Verzwaren: wat zijn de voordelen & hoe werkt het?

De deur uit en de auto in wanneer jij wilt. Het liefst met een kopje vers gezette koffie voor onderweg. Daarvoor heb je twee dingen nodig: een opgeladen batterij en een koffiezetapparaat dat het doet. In de praktijk kunnen die twee elkaar nog wel eens bijten. Klinkt vreemd? Een laadpunt verbruikt meer stroom dan zo ongeveer elk apparaat dat je in huis hebt staan. Krijgt jouw huis niet genoeg stroom binnen om een laadpaal draaiende te houden, laat staan een koffie- of ander apparaat? Dan is het misschien nodig jouw meterkast te laten ‘verzwaren’. Je leest hieronder het antwoord op de belangrijkste vragen rondom verzwaren.

Wat houdt verzwaren precies in?
Verzwaren betekent dat je de hoeveelheid stroom vergroot die jouw huis binnenkomt. Je krijgt deze stroom via een netaansluiting. Woningen in Nederland hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  • Je hebt een 1-fase of 3-faseaansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met stroom naar jouw huis lopen. En dus ook dat je met een 3-faseaansluiting drie keer zoveel stroom binnen krijgt.
  • Je hebt binnen die 1- of 3-faseaansluiting verschillende ampères (A). In Nederland hebben woningen meestal een aansluitwaarde van 1x25A, 1x35A, 3x25A of 3x35A. De 1 of 3 in staan voor de fase van jouw aansluiting. Hele grote aansluitwaardes zoals 3x63A komen minder vaak voor.

Voorbeeld: Heb je een 1x25A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 25 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.

Wanneer is verzwaren aan te raden?
Dat is nodig als jouw totaalverbruik stroom (inclusief laadpunt) meer is dan jouw netaansluiting levert. Het is namelijk belangrijk dat je de nodige ampères overhoudt als jouw auto oplaadt. Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld het koffieapparaat aanzet. Bovendien werkt de laadpaal dan niet meer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een extra reden om te verzwaren is dat je daarmee een zwaarder laadpunt kunt nemen. Daarmee kan jouw aansluiting ook in de toekomst meer en zwaardere elektrische apparaten aan. Geen gek idee met de steeds ‘zwaarder’ wordende batterijen voor auto’s en de trend om ‘van het gas af’ te gaan.

Voorbeeld: Heb je een 1x35A netaansluiting en rijd je een Jaguar I-PACE? Dan is het handig om te verzwaren om te voorkomen dat je auto heel langzaam oplaadt. Eigenlijk moet je minimaal 5A overhouden. Een Jaguar I-PACE laadt het meest optimaal op met een 1x32A (1-faseaansluiting, 32 ampère). De 3 ampère die overblijft is te weinig om jouw andere apparaten in huis tegelijk met de laadpaal te gebruiken. Daarom zekeren we het laadpunt lager af.

Nog een voorbeeld: Je hebt een Tesla en een 1-faseaansluiting. Dat matcht niet met elkaar omdat een Tesla een 3-faseaansluiting nodig heeft om op te laden. Simpel gezegd heeft die 3 stroomkabels nodig terwijl er maar 1 kabel naar jouw meterkast loopt. Het gevolg is dat je auto een stuk langzamer oplaadt.

Waarschijnlijk omdat er niet genoeg ampère beschikbaar is. Dit heeft te maken met de huidige aansluiting in jouw huis. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een 3x16A-laadpunt te nemen als jouw huis een aansluitwaarde van 1x25A heeft. De laadpunten die wij thuis aanbieden, stellen we af op 1x16A, 1x32A, 3x16A en 3x32A. ‘Lager afzekeren’ noemen we dat. Je krijgt precies de maximaal beschikbare hoeveelheid stroom.

Wanneer is het dan wel of juist niet slim om toch alvast een zwaarder laadpunt te kopen?

  • Het is wel slim als je een toekomstbestendige investering wilt doen. De batterijen van elektrische auto’s worden steeds zwaarder. Je kunt dan op een later moment extra stroom erbij doen en hoeft niet een heel nieuw laadpunt te kopen. Bovendien gaat Nederland steeds verder van het gas af. Daardoor verbruikt ook jouw huis straks meer energie.
  • Het is niet nodig als je simpelweg niet zoveel stroom verbruikt. Bijvoorbeeld als jouw auto het niet nodig heeft of als je niet veel kilometers maakt en dus niet altijd een volle accu nodig hebt. Een oplossing om niet te verzwaren is ‘loadbalancing’. We stemmen de beschikbare stroom voor jouw laadpunt dan af op het stroomverbruik in je huis.

Hoe regel je verzwaring van jouw stroomaansluiting?
Verzwaring regel je zelf met jouw netbeheerder. Eneco eMobility kan dit helaas niet voor je doen, omdat de verantwoordelijkheid bij de netbeheerder ligt. Wel helpen we je graag op weg door op een rij te zetten wie wat doet:

  1. Vraag de verzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl. Het maakt niet uit bij welke netbeheerder je zit.
  2. Heb je een verouderde meterkast? Dan richt de installateur die eerst in volgens de laatste normen. Dit is soms nodig als voorbereiding op stap 3.
  3. De netbeheerder vervangt de hoofdzekering. Zij nemen contact met je op voor een afspraak.

In totaal duurt het tussen de 10 werkdagen en 3 maanden om dit te regelen. Het verschilt per netbeheerder, dus kijk op www.mijnaansluiting.nl of de website van jouw netbeheerder voor meer informatie.

Wat kost het om te verzwaren?
Dat hangt ervan af:

  • Wat jouw wensen zijn. Hoe snel wil je bijvoorbeeld dat de auto oplaadt?
  • Wat de huidige situatie is. Hoe verouderd is jouw meterkast?
  • Wat de installateur, netbeheerder en energieleverancier rekenen voor de meterkast, verzwaring en maandelijkse kosten. Dit verschilt.

Houd er rekening mee dat de kosten stevig kunnen zijn, zeker als jouw meterkast moet worden aangepast. Vraag dus een offerte op die specifiek voor jouw situatie is. Dat kan meestal gewoon op afstand, zodat je snel weet waar je aan toe bent.

Wat levert verzwaren op?
Verzwaren doe je meestal omdat je meer stroom beschikbaar wilt hebben om jouw auto op te laden. Je kunt daardoor meer elektrische apparaten tegelijk aan zetten. Verzwaren heeft daarnaast nóg een groot voordeel. Je maakt jouw huis er namelijk toekomstbestendig mee. We verbruiken in Nederland steeds minder gas en steeds meer stroom. Daarvoor heb je een zwaardere aansluiting nodig om te zorgen dat alle elektrische apparaten in jouw huishouden gewoon werken. Vergroot je nu al de stroomcapaciteit van je huis door te verzwaren? Dan zit jij alvast goed!

Meer weten over verzwaren?
Heb je nog vragen over dit artikel of heb je andere vragen over verzwaren? Onze klantenservice denkt graag met je mee. Je bereikt hen via elektrischladen@eneco.nl. Op www.mijnaansluiting.nl vind je ook veel informatie om je op weg te helpen.

Tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Wat is afzekeren? Plus 2 tips om snel en veilig te laden
Hoe krijg ik thuis een laadpaal?
Help! Mijn laadpaal doet het niet?

E-Mobility-NL-DEF-STILLS-4K.00_00_11_22.Still011
Meer weten over dit onderwerp?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.