Vaste of losse laadkabel? Wij helpen je kiezen

Bij het aanschaffen van een thuislaadpunt kun je bij Eneco eMobility kiezen voor een model met of zonder vaste laadkabel. Wat is het verschil? Maakt het uit wat je kiest? Voor iedereen die twijfelt: wij helpen je kiezen.

Wil ik een vaste kabel?
Als eerste zetten we de voor- en nadelen van een vaste kabel op een rij. Het spreekt misschien voor zich, maar bij een vaste kabel zit er permanent een laadkabel vast aan het laadpunt.

Een groot voordeel van een vaste kabel is dat je niet steeds de laadkabel uit jouw auto hoeft te halen, als je wilt laden. Je hoeft alleen maar het einde van de kabel in jouw auto te steken. Dit bespaart je tijd en gedoe.

Een ander voordeel is dat je de laadkabels in een bepaalde lengte kunt bestellen. Bij een laadpaal van het merk Alfen kun je een kabel van 5 of 8 meter bestellen, en bij een laadpunt van EV-BOX een kabel van 6 of 8 meter.

Er zitten ook nadelen aan een vaste kabel aan je laadpaal. Zo moet je hem af en toe schoonmaken. Een vaste kabel kan in principe net zolang meegaan als een losse kabel, maar hij is onderhevig aan weersomstandigheden (tenzij je een laadpunt in een parkeergarage hebt). Door wind en regen kan er water in de kabel terecht komen. Als je de laadkabel goed onderhoudt, is er echter niks aan de hand.

Een ander nadeel is dat een vaste laadkabel in het zicht kan hangen. Dit zorgt er soms voor dat het rommelig oogt. Als je laadpaal op een opvallende plek in de (voor)tuin staat, is dit misschien iets waar je rekening mee wilt houden.

Tot slot is het nadeel van een vaste kabel dat sommige (oudere) elektrische modellen een andere stekker hebben dan andere (nieuwere) elektrische modellen. Je kunt met een vaste kabel dus niet altijd alle auto’s elektrisch laden.

Wil ik een losse kabel?
Een laadpunt zonder vaste kabel, dus met alleen een socket, heeft als grote voordeel dat elke elektrische auto erop kan laden. Je kunt namelijk gewoon laden met de kabels die bij de dealer worden meegeleverd. Mocht je na een paar jaar een nieuwe EV kopen met een andere stekker? Dan hoef je het laadpunt niet aan te passen.

Verder heeft een laadpaal met alleen de socket geen vaste kabel in het zicht en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door weersomstandigheden.

Het grote nadeel van een laadpunt met alleen de socket is dat je een extra handeling moet uitvoeren als je de auto wil opladen. Je moet de laadkabel dan uit de kofferbak (of waar je hem bewaart) halen en hem dan zowel in het laadpunt als in de auto steken. Ook als je klaar bent met laden moet je de kabel uit de auto en het laadpunt halen en hem dan opbergen.

Wij raden het af om een losse laadkabel in de socket van de laadpaal te laten zitten wanneer je niet aan het laden bent. Het klinkt wellicht als een goede oplossing om je kabel gewoon in het laadpunt te laten zitten, maar op de lange termijn zorgt dit voor storingen aan je laadpaal. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Wat raden wij aan?
Het blijft natuurlijk altijd jouw eigen keus en iedere situatie is anders. Toch gaat onze voorkeur vaak uit naar een laadpaal zonder vaste kabel. Op de lange termijn is dit toekomstbestendiger. Mocht je na een aantal jaar een nieuwe elektrische auto kopen, dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten.

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Laden buiten stedelijke gebieden
Eneco eMentality: waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?
Hospitality Charging: een laadpunt zonder investering

3E-Mehrfamilienhaus_BMWi3_wird geladen
Wil jij ook een laadpaal thuis?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.