Joris Laponder over ons eerste kwartaal: “We zien dat de groei echt is ingezet”

Onze redactie sprak met Joris Laponder, CCO bij Eneco eMobility, over de ontwikkelingen in e-mobility in het afgelopen kwartaal en een vooruitblik op de komende maanden. Joris: “Door de groei die er in de markt plaatsvindt zie je dat we echt een stap aan het maken zijn om onze partners meer en meer inzicht te geven wat deze ontwikkeling voor hen en hun business betekent. Hiermee stellen wij ons ten doel om een moeiteloze, gemakkelijke en future proof transitie naar elektrisch rijden te kunnen bieden.” 

Joris, hoe kijk jij terug op het afgelopen kwartaal en de ontwikkelingen die we daar hebben gezien? 

Ik denk dat het allereerst belangrijk is ons te realiseren dat we nog steeds in een beginnende markt zitten. Een opkomende markt die weliswaar al heel lang actief is, maar waarbij we nu pas zien dat de échte groei inzet. Dat zagen we dit afgelopen kwartaal ook. In automotive zien we heel veel nieuwe modellen op de markt. We zien dat, ondanks Covid-19, de verkoop van elektrische auto’s is gestegen. In Nederland is nu 3,21% van het totale aantal auto’s elektrisch, ten opzichte van 2,19% in december 2019. Dit zien wij dan ook direct terug in onze groei. Dat geldt eigenlijk zowel voor Nederland, België als voor Duitsland. Je kunt de tv niet meer aanzetten of je ziet een reclame voor een elektrische auto, wat mij betreft echt een omslag in de markt.

Quarterly_Q1_InterviewJoris_lowres

Je hebt het over een omslag, kun je daar nog meer over vertellen? 

Mijn verwachting is dat, zodra we uit de pandemie komen, we pas écht inzicht krijgen in hoeveel elektrische auto’s er nu op de weg rijden. Dan zal je ook in het zakelijke segment een toename zien in de vraag naar laadpunten, om de mogelijkheid te bieden aan al die EV-rijders die willen laden. Ook zien we steeds meer klanten die al laadpunten hebben, maar nu willen uitbreiden. Dit is niet alleen in Nederland, ook in België zien we dat kantelpunt naderen en ook in Duitsland zien we echt een ingezette groei plaatsvinden die als startsein gezien kan worden voor de enorme potentie op gebied van EV die dat land behelst. 

En er is ook een omslag in de mindset. We zien in Nederland eigenlijk helemaal niet meer de gedachte dat elektrisch rijden ‘lastig’ is. Veel partijen werken ondertussen aan oplossingen om de drempels helemaal weg te nemen. In Duitsland zijn de aantallen EV wel groot, maar is het in het straatbeeld nog wat minder zichtbaar. Maar dat gaat ook de komende twee jaar veranderen. Want je ziet dat ook Duitse merken, zoals Volkswagen, BWM, Ford, vol inzetten op elektrische modellen. Dat laat toch zien dat die mindset daar aan het veranderen is. België zit nu een beetje in de fase tussen Nederland en Duitsland in, die zitten nu midden in de shift.  

En we zien dat partijen als bijvoorbeeld de ANWB in Nederland, met wie we recent een samenwerking zijn gestart (de wegenwacht, vergelijkbaar met de ADAC of VAB, red.), een onderdeel willen gaan uitmaken in de transitie naar elektrische mobiliteit. Dat gaat de komende maanden zorgen voor een nog grotere versnelling.

En hoe vertaalt die omslag zich naar onze dienstverlening?

We zijn er echt trots op dat we in het afgelopen jaar in België een verdubbeling van het aantal laadpalen hebben gerealiseerd, en een enorme groei in Nederland en Duitsland hebben neergezet. Ondertussen hebben we al meer dan 30.000 laadpunten en meer dan 40.000 laadpassen uitgegeven. Ook kunnen mensen al op meer dan 140.000 laadpunten in Europa laden met een laadpas van Eneco eMobility. Dus we kunnen echt spreken van een continue groei.  

We maken ook nog steeds stappen om dit proces voor de klanten, die groei, beter te kunnen managen. En om het op een klantvriendelijke manier easy te houden. Dat betekent dus ook dat we in onze proposities steeds verder vooruitkijken hoe we het gemak van de klant centraal stellen, en hoe we steeds meer een passende oplossing kunnen bieden, wetende dat de vraag in de markt ook gaat veranderen.  

Ik denk dat er best wat momenten gaan komen waarbij we gaan zien dat de groei van het aantal elektrische auto’s en de groei van het aantal laadpunten niet gelijk opgaat, en dat daar in de komende anderhalf jaar best wat pijnpunten opkomen. Daarbij willen we bij Eneco eMobility ook de rol nemen om dat een stap voor te zijn. We kijken vooruit, om in ieder geval vanuit klantperspectief de klant zo goed mogelijk te informeren en begeleiden en zowel thuis als op de zaak met een passende oplossing komen.

Je hebt het over vooruitdenken, hoe begeleiden we onze klanten daarbij?

Het perspectief voor de markt is nu erg goed, en we moeten met de klant kijken naar morgen, niet blijven hangen op vandaag. Niet denken: wat heb ik nu nodig? Maar juist: wat denk ik volgend jaar nodig te hebben. Wat ik probeer te zeggen is, door de groei die er in de markt plaatsvindt, zie je dat we echt een stap aan het maken zijn om onze partners meer en meer inzicht te geven wat deze ontwikkeling voor hen en hun business betekent. Hiermee stellen wij ons ten doel om een moeiteloze, gemakkelijke en future proof transitie naar elektrisch rijden te kunnen bieden.

Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst? 

Elk land heeft zijn eigen tempo. In Nederland en België zie je in elke straat wel een elektrische auto, het is daar echt al ingeburgerd. Zeker als ik kijk naar het aandeel lease rijders in een elektrisch model, dan denk ik dat over een jaar of vijf, als de tweedehands markt toeneemt, het nog sneller gaat groeien. In België en Duitsland zie je wel nog een stuk meer hybride modellen dan in Nederland. Ook dat is onderdeel van de transitie. Maar je ziet ook dat er al bij de automotive partijen een shift is, waarbij ze met lijnen komen die helemaal geëlektrificeerd zijn. Die partijen zeggen niet meer: ik verkoop elektrische modellen erbij,  maar die laten het primair in hun strategie naar voren komen.  

Kijkend naar de zakelijke markt zijn we nu echt bezig uit te zoeken hoe wij met onze proposities en middelen kunnen ondersteunen voor de klant. En in Duitsland vergroten we onze footprint de komende twee kwartalen intensief. Daar komen echt mooie dingen aan.  

De groei van de afgelopen kwartalen, jaren, laat zien dat we vooruit moeten denken. Dat we af en toe kwetsbaar zijn, maar dat we wel ten alle tijden met de optimale oplossingen voor de klant willen komen. We hebben de klant hierbij ook nodig, om samen die groei en groeispurten in goede banen te leiden. Ik zie dan ook uit om samen de volgende stap te zetten. 


Joris_CCO1
Meer lezen over elektrisch laden?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.