Subsidie elektrische auto’s per 1 juli 2020

Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe subsidieregeling.

Nederland heeft een primeur. Als eerste land ter wereld ontvangen particulieren die per 1 juli 2020 een elektrische auto aanschaffen, een aanschafsubsidie van de overheid.

Het kabinet heeft deze EV-subsidie in het leven geroepen, omdat zij elektrisch rijden aantrekkelijker willen maken in het segment voor de middenklasse personenauto’s. Elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit, en zijn daardoor een duurzaam alternatief voor traditionele benzine- of dieselauto’s.

De verwachting is dan ook dat met deze EV-subsidie de verkoop van elektrische auto’s aan particulieren stijgt. Wil je meer informatie over het opladen van een elektrische auto bij jou thuis? Klik dan hier.

Duizenden euro’s subsidie bij aanschaf van een EV

De bedragen die particulieren terugkrijgen, zijn fors. Mensen die een nieuwe EV kopen, krijgen 4000 euro terug van de overheid. Mensen die een tweedehands EV kopen, krijgen 2000 euro terug van de overheid. Ook krijgt deze laatste groep een check of de batterij van de EV nog wel in orde is. Dat moet veel onzekerheid over tweedehands EV’s wegnemen.

EV wordt een aantrekkelijker alternatief voor particulieren

Met deze subsidie wordt het prijsverschil tussen EV’s en auto’s op fossiele brandstoffen kleiner. Voor een volledig elektrische auto betaal je daarnaast geen wegenbelasting. Ook dit scheelt in de maandlasten.

De EV-subsidie wordt niet in één keer uitbetaald, maar maandelijks. Een voorwaarde daarvoor is dan ook dat de auto een aantal jaar in het bezit van de eigenaar is. Koop je binnen drie jaar een nieuwe auto? Dan moet je de subsidie terugbetalen. Verloopt je leasecontract na 4 jaar? Dan stopt de subsidie automatisch, maar hoef je niks terug te betalen. In dat geval krijg je dus een gedeelte van de subsidie.

Wees er snel bij

Er is tot 2025 in totaal 17,2 miljoen euro vrijgemaakt voor subsidie voor EV. Er geldt dus: op = op. Er zijn maar een beperkt aantal subsidies beschikbaar zijn. Wil je aanspraak maken op de subsidie? Dan is het dus verstandig niet te wachten tot het einde van het jaar met de aanschaf van je EV. Daarnaast wordt komende jaren het bedrag van 4000 euro subsidie verlaagd. Het is dus geen slecht idee om in 2020 al over te stappen naar elektrisch rijden. Wil je meer redenen om dit jaar al over te stappen op een EV? Lees dan dit artikel.

Wanneer kom je in aanmerking voor de subsidieregeling?

Om aanspraak te kunnen maken op de nieuwe subsidieregeling, moet de elektrische auto aan een aantal kenmerken voldoen:

  • Oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro
  • Minimaal 120 kilometer actieradius op een volle batterij
  • Het gaat om een volledig elektrische auto. De regeling geldt niet voor hybrides.
  • De auto is gekocht of geleased bij een erkend bedrijf
  • De koop- of leaseovereenkomst is gesloten na 4 juni 2020

Je kunt per persoon maar één keer de subsidie aanvragen. Dit doe je via de website van RVO. Hier vind je ook meer informatie over de regeling, zoals een exacte lijst met typen auto die in aanmerking komen voor de EV-subsidie.

Duurzaam rijden met een EV

Elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit en zijn daarom een duurzaam alternatief voor het rijden met een auto op fossiele brandstoffen. Om er zeker van te zijn dat je groen bezig bent, moet je erop letten dat de stroom waar je op rijdt afkomstig is van duurzame energiebronnen, zoals de zon of de wind. Bij Eneco eMobility rijd je gegarandeerd op 100% groene stroom, zowel met een laadpunt als met de laadpas. Zo rijd je 100% emissievrij. Een laadpas aanvragen doe je gemakkelijk en snel via deze link. Wil je direct een offerte voor een laadpunt? Klik hier voor onze online aanvraagomgeving voor een laadpunt dat het beste bij jou past.

eneco laadpunt
Meer lezen over elektrisch laden?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.