Verzwaren: wat zijn de voordelen & hoe werkt het?

Wat is verzwaren?

Bekijk de video hieronder voor een uitleg van wat verzwaren is en hoe het werkt.

Omdat een laadpunt soms net zoveel stroom verbruikt als alle andere apparaten in jouw huis bij elkaar, kun je soms niet zo snel opladen als je wilt. Want hoe sneller je wilt laden, hoe meer stroom jouw laadpunt nodig heeft. Soms is dat meer dan een huis beschikbaar heeft. Dan kun je de stroomaansluiting laten vergroten, dit noemen we ‘verzwaren’.

Wanneer je in onze online aanvraagomgeving een laadpunt aanvraagt, checken wij altijd of je moet verzwaren. Een verzwaring regel je zelf bij jouw netbeheerder via mijnaansluiting.nl. Het maakt niet uit wanneer je dat doet tijdens je aanvraag, want het proces kan tegelijk met de aanvraag voor je laadpunt lopen.

Onze monteur zorgt er eerst voor dat jouw meterkast op orde is. Daarna vervangt jouw netbeheerder de hoofdzekering om te kunnen verzwaren. Nu is de aansluiting klaar voor een laadpunt.

Meer stroom in mijn meterkast

Verzwaren betekent dus dat je de hoeveelheid stroom vergroot die jouw huis binnenkomt. Je krijgt deze stroom via een netaansluiting. Woningen in Nederland hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  1. Je hebt een 1-fase of 3-faseaansluiting. Dit betekent grofweg dat er 1 of 3 kabels met stroom naar jouw huis lopen. En dus ook dat je met een 3-faseaansluiting drie keer zoveel stroom binnen krijgt dan met een 1-faseaansluiting.

  2. Je hebt binnen die 1- of 3-faseaansluiting verschillende ‘sterktes’; ampères (A). Dit is vaak 25 of 35 ampère er kabel. In Nederland hebben woningen dus meestal een aansluitwaarde van 1x25A, 1x35A of 3x25A of 3x35A. De 1 of 3 staan voor het aantal fasen van jouw aansluiting.

Voorbeeld: Heb je een 1x25A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 25 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.

Voorbeeld: Heb je een 1x25A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 25 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.

Verzwaren, is dat iets voor mij?

Het is belangrijk dat je in huis de nodige ampères overhoudt als jouw auto oplaadt. Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld het koffieapparaat aanzet. Bovendien werkt de laadpaal dan niet meer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een extra reden om te verzwaren is dat je daarmee een zwaarder laadpunt kunt nemen. Daarmee kan jouw aansluiting ook in de toekomst meer en zwaardere elektrische apparaten aan. Geen gek idee met de steeds ‘zwaarder’ wordende batterijen voor auto’s en de trend om ‘van het gas af’ te gaan.

Dus, is jouw stroomaansluiting kleiner dan 3x35A, maar heb je wel behoefte aan meer stroomcapaciteit? Dan kun je verzwaren. Met onze verzwaartool kun je zien of jij moet verzwaren of niet.

Voorbeeld: Je hebt een Jaguar I-PACE en een 1x25A (1-faseaansluiting, 25 ampère) aansluiting. De I-PACE kan sneller opladen bij meer ampère. Het kan interessant zijn om te verzwaren naar een 1x35A of 1x40A aansluiting. Wil je zeker zijn dat er voldoende capaciteit in de woning is voor andere elektrische apparatuur tijdens het opladen, dan kan interessant zijn om te verzwaren naar 3x35A.

Nog een voorbeeld: Je hebt een Tesla Model 3 en een 1-faseaansluiting, maar de Tesla kan sneller opladen op een 3-faseaansluiting. Als de oplaadsnelheid belangrijk is, kan het interessant zijn om te verzwaren naar een 3-faseaansluiting.

Hoe kom ik erachter wat mijn huisaansluiting is?

Je huisaansluiting kun je via de website of telefonisch opvragen bij je netbeheerder. Hij staat niet vermeld op uw jaarnota van uw energieleverancier.

Hoe regel ik verzwaring van mijn stroomaansluiting en hoelang duurt het?

Verzwaring regel je zelf met jouw netbeheerder. Eneco eMobility kan dit helaas niet voor je doen, omdat de verantwoordelijkheid bij de netbeheerder ligt. Verzwaring vraag je aan bij jouw netbeheerder via www.mijnaansluiting.nl.

Het verschilt heel erg per netbeheerder hoelang het duurt voordat je verzwaring is geregeld. Het varieert van 10 werkdagen tot 3 maanden. Op de website van jouw netbeheerder staat vaak een indicatie aangegeven.

Wat kost het om te verzwaren?

De eenmalige kosten variëren. Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Wat jouw wensen zijn. Hoe snel wil je bijvoorbeeld dat de auto oplaadt?

  2. Wat de huidige situatie is. Hoe verouderd is jouw meterkast?

  3. Wat de installateur, netbeheerder en energieleverancier rekenen voor de meterkast, verzwaring en maandelijkse kosten. Dit verschilt.

  4. Houd er rekening mee dat de kosten stevig kunnen zijn, zeker als jouw meterkast moet worden aangepast. Vraag dus een offerte op die specifiek voor jouw situatie is. Dat kan meestal gewoon op afstand, zodat je snel weet waar je aan toe bent.

Als je kiest voor een verzwaring van 3x35A, dan stijgen ook je maandelijkse kosten. De precieze kosten worden bepaald door jouw netbeheerder.

Verzwaren voor een toekomstbestendig huishouden

Verzwaren doe je meestal omdat je meer stroom beschikbaar wilt hebben om jouw auto op te laden. Je kunt daardoor meer elektrische apparaten tegelijk aan zetten. Verzwaren heeft daarnaast nóg een groot voordeel. Je maakt jouw huis er namelijk toekomstbestendig mee. We verbruiken in Nederland steeds minder gas en steeds meer stroom. Daarvoor heb je een zwaardere aansluiting nodig om te zorgen dat alle elektrische apparaten in jouw huishouden gewoon werken. Vergroot je nu al de stroomcapaciteit van je huis door te verzwaren? Dan zit jij alvast goed!

Meer weten over verzwaren?

Heb je nog vragen over dit artikel of heb je andere vragen over verzwaren? Onze klantenservice denkt graag met je mee. Je bereikt hen via elektrischladen@eneco.nl. Op www.mijnaansluiting.nl vind je ook veel informatie om je op weg te helpen.