Joris Laponder over duurzame mobiliteit (deel 2)

Deel 2:  Mobility in transition: kansen en uitdagingen

In deze driedelige serie spreken wij onze CCO Joris Laponder over de toekomst van elektrisch rijden en laden. Hoe ziet de mobiliteit van de toekomst eruit? Welke uitdagingen staan er op stapel? 

In dit tweede deel vertelt Joris over kansen en uitdagingen die komen kijken bij de mobiliteitstransitie. Dit interview is ook te beluisteren in de podcast van Duurzaam Bedrijfsleven. Het interview is afgenomen door Pieter van der Werff.

“Joris, wat zijn op dit moment de belangrijkste uitdagingen waar we in Nederland mee te maken hebben?”

Joris: “Uitdagingen is een mooi woord. De uitdaging zit ‘m natuurlijk in de enorme groei die nu plaatsvindt. Er is een enorme, nieuwe economie ontstaan. Dat betekent dat de bedrijven die produceren voldoende moeten kunnen leveren. En er moet natuurlijk geïnstalleerd worden. Voor installatiebedrijven is dit een nieuwe tak van sport. In de afgelopen jaren hebben ze daar wel aan gewerkt, maar in de toekomst zullen ze het nog grootster moeten aanpakken. Als we dan verder kijken in de keten, dan zit de uitdaging ook in het elektriciteitsnetwerk. Er gaat steeds meer behoefte komen aan elektriciteitsbenodigdheden in straten en gebouwen. In gebouwen is het ook de vraag: hoe ga je het allemaal integreren? Er zijn misschien veel grotere uitdagingen, maar dat zijn enkele uitdagingen waar ik me mee bezighoud. Daar denk ik op een pragmatische manier over na, vanuit de behoeften van de gebruiker en het bedrijf.”

“Oké, wat ik me ook afvroeg, als we straks massaal omgaan, hoe zit het dan met die infrastructuur? Kun je het dan bijbenen?”

“Dat zal een grote uitdaging worden. Toevallig gaf KPMG daar gisteren een stuk over uit, over dat we achterlopen met de investering in de mobiliteitstransitie. Met name omdat er echt heel veel elektrische auto’s bij gaan komen. Dit jaar zal er een mega-aantal bijkomen en dat verwacht ik voor de komende jaren ook. Met als gevolg dat de bezetting van laadpalen omhoog gaat, wat nu al het geval is. Rijd jij elektrisch? Dan zou ik zeggen, ga een keer een week in zo’n auto rijden, ga ervaren hoe het voelt. Want het is heel belangrijk, ook in dit geval, om het echt te voelen.”

“Ik vind het leuk dat je dat zegt: ‘om het te voelen’. Wat voel je dan?”

Joris: “In het begin vind je het heel spannend, omdat je denkt: als ik maar kan laden. Maar op een gegeven moment ga je eraan wennen. Dan wil je laden, als je ergens parkeert. De verwarring die veel mensen hebben is: tanken, dat kan ik gewoon even doen. Twee minuten volgooien, betalen en dan kan ik weer verder. Elektrisch laden werkt anders, maar ik hoef nooit te wachten om te laden. Want ik slaap, als ik laad en ik werk, als ik laad en ik sta hier nu met jou te praten en mijn auto staat een stukje verderop te laden. Dus wat je leert, is hoe je ervoor zorgt dat je altijd genoeg voorzien hebt. Ik wacht maar een paar dagen per jaar op het laden en dat is als ik op vakantie ga met m’n gezin. Want dan moet ik onderweg laden. Maar ja, het fijne daarvan is dat ik twee jonge kinderen heb en dan ook even de tijd heb om met hen de beentjes te strekken en wat te eten en te drinken.”

“Ik wacht maar een paar dagen per jaar op het laden en dat is als ik op vakantie ga met m’n gezin.”

“Hoe lang denk jij dat het nog duurt, voordat Nederland elektrisch rijdt?”

“Er zijn al grote stappen gemaakt. Ik denk dat je in de komende twee, drie jaar ook in de busjesmarkt, in de van-markt, veel ontwikkelingen zal zien. Als je kijkt naar de modellen die volgend jaar en het jaar daarop op de markt komen, dat zijn tientallen. Daarbij, alle grote merken gaan echt all in. Hierdoor zal het straatbeeld nog meer veranderen. De druk op de laaddienstverlening zal nog meer toenemen. En er zal nog meer geïntegreerd moeten worden. Een stad als Rotterdam is daar een voorloper in. Zij gaan in de komende twee, drie jaar, samen met ons, al hun parkeergarages voorzien van een flink aantal laadpalen.”

“Hebben jullie een soort tijdspad waar jullie rekening mee houden?” 

Joris: “Wij hebben niet een tijdspad waarin alles gepland en uitgedacht staat, omdat er ook andere mogelijkheden zullen ontstaan die goed voor het klimaat zijn. Maar wij kijken wel naar de groeipercentages voor de komende jaren. Dan zie ik dat we nog wel een paar jaar nodig hebben om aan de gewenste tien procent te komen. Maar ik zou niet kunnen zeggen: in 2025 zoveel, in 2030 zoveel. Wel zullen er verdubbelingen gaan plaatsvinden de komende jaren.”

“En hoe zie je de ontwikkeling van de actieradius? Wanneer gaan we die verdubbelen?”

“Ik weet niet of verdubbelen de oplossing is, want dan moet je ook langer laden. Dat komt op hetzelfde neer. Maar de actieradius vind ik een interessant onderwerp. Als je kijkt naar de beginjaren van het elektrisch rijden, dan is de actieradius een veelbesproken onderwerp, De doodsangst dat je ergens stilstaat, bij een weiland, en dat je denkt: waar moet ik nu heen?

Maar daar hebben we van geleerd. Als je ergens werkt of woont waar je kunt laden, dan zit je goed. In Nederland ligt de gemiddelde woon-werkafstand onder de vijftig kilometer, in Duitsland onder de zestig kilometer. Twintig procent van de Duitsers rijdt een langer stuk, maar de rest rijdt niet meer dan zestig kilometer. Voor die afstanden is de actieradius ruim voldoende. Ook wordt er langs de belangrijke wegen zwaar geïnvesteerd in de laadinfra. Als ik door Frankrijk of België rijd, dan zie ik heel veel investeringen. En ja, je moet even een half uur, of 35 minuten, wachten als je auto aan het opladen is. Maar dat geeft je ook de tijd om andere dingen te doen. Het is een keuze die je maakt, of je dat oké vindt of niet.”

“Maar dat zijn natuurlijk wel ideeën die mensen ervan kunnen weerhouden om echt over te stappen. Laat staan de mensen die met een caravan naar Zuid-Frankrijk gaan…”

Joris: “Ja zeker. Wat betreft de ideeën die mensen hebben over het elektrisch rijden, dat noemen we ook wel ‘e-mentality’. Het gaat er dan om: wat speelt er zich in de hoofden van mensen af? Welke mentale barrières bestaan er? Wij proberen die weg te nemen door elektrisch rijden gemakkelijk te maken. Vandaar onze pay-off: ‘e-mobility made easy’. Ik ben het helemaal met je eens, een elektrische auto zal niet in honderd procent van de gevallen de meest ideale oplossing zijn. Maar als ik kijk naar het grootste gedeelte van de mobiliteitsvraagstukken en naar de mobiliteitsbehoefte, dan is het een perfecte oplossing.”

“Dan even iets anders. Had je het net over auto’s die op waterstof rijden?”

Joris: “Ja.”

“Hoeveel potentie hebben die?”

Joris: “Ik denk dat die zeer veel potentie hebben in de toekomst. Ze zullen zeker een onderdeel uitmaken van de mobiliteitstransitie. Als je kijkt naar de investeringen die bepaalde partijen in de automotive-industrie op dit ogenblik doen, dan is waterstof zeker een ontwikkeling die een onderdeel van de transitie zal zijn. Waterstof lijkt immers meer op het traditionele tanken: je tankt even en je kunt een langere afstand rijden.”

“Verwacht je dat die twee, elektrisch en waterstof, naast elkaar gaan bestaan? Of zal waterstof uiteindelijk de markt overnemen, omdat de infrastructuur (tankstations, red.) daarvoor al overal ligt?”  

“Ik denk dat het dan nog de vraag is: hoe ga je dat doen? Maar ik weet niet alles van die techniek. Jouw vraag was: gaat het één, het ander overnemen? Ik denk het niet. Ik denk dat er meerdere brandstofnormen gaan komen. Uiteindelijk zullen de toekomstige brandstofnormen en -gebruiken moeten bijdragen aan een verbetering van het klimaat en aan een verlaging van de CO2-uitstoot. Ik zeg altijd zo: het is niet het één, of het ander. Het zal en, en zijn. Daarnaast zullen er hybride vormen blijven bestaan, waarbij een traditionele brandstof gebruikt wordt. Maar dat er in de toekomst in veel auto’s een stekker gaat zitten, daar zetten we op dit moment de koers op.”

Joris podcast
Meer lezen over e-mobility?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.