Snelladen onderweg: wanneer wel of niet slim?

Ben jij je aan het verdiepen in laadpunten en hun laadsnelheid? Dan kan het bijna niet anders dan dat je de termen ‘AC’ en ‘DC’ bent tegengekomen. DC-laden komt neer op snelladen. Maar wat is het verschil met ‘gewoon’ laden en wanneer is het slim om voor AC- of DC-laden te kiezen? Je leest de antwoorden in dit artikel. 

Hoe ontstaat dat verschil in laadsnelheid? 

Laten we beginnen om het jargon ‘AC-lader’ en ‘DC-lader’ uit te leggen. AC staat voor alternate current, oftewel wisselstroom. DC is gelijkstroom (direct current). Jouw huishouden krijgt via de aansluiting AC binnen, om allerlei praktische redenen. Belangrijk detail is dat elektrische apparaten hun accu en batterijen opladen via DC. Dus ook jouw auto heeft DC nodig. Daarom hebben elektrische auto’s een omvormer ingebouwd die de AC-stroom uit jouw laadpaal omzet in DC-stroom. Hoe snel dat uiteindelijk gaat, verschilt. Het vermogen van de auto en de laadpaal zijn vaak beperkt en afgestemd op de laadtijd die een auto gemiddeld nodig heeft.

Een DC-laadpaal krijgt natuurlijk ook gewoon AC-stroom van het net. Alleen zit de omvormer hier al in de laadpaal zelf, waardoor je die in de auto niet gebruikt. Daardoor kan het opladen veel sneller gaan. Het is ook één van de redenen dat zo’n DC-laadpaal duurder is: de omvormer is een duur stuk techniek. Bovendien doe je een zwaarder beroep op de capaciteit van het elektriciteitsnet, dit moet ook betaald worden.

Wanneer een snelle laadpaal niet de slimste optie is

Je zou denken dat iedereen gewoon die snelle DC- lader kiest. Toch is dat niet altijd de beste keuze:

  • Het is niet altijd nodig om snel te laden. Bijvoorbeeld als je langere tijd parkeert. Je hebt dan de tijd en bespaart een hoop als je de AC-lader kiest.
  • Niet alle auto’s zijn er geschikt voor. Dit zijn overigens vooral de oudere modellen.
  • De kans dat je een DC-laadpaal vindt onderweg is kleiner. Er zijn namelijk onderweg meer AC-laders dan DC-laders beschikbaar. DC-laders vind je vooral langs de snelweg.
  • DC-laders zijn naar verhouding duurder dan AC laders. Ze kosten meer om aan te sluiten en te gebruiken. Daar komt nog bij dat ze een enorm beroep doen op het elektriciteitsnet. Een 50kW lader langs de snelweg bijvoorbeeld? Die verbruikt evenveel als drie huishoudens die maximaal stroom verbruiken. Dit berekenen exploitanten door naar de eindgebruiker. Het prijsverschil tussen snelladen of ‘gewoon’ laden? Laden bij een publieke laadpaal kost rond de € 0,35 per kWh, terwijl een snelle laadpaal meestal rond de € 0,60 per kWh kost.

Wanneer een snelle laadpaal wel een goed idee is

Als je een langere afstand moet rijden dan de accu aankan, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Je moet dan onderweg bijladen en waarschijnlijk sta je liever niet uren langs de weg te wachten tot je door kunt (tenzij je een hotel pakt waar ze een lader hebben staan die gedurende de nacht je auto oplaadt). Snelladen is ook aantrekkelijk als je aan het einde van de dag met ‘een lege batterij’ thuis komt én de volgende dag weer vroeg op pad gaat én een lange trip voor de boeg hebt. De laadsnelheid van een gewone laadpaal is dan vaak niet hoog genoeg om de volgende ochtend weer met volle batterij te kunnen vertrekken.

Een openbare snellader kan tussen de 250 km/u (50 kW) en 875 km/u (175 kW) laden. Dit laatste is overigens technisch gezien voor veel auto’s nog een brug te ver. De meeste auto’s kunnen 50kW aan en sommige zijn al in staat om tot zo’n 100 kW te gaan. Dat is aanzienlijk sneller dan een AC-lader, die tussen de 18 en 110 km/u oplaadt (3,7 – 22 kW).

Zakelijke klant en overweeg je een snellader?

Neem gerust contact op met onze partnermanagers via zakelijkladen@eneco.com om de mogelijkheden te bespreken. Want mogelijkheden voor snelladen, die zijn er zeker. Ook voor thuis bieden wij een 15 kW DC lader aan.

Tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
De Eneco eMobility-laadpas: why, how, what?
WeCharge: de oplossing voor laadpaalklevers

E-Mobility-NL-DEF-STILLS-4K.00_00_26_19.Still016
Geïnteresseerd in een Eneco eMobility-laadpas?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.