Laadpaal

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto werkt met een elektromotor waarbij de laadsnelheid, het laadvermogen en energieverbruik belangrijk zijn. Hier leggen we uit hoe een elektrische auto werkt en waarom elektrisch rijden om een andere mindset vraagt.

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto wordt aangedreven met een elektromotor. Sinds 2010 is de elektrische auto sterk in opkomst omdat deze beter is voor het milieu en het klimaat door minder of geen CO2 uit te stoten. Tegenwoordig is de actieradius ook bijna vergelijkbaar met die van de benzineauto. Daarnaast komen er steeds meer betaalbare modellen elektrische auto’s en elektrische busjes op de markt.

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s. De bekendste uitvoeringen zijn:

  1. Volledig elektrische auto (FEV)

    Bij een volledig elektrische auto worden de wielen enkel aangedreven door een of meerdere elektromotor(en). Deze halen hun energie uit een groot accupakket. Daarmee kan gemiddeld zo’n 300 tot 700 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Dit accupakket kan weer worden opgeladen aan een (snel)laadpaal.

  2. Plug in Hybride (PHEV)

    Een plug-in hybride heeft twee aandrijvingen, namelijk een verbrandingsmotor en een elektromotor. De auto heeft een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Is de accu leeg of vraag je om veel vermogen? Dan schakelt de verbrandingsmotor bij. Een plug-in hybride kan ook alleen op de brandstofmotor rijden. De accu kan worden opgeladen aan een laadpaal, maar ook tijdens het rijden. Bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de auto vertraagt (regeneratief remmen).

Het meest complete overzicht van alle modellen elektrisch auto’s met de daarbij horende oplaadcapaciteit en andere specificaties staat op EV-Database.

Wat is de laadsnelheid van een elektrische auto?

Laadsnelheid wil zeggen met hoeveel energie (uitgedrukt in kWh) een accu per uur wordt bijgeladen. De laadsnelheid geeft een goede tijdsindicatie hoe lang je moet wachten om een bepaalde afstand met je auto te kunnen rijden. De laadsnelheid hangt af van het laadvermogen én het energieverbruik van de auto.

Wat is het laadvermogen van een elektrische auto?

Hoe krachtig je elektrische auto oplaadt, hangt af van het laadvermogen. Voor het laadvermogen zijn het aantal fasen (stroomkabels) van belangrijk en de stroomsterkte van deze kabels (ampères). Dat leggen we hieronder verder uit.

Fasen

Je hebt 1-fase, 2-fase of 3-fasen. Dit betekent grofweg dat er 1, 2 of 3 kabels met stroom gebruikt worden bij het opladen van de accu van je auto. En dus ook dat je met 3-fasen veel meer stroom kunt krijgen als met 1-fase. Vergelijk het met het vullen van een regenton met een slang. Wanneer je één slang gebruikt, is de slang redelijk snel vol. Maar als je er drie gebruikt van diezelfde dikte, dan is de ton 3 keer zo snel vol.

Ampères

Binnen de 1-, 2- of 3-fasen bestaan er verschillende ‘sterktes’: dat heet ampères (A). Bij accu’s is dit vaak 16 of 32 ampères per fase. Hoe hoger het aantal ampères, hoe meer stroom de accu krijgt.

Kortom, een accu van 3-fasen van 32 ampères kan in principe veel sneller laden dan een accu van 1-fase van 16 ampères. Hetzelfde gaat op bij laadpalen en de netaansluiting van je huis. Vergelijk het met het vullen van een waterton. Gebruik je een dunne tuinslang, dan is de waterton minder snel vol dan wanneer je een dikkere tuinslang gebruikt.

Waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?

Voor de meeste mensen is elektrisch rijden even wennen. Ineens ben je niet alleen op zoek naar een parkeerplek, maar ook naar een laadpaal. Behalve een verandering van energiebron, vraagt elektrisch rijden daarom ook om een andere mindset. In dit blogartikel lees je waarom het nodig is om je rijgedrag aan te passen en hoe je dat doet. Lees ook onze tips om de actieradius van je auto te vergroten.

Wil je weten waar je het beste kunt laden met je elektrische auto? Kijk dan bij Laden Onderweg.