Dit wil je weten als werknemer, ondernemer of particulier.

6 tips voor elektrisch rijden 2021

Nieuw jaar, nieuwe auto? Uit onderzoek van de VZR blijkt dat maar liefst 31% van alle leaserijders bij de volgende auto wil overstappen op een elektrisch model. En dit percentage groeit ieder jaar verder. Behoor jij nu al tot die 31%? Wij geven je alvast zes tips en weetjes voor als jij dit jaar wil overstappen op duurzaam, elektrisch vervoer.

Eneco eMobility

De 6 tips voor elektrisch rijden 2021:

  1. Bijtelling nog steeds laag door subsidies op elektrisch rijden in 2021 

  2. Minder tijd kwijt met laden, als je het slim doet 

  3. Weinig autokeuze? Overweeg een mobiliteitsbudget

  4. Nog meer elektrische modellen om uit te kiezen 

  5. Nog meer elektrische modellen om uit te kiezen 

  6. Toch liever kopen? Wegenbelasting elektrisch rijden 2021 blijft lekker nul

1. Bijtelling nog steeds laag door subsidies op elektrisch rijden in 2021 

Heb je een auto van de zaak die je ook privé gebruikt, dan zit je vast aan bijtelling. Per 1 januari 2021 is deze bijtelling voor elektrische auto’s verhoogd van 8% naar 12% voor een aankoopbedrag tot € 40.000,-. Daarboven geldt de ‘gewone’ bijtelling van 22% voor brandstofauto’s en (plug-in) hybrides. Elektrisch rijden scheelt dus nog steeds flink wat met een auto met verbrandingsmotor. En als je in de eerste maanden van 2021 naar de dealer gaat, zal je merken dat nog enorm veel elektrische auto’s uit voorraad leverbaar zijn, inclusief de oude bijtellingsregeling van 8%! Vorig jaar konden dealers maar liefst 3 maanden uit voorraad leveren en wij verwachten dat het dit jaar ook weer zo zal zijn. 

Mocht het je niet lukken de komende maanden je handtekening op het leasecontract te zetten, dan geldt feitelijk hetzelfde als vorig jaar toen de bijtelling van 4% naar 8% ging: jammer, maar 12% is nog altijd beter dan de 16% vanaf  2022. Overigens is de planning dat vanaf 2022 het tarief van 16% een paar jaar wordt  aangehouden, om zo de jaarlijkse grote schommelingen in de vraag tegen te gaan.

2. Minder tijd kwijt met laden, als je het slim doet 

Na tientallen jaren rijden met een brandstofmotor zit het diep in ons systeem: je tankt pas als je tank bijna leeg is. En dan tank je zoveel mogelijk, anders sta je over een aantal kilometer wéér aan de pomp. 

Je ziet veel EV-rijders met dezelfde logica bij de snellaadstations langs de weg staan. Batterij is leeg, dan laadt je hem weer helemaal op. Maar om tijd te besparen, heerst er bij elektrische auto’s een andere logica: je laadt namelijk tot twee keer zo snel als je batterij tussen de 30% en de 70% gevuld is. Dat komt door veiligheidsmaatregelen die je auto treft tegen beschadiging van de batterij. Dus als je zo efficiënt mogelijk wilt laden, is het slim om tijdens langere reizen wat vaker bij een snellader te gaan staan. Je laadt vaker, maar korter, en komt daardoor uiteindelijk sneller op je eindbestemming aan. Daarnaast kun je altijd laden op de momenten dat je auto toch al stil staat bij jou thuis, op kantoor of op de eindbestemming. 

3. Weinig autokeuze? Overweeg een mobiliteitsbudget 

Een vooraf bepaald leasebudget, de keuze uit een paar automodellen zodat het overzichtelijk blijft voor de wagenparkbeheerder… decennia lang is dit de norm geweest bij de meeste werkgevers. Maar daar komt steeds meer verandering in. Want een mobiliteitsbudget en vervolgens private leasen, is tegenwoordig een aantrekkelijk alternatief. Voor de werkgever, want die hoeft geen wagenpark meer te beheren, maar zeker ook voor jou als werknemer. Want opeens mag je helemaal zelf een auto uitkiezen binnen je budget. En daarbij is elektrisch rijden extra interessant, want private lease voor elektrische auto’s is booming en er worden hoge kortingen gegeven. Nog meer voordelen? Wat dacht je van nul procent bijtelling? Al met al kun je zomaar goedkoper uitkomen dan met een auto van de zaak. Tot slot nog een geruststellende gedachte: als je de pech hebt ontslagen te worden, kun je je leasecontract ontbinden. Let er dan wel even op dat je een lease contract hebt met een private lease keurmerk, dan ben je hier in ieder geval zeker van.  

4. Nóg meer elektrische modellen om uit te kiezen 

In het jaar 2021 kun je veel nieuwe elektrische auto’s verwachten, in alle prijsklassen en voor elk wat wils. Een aantal voorbeelden: de Volkswagen id4 en de Skoda Enyac schudden het compacte SUV-segment op, dat tot nu toe werd gedomineerd door de Koreanen met Kia en Hyundai. In het hogere segment zal de BMW ix3 de nodige indruk maken. En wat dacht je van de Tesla model Y: eindelijk komt hij naar Nederland. Bij de compacte modellen willen wij de Opel Corsa e, de Peugeot e-208 en de nieuwe Renault Zoë zeker niet ongenoemd laten. Het zijn immers opvallend volwassen auto’s met een actieradius van ongeveer 250 kilometer in de winter.

5. Luxe, voordelig én duurzaam in 2021 

In 2021 zijn er tal van goede argumenten waarom elektrisch rijden niet alleen voordelig, maar ook leuk en luxe is. Je zou bij al die goede redenen bijna vergeten dat het milieu enorm gebaat is bij elektrisch rijden! Belangrijk is wel dat je op 100% groene stroom rijdt. Bij Eneco eMobility rijd je daarom altijd gegarandeerd op stroom afkomstig van de zon en de wind. We vergroenen iedere kilometer die jij elektrisch rijdt. Op al onze palen én onze passen. Zo zijn wij jouw partner in duurzaamheid. Hoe we dat doen, lees je hier

6. Toch liever kopen? Wegenbelasting elektrisch rijden 2021 blijft lekker nul 

Voor zelfstandigen gelden de voordelen van private lease natuurlijk ook. Maar daarnaast kun je als ondernemer óók kiezen voor de aankoop van een elektrische auto en profiteer je van de MIA (Milieu Investerings Aftrek). Dan kun je in 2021 tot 36% van een bedrag tot € 40.000,– aftrekken van je fiscale winst. Een flink voordeel. Rijd je je auto ook privé, dan betaal je in 2021 dus 12% bijtelling. Nog een voordeel: de wegenbelasting voor elektrisch rijden blijft ook in 2021 lekker op nul staan. En dat houdt de overheid zo tot 2025. Interessant!

Dit waren onze zes tips voor elektrisch rijden in 2021. Eneco eMobility wenst je een heel mooi jaar met heel veel probleemloze elektrische kilometers!