Welk stroomvergoedingstarief vul ik in 2023 in?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor energie. Wat betekent dit voor het tarief voor jouw stroomvergoeding die Eneco eMobility jou betaalt als je thuis oplaadt? Wij adviseren je het tarief in te voeren dat in je energiecontract van je huidige energieleverancier staat. In dit artikel leggen we uit waarom.

Eneco eMobility

Wat is het prijsplafond voor energie?

Op 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor energie in. Dat betekent dat je straks een basistarief betaalt van € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Zo blijft het energieverbruik de komende winter voor veel huishoudens betaalbaar.

Gevolgen voor jouw vergoedingstarief

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2900 kWh. Daarbij wordt het opladen van een elektrische auto niet meegerekend.

We gaan er daarom vanuit dat het laadvolume van jouw elektrische auto in 2023 naar verwachting boven de 2.900 kWh-grens van het prijsplafond uitkomt. Dit wil zeggen dat het tarief van €0,40 per kWh voor het thuis opladen van jouw auto niet geldt.

Wat moet ik dan instellen als tarief voor mijn stroomvergoeding?

Je kunt het tarief gebruiken zoals dat in jouw huidige energiecontract staat.

Waar vul ik dit in?

Je vult het tarief voor jouw stroomvergoeding in jouw MijnLaden-portal in onder ‘Stroomvergoeding’. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van het juiste tarief.

Wat als ik in België woon?

Het prijsplafond voor energie geldt alleen voor Nederlandse huishoudens. Woon je in België? Dan verandert er niets en vul je het tarief voor jouw stroomvergoeding op dezelfde manier in zoals je gewend bent.

Wat als mijn stroomverbruik toch onder de 2.900 kWh blijft?

In de meeste gevallen komt jouw stroomverbruik door het opladen van jouw elektrische auto uit boven de plafond-grens. In een aantal gevallen zal het stroomgebruik voor een verwaarloosbaar deel onder het prijsplafond uit komen.

Wij adviseren daarom het stroomtarief zoals is vastgesteld in je energiecontract in te vullen.

Twijfel je toch over het tarief dat je moet invullen? Overleg dan met je werkgever. De vergoeding wordt tenslotte via de laadpas doorbelast aan je werkgever.

Stuurt Eneco eMobility eind 2023 een eindafrekening?

We begrijpen dat het lastig is om in te schatten hoe je uitkomt qua stroomverbruik in 2023. Desondanks kun je ervan uitgaan dat je vanwege het laden van je elektrische auto boven de plafond-grens uitkomt. Wij raden je daarom aan het tarief zoals afgesproken in je energiecontract in te vullen.

Eneco eMobility kan geen correcties doorvoeren op geprijsde laadtransacties in het verleden. Wij sturen dus geen 'eindafrekening' zoals een energieleverancier dat doet.

Wat is een stroomvergoedingstarief?

Elke keer dat je laadt, betaal je met jouw laadpas een vast bedrag per kWh. Maar zodra je gebruikmaakt van jouw eigen laadpunt of laadpaal thuis, stijgen ook je energiekosten. Eneco eMobility betaalt elke maand jouw stroomkosten terug en brengt dit, via de laadpas, in rekening bij jouw werkgever. Het vergoeden van de stroom noemen wij verrekenen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw stroomvergoeding, bijvoorbeeld over piek- en daltarief, wanneer de vergoeding verwerkt wordt en als inloggen in MijnLaden niet lukt? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Wil je meer weten over verrekenen en vergoeden? Neem dan een kijkje op onze kennispagina over dit onderwerp.