Wintertip

Hoe je de actieradius van jouw auto vergroot in de winter

In de winter wil je in een warme auto zitten. Helemaal ideaal zou het zijn als de batterij dan ook nog de meest optimale actieradius heeft. Dat kan allemaal met een elektrische auto. In dit artikel lees je hoe je bij koud weer zoveel mogelijk kilometers maakt op één batterij én er tegelijk ook warm en comfortabel bij zit.

Eneco eMobility

Kou = minder actieradius?

Op social media zie je in de winter regelmatig berichten van elektrische rijders die balen van de lagere actieradius van hun batterij. Het klopt dat die lager wordt bij koud weer. Onderzoek van de American Automobile Association toont aan dat vrieskou de actieradius tot wel 40% kan beperken.

Dat komt direct door de volgende factoren:

  1. De temperatuur van de batterij. Door kou maakt je batterij minder efficiënt gebruik van de energie.

  1. De verwarming. Wanneer je de verwarming aan zet bij koud weer, is er meer energie nodig om je auto goed warm te krijgen.

En indirect door de volgende factoren:

  1. De luchtdichtheid. In koude lucht zitten de luchtdeeltjes dichter op elkaar. Dat geeft meer wrijving tijdens het rijden.

  1. Gebruik van winterbanden. Deze zijn zachter en hebben hierdoor meer rolweerstand.

Op de indirecte factoren heb je als elektrische rijder geen invloed. Maar op de directe factoren wel.

Wat kun je nu doen om de actieradius zoveel mogelijk te vergroten in de koude wintermaanden? We geven je vier tips.

Tip 1: Check of jouw auto een warmtepomp heeft

Bijna alle elektrische auto’s kun je standaard of optioneel uitrusten met een warmtepomp. Die wint warmte uit omgevingslucht, waardoor je auto uiteindelijk meer energie kan verbruiken dan erin wordt gestopt. De warmtepomp kan tot een factor vier meer warmte uit dezelfde hoeveelheid elektrische energie halen. Je hebt dan maar een vierde van je verwarmingsvermogen nodig ten opzichte van een traditionele elektrische verwarming.

Tip 2: Laad pas vlak voor vertrek volledig op

Zeker bij koud weer is het slim om te zorgen dat de batterij al op temperatuur (de juiste conditie) is als je vertrekt. Hij staat dan immers nog aan de laadpaal en het opwarmen van de batterij gaat zo niet ten koste van de actieradius. Stel de auto zo in, dat deze pas volledig is opgeladen vlak voor vertrek.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet meteen begint met laden als je om 7 uur ‘s avonds uit je werk komt. De auto is dan midden in de nacht klaar waarna de batterij ‘stil’ komt te staan en weer afkoelt. Je kunt dit zelf instellen in de auto of via een app van de autofabrikant. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je optimaal gebruik kunt maken van het nachttarief, als je dit hebt.

Tip 3: Verwarm het interieur voor

Wil je behalve in een volledig opgeladen, ook in een warme auto stappen? Bij veel auto’s kun je voorverwarming inprogrammeren of op afstand starten met een app. In de handleiding van jouw auto vind je hoe dit werkt. Bijkomend voordeel is dat veel auto’s bij het voorverwarmen ook de batterij op de juiste temperatuur brengen.

Doe je dit allemaal terwijl je nog aan de laadpaal staat, dan kun je meer kilometers rijden op één batterijlading. In het begin heeft de auto namelijk relatief meer vermogen nodig om warm te worden. Is de auto eenmaal op temperatuur, dan kost het relatief weinig vermogen om dat zo te houden.

Extra prettig is dat je niet hoeft te krabben. De ruiten worden door het voorverwarmen ook ijsvrij gemaakt. Zo houd jij tijd over voor een extra bakje koffie én heb je nooit meer last van koude handen door het ruiten krabben.

Tip 4: Experimenteer met de temperatuur

Je kunt ook zelf experimenteren met de temperatuur in je auto om zo energie te besparen:

  1. Zet de verwarming niet te hoog. Je bespaart veel energie door bijvoorbeeld je jas aan te houden.

  1. Verwarm lokaal. Zit je bijvoorbeeld alleen in de auto, verwarm dan alleen het deel waar je zelf zit en niet de bijrijderskant.

  1. Zet de stoelverwarming aan zodat je de interieurverwarming lager kunt zetten of zelfs helemaal uit.

De temperatuur van je batterij

Maar hoe komt het nu dat je minder kilometers kunt rijden als je batterij kouder is? Dit komt doordat het rendement en vermogen van je batterij direct afhangt van de temperatuur. Een koude batterij kost meer stroom om te verwarmen. En dan blijft er minder stroom over om op te rijden. Dat is overigens goed bestede energie, want rondrijden met een te koude of te warme batterij is een stuk minder efficiënt en verkort de levensduur.

Verwarming in je auto

De verwarming in je auto aan zetten is een tweede factor die de actieradius van de batterij rechtstreeks beïnvloedt. Een elektrische auto verbruikt energie uit de batterij om je interieur te verwarmen. Die kun je dus niet meer gebruiken om mee te rijden.

Ter vergelijking: een brandstofauto gebruikt de restwarmte van de motor om het interieur warm te krijgen. Met een brandstofauto moet je dus eerst rijden, zodat de motor de verwarming kan aan zetten. Een elektrische auto heeft als voordeel dat de verwarming meteen aan kan. Je put tenslotte uit de batterij. Maar het kost wel energie, en dus kilometers.

Slim omgaan met kou

Meer kilometers rijden op één batterij in de winter? Het is grotendeels een kwestie van slim omgaan met de kou. Jij hebt er als berijder zelf de meeste invloed op. Help je auto op weg met onze slimme tips en maak die kilometers!

Veiligheid gaat natuurlijk wel voor alles. Bespaar dus niet op de energie die nodig is om de ruiten te ontwasemen!