Frank heeft sinds kort een laadpaal aan huis: dit zijn de voordelen waarvan hij nu profiteert

Heb je een elektrische auto van de zaak? Dan is het wel zo makkelijk om deze thuis op te kunnen laden. Daarom bieden steeds meer werkgevers hun werknemers een eigen laadpaal aan, gewoon voor de deur. Frank is een van die zakelijke rijders. We vroegen hem naar zijn ervaringen, de werkzaamheden én de voordelen van een eigen Eneco eMobility-laadpaal. 

Eneco eMobility

Hoe werkte de aanvraag van je laadpaal? 

Daar hoefde ik zelf niet veel voor te doen. Mijn werkgever bood mij een elektrische leaseauto aan inclusief laadpaal. Ik ontving een mailtje van de leasemaatschappij voor het aanvragen van de laadpaal. Toen de aanvraag was goedgekeurd, kon ik een afspraak inplannen voor de installatie. Hiervoor moest ik een aantal gegevens doorgeven aan Eneco eMobility. 

Welke gegevens werden er gevraagd? 

Ik moest een online vragenlijst invullen en foto’s maken van de meterkast, de plek waar ik de laadpaal wilde hebben, de kruipruimte en het tracé. Dat laatste is de route die de kabel aflegt van de meterkast naar de laadpaal. Verder hoefde ik geen gegevens door te geven.  

Moest je voorbereidingen treffen voor de installatie? 

Aan de hand van de vragenlijst kwam ik erachter dat ik de aansluiting van mijn meterkast moest verzwaren om de stroomcapaciteit te vergroten. Dit heb ik zelf aangevraagd bij de netbeheerder. Om te voorkomen dat de stroom thuis uitvalt, zijn de laadpalen van Eneco eMobility trouwens uitgerust met load balancing. Hierdoor gaat de laadsnelheid van je auto automatisch omlaag als andere apparaten in huis om meer stroom vragen. Zo raakt de meterkast niet overbelast. 

Waren er nog meer zaken om te regelen? 

Verder moest ik een handige plek bedenken voor mijn laadpunt. Het leek me mooi om het aan de wand te monteren. Maar dat zou betekenen dat de kabel op het tuinpad komt te liggen wanneer ik deze aansluit op de auto. Niet heel praktisch, vanwege het struikelgevaar. Daarom koos ik voor een laadpaal. De installateur kon mij ter plekke adviseren, en we kwamen samen al snel tot de beste oplossing. Er werd echt naar mijn wensen geluisterd, daar was ik blij mee. 

Was de installatie ingrijpend? Hoelang duurde het bij elkaar? 

In totaal duurde de installatie een uur of vier. Ik moest thuis aanwezig zijn om de installateur naar binnen te laten. Zo bekeek hij onder andere de meterkast en boorde een aantal gaten voor de stroomkabel. De kabel werd binnenshuis door een pvc-buis getrokken. De installateur was wel een tijdje bezig om alles aan de muren te bevestigen en netjes weg te werken, maar daarna zag het er ook keurig uit. Als laatste testte hij of alles naar behoren werkte, en was de klus geklaard. 

Moest er graafwerk worden verricht? 

Ja, ik hield er rekening mee dat dit best een rommel zou geven, maar de gleuf voor de kabel was veel smaller dan ik had verwacht. Dat viel dus reuze mee. De voortuin stond er na afloop nog mooi bij.  

Hoe worden de laadkosten verrekend? 

De laadpaal wordt natuurlijk gevoed door mijn eigen stroom. Maar doordat ik de auto laad met mijn laadpas, weten ze bij Eneco eMobility precies hoeveel stroom ik hiervoor verbruik. Daar ontvang ik maandelijks een keurig overzicht van. Ik betaal de stroomkosten zelf, en krijg de laadkosten vervolgens de eerstvolgende maand vergoed door Eneco eMobility. Zij maken het bedrag aan mij over en sturen de factuur naar mijn werkgever. Daar hoef ik verder niets voor te doen. 

Hoe werkt verrekenen met MijnLaden? 

Je logt online in op de MijnLaden-portal en vult daar je energietarieven in. Door de gegevens van mijn energiecontract vast te leggen in de MijnLaden-omgeving, weten ze bij Eneco eMobility precies welke stroomkosten ik maak. En kunnen ze deze vergoeden. Ook handig: ik kan altijd mijn laadsessies inzien en controleren of alles klopt. Verder kan ik bijhouden hoeveel CO2 ik bespaar en gemakkelijk contact opnemen met de klantenservice.  

Wat als iemand anders jouw laadpaal gebruikt? 

Dat kan gewoon. Die persoon gebruikt dan zijn of haar eigen laadpas. Dat doet mijn buurvrouw weleens. Zij heeft ook een elektrische auto, maar geen eigen laadpaal. Bij mij zorgt dit uiteraard voor een hogere elektriciteitsrekening. Alle extra kosten worden net als mijn zakelijke laadkosten de eerstvolgende maand vergoed door Eneco eMobility. En zij brengen die kosten vervolgens in rekening bij mijn buurvrouw, ook al gebruikt ze een laadpas van een andere provider. Allemaal volledig automatisch. We stonden er allebei van te kijken! 

Ook een eigen laadpaal voor de deur? 

Wil jij net als Frank zorgeloos je zakelijke auto opladen, gewoon voor de deur? En heb je nog vragen over de voorwaarden en voordelen? Neem dan contact met ons op.