Eneco eMobility

Alles over de aanvraag van je laadpaal

Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen rondom de online aanvraag van je laadpaal.

Hoe vraag ik een laadpaal aan?

Ik moet verzwaren. Wat is dat en hoe werkt het?

Wat moet ik doen om mijn netaansluiting te verzwaren?

Het verzwaren van je netaansluiting kun je via je netbeheerder regelen. Ga naar mijnaansluiting.nl en start de aanvraag.

Goed om te weten: als je gaat verzwaren naar een 3-fasenaansluiting, moet eerst je groepenkast daarop voorbereid zijn. Zonder die voorbereidingen kan je netbeheerder de verzwaring niet uitvoeren.

Heb je de verzwaring aangevraagd? Dan zijn er meerdere scenario’s mogelijk:

  1. Eneco eMobility bereidt je groepenkast voor op de verzwaring en installeert de laadpaal. Dit gebeurt in één afspraak. Je kunt hierna je laadpaal alleen nog niet gebruiken. Je netbeheerder voert vervolgens de verzwaring uit van je netaansluiting. Je kunt je laadpaal nu gebruiken. Hiervoor hoef je niets extra’s te doen. Dit is het meest voorkomende scenario en ook ons advies.

  2. Jouw eigen elektricien bereidt op jouw verzoek je meterkast voor. Je netbeheerder voert de verzwaring uit. Eneco eMobility voert vervolgens de installatie uit van je laadpaal. Je kunt de laadpaal direct gebruiken na de installatie.

Wat kost een verzwaring van mijn netaansluiting?

Een verzwaring brengt een aantal eenmalige en maandelijkse kosten met zich mee:

  1. Maandelijkse stroomkosten. Deze stijgen naarmate je meer stroom verbruikt.

  1. Maandelijkse vastrechtkosten. Deze zijn enkel van toepassing bij een verzwaring naar 3x35A. Voor 1x25A, 1x35A en 3x25A betaal je evenveel.

  1. De eenmalige kosten van het uitvoeren van de verzwaring.

  1. Eenmalige kosten voor het aanpassen van de meterkast. Die hangen af van hoe nieuw of oud jouw meterkast is.

Een verzwaring kan best prijzig zijn, zeker als je meterkast moet worden aangepast. Vraag daarom een offerte aan bij je netbeheerder (via mijnaansluiting.nl) speciaal voor jouw situatie. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Wat is de levertijd van een laadpaal?

Na het akkoord op de offerte duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken tot we de laadpaal installeren. Daarbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de levertijd van de auto. Je kunt de doorlooptijd van je aanvraag zelf verkorten door onze online aanvraag zo snel en volledig mogelijk in te vullen.

Waarom moet ik foto's uploaden van mijn meterkast en voortuin?

Met deze foto’s kunnen wij goed zien welke aanpassingen er gedaan moeten worden en wat daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld aanpassingen in je groepenkast, maar ook graafwerk in je tuin voor de stroomkabel van je laadpaal.

Kan ik bij Eneco eMobility ook een openbare laadpaal aanvragen?

Nee, dat kan niet. Wij plaatsen alleen laadpalen bij particulieren of zakelijke locaties. Je kunt bij ons dus geen laadpaal aanvragen op gemeentegrond of een publieke locatie.

Ik ben lid van een VvE, kan ik ook een laadpunt aanvragen?

Ja, je kunt als VvE-lid een laadpaal aanvragen. Voorwaarde is wel dat we voorafgaand aan de installatie een schriftelijk akkoord van de VvE ontvangen om te mogen installeren op de betreffende locatie. Zonder schriftelijk akkoord installeren wij niet.

Ik heb al een laadpaal, kunnen jullie die overnemen?

We kunnen in sommige gevallen een laadpaal overnemen. Op dit moment is dat een beperkt aantal typen van Alfen, Vestel en EVBox (namelijk: Alfen Pro Line en S Line, Vestel en EVBox G3 en hoger, EVBox Elvi). Laadpalen van andere leveranciers worden niet ondersteund door onze systemen. Neem altijd contact op met onze klantenservice als je een verzoek voor overname hebt.

Ik heb een verouderde laadpaal, kan ik deze vernieuwen?

In sommige gevallen is het mogelijk om een bestaande laadpaal te vernieuwen met een nieuwe (software)versie. Je kunt onze klantenservice vragen om advies hierover. Ons advies is bijna altijd wel om een nieuwe laadpaal te laten plaatsen, omdat dit op langere termijn meestal voordeliger is.

Hoe lang duurt het om de online aanvraag voor een laadpaal in te vullen?

Het duurt ongeveer een half uur om de aanvraag in te vullen. Houd er rekening mee dat we vragen om foto's te uploaden van onder andere je meterkast en kruipruimte. Het is daarom handig om de aanvraag thuis in te vullen, zodat je makkelijk foto’s kunt maken. Daarnaast vragen we ook informatie over jouw netaansluiting. Je kunt de aansluitwaarde van jouw netaansluiting opvragen via mijnaansluiting.nl.

Wat is een netaansluiting?

Een netaansluiting, of huisaansluiting, is je aansluiting op het stroomnet. Het is simpel gezegd de hoeveelheid stroom die je woning binnenkomt.

Waar vind ik informatie over mijn netaansluiting?

Je netaansluiting kun je opvragen bij je netbeheerder. Weet je niet wie de netbeheerder van je netaansluiting is? Dit kan je opzoeken in het EAN Codeboek.

Hoe werkt het met mijn netaansluiting als ik ook zonnepanelen wil?

De aansluitwaarde van je netaansluiting is ook van belang als je zonnepanelen wilt installeren. Voor het terugleveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet moet je netaansluiting namelijk zwaar genoeg zijn. Handig, maar niet noodzakelijk, is ook een slimme meter die geschikt is voor terugleveren van stroom en die jouw stroom, opgewerkt door je zonnepanelen, goed registreert. Hierover kan je netbeheerder je informeren.

Mijn offerte is akkoord, wat kan ik nu verwachten?

Na (online) akkoord van de offerte zetten wij de aanvraag door naar onze installatiepartners. Eén van hen neemt binnen een aantal weken contact met je op om een installatieafspraak in te plannen. Dit is schriftelijk of telefonisch. We willen je vragen om hierop te wachten. Wie je installatiepartner is, wordt pas nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte besloten. Neem je eerder contact op, dan kunnen we je vraag niet beantwoorden.

Kan ik een overzicht krijgen van het online aanvraagproces?

Bij het aanvragen van een laadpaal moet je soms veel stappen doorlopen. In deze pdf hebben we een duidelijk schema gemaakt van alle stappen die je doorloopt om een laadpaal aan te vragen.

Wat bedoelen jullie met aansluitwaarde?

De aansluitwaarde van je netaansluiting op het stroomnet bepaalt hoe snel je elektrische auto oplaadt. In Nederland hebben vrijwel alle woningen één van de volgende aansluitwaarden:

  1. 1x25A (1 fase met 25 ampères)

  2. 3x25A (3 fasen met 25 ampères)

  3. 1x35A (1 fase met 35 ampères)

  4. 3x35A (3 fasen met 35 ampères)

Je aansluitwaarde kun je opvragen bij je netbeheerder. Lees meer over je netaansluiting en aansluitwaarde.

    Verder lezen