in uiterlijk, maar ook in vermogen. Welk vermogen je nodig hebt, hangt af van jouw auto, jouw huisaansluiting en jouw wensen. Bij het kiezen van een laadpunt is het goed niet alleen te kijken naar je huidige situatie, maar het te zien als een investering voor de lange termijn. Wij raden daarom altijd aan een laadpunt te kiezen die ook in de toekomst nog gebruikt kan worden.
  2. Wil je wel of geen slim laadpunt? Veel laadpunten bevatten een simkaart die hen verbindt met een backoffice. Voor deze laadpunten heb je een laadpas nodig om te kunnen laden. Twee voordelen van slimme laadpunten zijn dat storingen op afstand kunnen worden verholpen en dat meerdere mensen gebruik kunnen maken van de laadpaal zonder dat de eigenaar voor het laden betaalt.  
  3. Waar wil je het laadpunt neerzetten? Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de meterkast, hoe goedkoper de installatie. Maar denk vooral na over hoe je straks je auto wilt opladen. Dat hangt af van waar je hem parkeert, hoelang de kabel is die je straks nodig hebt en of je één of twee auto’s wilt opladen.
  4. Wil je een losse of een vaste kabel? Bij veel laadpunten kun je kiezen of je een vaste kabel wilt, of alleen het ‘stopcontact’ (socket) en gebruikmaakt van de kabel die je bij de auto krijgt. Wil je alles weten over de voor- en nadelen van een vaste of losse kabel? Lees dan dit artikel.

Eneco eMobility helpt jou bij het kiezen van het juiste laadpunt in onze online aanvraagomgeving. Wij loodsen je daar door het hele aanvraagproces: van de energievoorziening in je huis, tot de keuze van het laadpunt en de locatie waar het laadpunt moet komen.

Stap 3: installatie voorbereiden

Soms blijkt in het aanvraagproces dat er nog wat extra handelingen verricht moeten worden voor we het laadpunt kunnen installeren.

Zo kan het voorkomen dat jouw huis te weinig stroom kan leveren voor een laadpunt. Een laadpunt verbruikt vaak meer stroom dan alle apparaten in jouw huis bij elkaar. Als jij niet genoeg stroom hebt, dan moet je wellicht je stroomaansluiting vergroten. Dat noemen we verzwaren. Dit vraag je aan bij je netbeheerder. Het brengt extra kosten met zich mee, maar de hoogte is afhankelijk van je huidige aansluiting en hoeveel je wil verzwaren.

Let op: bij sommige nieuwe aansluitwaardes betaal je niet alleen voor het verzwaren, maar gaan ook de periodieke kosten omhoog. Meer informatie daarover vind je bij jouw netbeheerder.

Ook een verouderde of erg volle meterkast kan extra werk en kosten met zich meebrengen. Een laadpunt wordt aangesloten op jouw meterkast. Een monteur mag alleen in jouw meterkast werken, als deze up-to-date is. Is jouw meterkast verouderd? Dan moet onze monteur deze eerst in orde maken, voordat hij het laadpunt kan installeren.

Stap 4: de installatie

Je hebt genoeg stroom in huis, je meterkast is up-to-date en de elektrische auto is besteld: jij bent klaar voor de installatie! De installatie neemt meestal een halve dag in beslag. Op deze dag komen één of twee monteurs bij jou langs om het laadpunt te installeren en klaar te maken voor gebruik. Omdat het om mens- en maatwerk gaat, zitten hier kosten aan verbonden. Het verschilt per installatie hoe hoog deze kosten zijn. Een aantal factoren hebben veel invloed op de hoogte van de installatiekosten:

  1. Graafwerk: omdat er een kabel vanuit jouw meterkast naar het laadpunt toe loopt, moet er soms gegraven worden. Hoe meer graafwerk, hoe hoger de kosten. Hier kun je rekening mee houden wanneer je het laadpunt bestelt.
  2. Tegelwerk: heb je grote, zware tegels van een vierkante meter in de tuin liggen en moet er gegraven worden? Dan kost het meer tijd om deze tegels te verwijderen en weer netjes terug te leggen. De monteurs moeten dit voorzichtig doen, om de tuin zo min mogelijk te beschadigen.

Stap 5: je hebt een laadpunt! Wat nu?

Feest! Je auto is geleverd, je laadpunt werkt en je kunt zorgeloos elektrisch rijden en laden. Dat is fijn. Het is ook fijn om te weten waar je aan toe bent nadat het laadpunt is geïnstalleerd. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Hieronder hebben wij ze op een rijtje gezet:

De laadpas

Tenzij je een laadpunt zonder simkaart hebt, laad je altijd op jouw laadpunt met een laadpas. Je krijgt een laadpas van Eneco eMobility gratis bij je eigen laadpaal, of je kunt hem los kopen voor 3 euro per maand. Je betaalt met je laadpas voor het laden op jouw eigen laadpunt. Het werkt zoals een publiek laadpunt: je houdt je pas ervoor en na het plaatsen van de kabel kan het laden beginnen. Aan het einde van de maand krijg je (of je werkgever) een factuur voor het aantal kWh dat je verbruikt. Bij Eneco eMobility rekenen we voor het laden vaste tarieven, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Je vindt onze tarieven hier.

Met een laadpas van Eneco eMobility kun je niet alleen op je eigen laadpunt laden, maar op alle laadpunten in Nederland en België en op meer dan 110.000 laadpunten in heel Europa. Wil je meer informatie over onze laadpassen? Klik dan hier.  

Stroomverbruik

Je betaalt met jouw laadpas voor het laden op je eigen laadpunt, maar je laadpunt verbruikt ook stroom uit je meterkast. Hierdoor stijgt je energierekening. Om te voorkomen dat je dubbel moet betalen voor het laden, vergoeden wij iedere maand de verbruikte stroom terug aan de eigenaar van het laadpunt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je niet betaalt voor gasten die gebruikmaken van jouw laadpunt, omdat zij met hun eigen laadpas betalen. Wij noemen het vergoeden van de stroomkosten ‘verrekenen’. Wil je meer weten over verrekenen? Klik dan hier.

Abonnement Hosting en Abonnement Beheer & Onderhoud

Bij een laadpunt van Eneco eMobility betaal je maandelijks voor een abonnement Hosting. In jouw laadpunt zit een Simkaart die gekoppeld is aan onze Eneco eMobility back office. Zo kunnen wij jouw laadpunt op afstand uitlezen en de verrekening regelen of storingen oplossen. Dit abonnement is verplicht bij een laadpunt van Eneco eMobility.

Optioneel kun je ook kiezen voor een extra abonnement Beheer & Onderhoud. Met dit abonnement ben je ervan verzekerd dat wij kosteloos en snel op locatie kunnen komen als het laadpunt reparatie nodig heeft. De kosten van dit abonnement worden maandelijks in rekening gebracht.

Zorgeloos elektrisch rijden met een eigen laadpunt voor de deur

Als je eenmaal elektrisch rijdt, wil je nooit meer wat anders. Het comfort, de snelheid én het feit dat je geen uitlaatgassen uitstoot, maken elektrisch rijden het vervoersmiddel van de toekomst. Met de kennis uit dit artikel heb jij in vijf stappen jouw eigen laadpunt en ben je klaar om zorgeloos elektrisch te rijden.

Heb je toch nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via elektrischladen@eneco.nl. Daar helpen wij je graag verder! Dat is e-mobility made e-asy.

Laadpunt voor bij jou thuis
Meer lezen over e-mobility?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.